Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Skaitytojai piktinasi: savivaldybė dosniai dalija baudas už parkavimą daugiabučių kiemuose, tačiau tai vadina „žmogiška klaida“

15min kiekvieną savaitę gauna skaitytojų laiškų, kuriuose atvirai piktinamasi Vilniaus savivaldybės baudomis, dalijamomis už automobilių statymo taisyklių pažeidimus. Pažeidimais laikomi ne tik tie atvejai, kai automobilis pastatomas, tarkime, ant šaligatvio ar dviračių tako.
Automobiliai Kalvarijų g. daugiabučio kieme Vilniuje
Automobiliai Kalvarijų g. daugiabučio kieme Vilniuje / Skaitytojo Dainiaus nuotr.

Temą siūlykite gazas@15min.lt

Daugelyje senesnių rajonų (Žirmūnuose, Antakalnyje, Kalvarijų g.) Vilniaus savivaldybės viešosios tvarkos skyrius baudas dalija už tai, kad automobiliai dviem arba visais keturiais ratais pastatomi ant smėlio. Gyventojai nurodo, kad baudos už tai, kad jie „atlaisvino važiuojamąją dalį“, svyruoja nuo 30 iki 90 Eur. Apie tokį atvejį Antakalnyje jau rašėme čia.

Internete plinta ne vienas pasipiktinusio vilniečio filmas, kuriame užfiksuotos tokios situacijos. Dažniausiai masiškai nubausti gyventojai stebisi (juk automobiliai taip statomi jau 10 metų, čia nėra jokios žolės, tik smėlis) ir atvirai piktinasi (juk per karantiną ir taip sunku, tai kodėl savivaldybė pridaro dar daugiau galvos skausmo).

Štai Kalvarijų gatvės kieme nufilmuota situacija, plintanti internete:

Savivaldybė: baudžiame, kai pasiskundžia kaimynai

Vilniaus savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojas Adomas Bužinskas paaiškino, kad savivaldybė karantino metu yra suskirsčiusi gyventojų daromus pažeidimus į kategorijas. Tarkime, tie pažeidimai, kurie akivaizdžiai kelia grėsmę eismo saugumui, yra aukščiausios A kategorijos. Šie pažeidimai kiemuose – C kategorijos. Todėl savivaldybė jiems skiria mažiausiai dėmesio.

„Fiksuojamų KET pažeidimų, lyginant su praėjusių metų kovo 16 d. – balandžio 20 d., sumažėjo 75 proc.“, – komentavo A.Bužinskas.

Pasak Adomo Bužinsko, juk pakaktų inspektoriams kiekvieną vakarą pravažiuoti per daugiabučių kiemus ir tikrai būtų ką bausti. Tačiau pati savivaldybė to nedaro, baudžia tik tai atvejais, kai automobiliai akivaizdžiai kelia grėsmę, užtveria kelią pėstiesiems, dviratininkams ar privažiavimus prie šiukšlių konteinerių.

Šiuo ir daugybe kitų atvejų savivaldybės darbuotojai atvyksta ir baudomis automobilių savininkus apdalija dėl labai formalios priežasties – gautų skundų, kuriuos surašo kiti daugiabučių gyventojai.

„Sutikite, mes negalime į tokius skundus nereaguoti. Todėl situacija šiek tiek dviprasmiška. Nėra tinkamos infrastruktūros, todėl ant asfalto nėra kur statyti automobilių. Už statymą ant smėlio, ypač jei tai nekenkia kitiems, stengiamės nebausti, tokių fiksuojamų pažeidimų statistika mažėja. Tačiau privalome reaguoti į skundus. Taigi baudos, nufilmuotos skaitytojo Dainiaus, yra žmogiška klaida, bet formaliai jas skyręs inspektorius yra teisus“, – paaiškino A.Bužinskas.

A.Bužinskas siūlo gyventojams, nepatenkintiems esama parkavimo tvarka ir infrastruktūra, kreiptis į savivaldybę ir įrengti kiemuose vadinamuosius parkavimo „korius“.

TAIP PAT SKAITYKTE: Kaip atrodo parkavimo koriai daugiabučių kiemuose

Kita versija: nubaudė ne tuos, kuriais buvo skundžiamasi?

Skaitytojas Dainius M. (ne tas, kurio filmuota medžiaga), gyvenantis šiame Kalvarijų g. daugiabutyje ir gavęs baudą, šią situaciją paaiškino kitaip.

Iš tiesų pasitaiko įžūlių pažeidėjų, kurie važinėja per vaikų žaidimų aikšteles ir stato automobilius ant pėsčiųjų tako. Gali būti, kad kažkas iš gyventojų skundėsi būtent šiais chukiganais, o savivaldybė nuėjo lengviausiu keliu – nubaudė visus, kuriuos formaliai galėjo apdalinti baudomis.

Gyventojai planuoja šį klausimą aptarti bendrame susirinkime ir sudrausminti tuos, dėl kurių kaltės galimai nukentėjo statantys automobilius taip, kad netrukdytų pravažiuoti automobiliams, bet nekeliantys pavojaus saugumui.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius