-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Sostinės Vilniaus gatvės remonto parodija – vidury dienos nė vieno statybininko

Viena centrinių sostinės gatvių – Vilniaus – jau nuo pernai spalio uždaryta. Žadėta remontus pabaigti kovą, dabar terminai keliasi į birželį, o dalyje gatvės – į liepą. Vilniaus savivaldybės atstovai tvirtina, kad darbų pabaiga nusikėlė dėl objektyvių priežasčių, tačiau pasidairius Vilniaus gatvėje vidury darbo dienos kyla ir kitokių minčių: darbininkų čia aptikti nėra lengva.
Vilniaus gatvėje dirba vos keli darbininkai
Vidury darbo dienos Vilniaus gatvėje darbininkų nesimato. / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Įpusėjusi darbo diena sostinės centre. Vilniaus gatvė iš visų pusių užtverta tvoromis – čia ne tik pravažiuoti, o ir praeiti nėra lengva. Žinoma, kai remontas bus baigtas, vaizdas pasikeis.

Tik patikėti, kad darbai kada nors baigsis, nėra lengva, kai vidury darbo dienos visoje rekonstruojamoje atkarpoje taip ir nepamatai nė vieno darbininko. Neburzgia technika, niekas nemojuoja kastuvais, pagaliau net niekas nesustojęs parūkyti.

Paklausti konkursą laimėjusios bendrovės „Hidrostatyba“ ir darbus teritorijoje vykdančios bendrovės „HSC Baltic“ atstovų apie tai, ar darbai iš tiesų nevyksta, nepavyko – jie nuo komentarų susilaiko, siūlo kreiptis į darbų užsakovę Vilniaus miesto savivaldybę. Pastaroji greičiausia ir turėtų žinoti apie visas problemas, kylančias rekonstruojant vieną iš centrinių sostinės gatvių.

Viskas pagal planą

Vilniaus savivaldybės Miesto ūkio ir transporto departamento direktorius Virginijus Pauža tvirtina, kad viskas vyksta pagal planą – vasarį, kaip ir buvo planuota, savivaldybė pradėjo antrąjį Vilniaus gatvės rekonstrukcijos etapą.

„Savivaldybė įpareigojo darbus atliekančią UAB „Hidrostatyba“ gatvės bei šaligatvių dangos atnaujinimo darbus atlikti per maksimaliai sutrumpintus terminus. Buvo įrengti laikini šaligatviai, atitveriami praėjimai nuo rekonstruojamos važiuojamosios gatvės dalies“, – teigė direktorius.

Iš pat pradžių, anot Vilniaus savivaldybės, planuota, kad gatvė bus atnaujinama keliais etapais. Pirmasis etapas prasidėjo pernai, spalį, ir tęsėsi iki šalčių. Per šį etapą Vilniaus gatvėje buvo sutvarkytos beveik visos požeminės komunikacijos: vandentiekis, kanalizacija, pastatų lietvamzdžiai ir kt.

„Po žiemos prasidėję antrojo etapo darbai tęsis iki birželio mėnesio ir vyks nuo Vilniaus g. 12 iki Labdarių gatvės. Vilniaus gatvės važiuojamojoje dalyje bus paklota apie 165 tūkst. naujų juodo bazalto ir granito trinkelių, apie 97 tūkst. (du trečdaliai) likusių dar geros būklės trinkelių bus perklotos iš naujo. Apie 20 tūkst. senų nusidėvėjusių šaligatvio plytelių bus pakeistos naujomis granito plytelėmis bei bus įrengti nauji granito borteliai. Vilniaus gatvėje bus įrengti pakeliami užtvarai, atskirsiantys pėsčiųjų zoną nuo Gedimino prospekto iki Labdarių gatvės“, – apie darbus kalbėjo V.Pauža.

Pasipiktinimas stebina

Tačiau tai dar nebus pabaiga. Numatytas ir trečiasis etapas – iki Islandijos gatvės, čia darbai vyks iki liepos mėnesio.

„Atkarpoje nuo Islandijos iki Labdarių gatvės bus įrengta 18 automobilių stovėjimo vietų, atnaujintas apšvietimas. Naujas LED apšvietimas bus su valdymo bei kontrolės sistema, kuri leis operatyviai reaguoti į galimus gedimus, nuotoliniu būdu valdyti apšvietimo sklaidą ir srautą. Šiuolaikiškas modernus apšvietimas ne tik leis taupyti energiją, bet ir suteiks teritorijai erdvinį jaukumą“, – būsimuosius pokyčius nupasakojo V.Pauža.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Vilniaus gatvėje dirba vos keli darbininkai
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Vilniaus gatvėje dirba vos keli darbininkai

Tai, kad Vilniaus gatvės atkarpos verslininkai nuolat skundžiasi šiais remontais, V.Paužai atrodo gana keista – jo teigimu, apie planuojamą Vilniaus gatvės rekonstrukciją verslininkai, gyventojai buvo informuoti iš anksto: buvo rezervuotos stovėjimo vietos ambasadoms, o organizacijoms – perkeltos į automobilių stovėjimo aikštelę, esančią ties Liejyklos ir Vilniaus gatvių sankryža.

„Minėtos aikštelės dalyje numatytos stovėjimo vietos ir Vilniaus gatvės gyventojams, turintiems ilgalaikius stovėjimo leidimus. Informacija apie Vilniaus gatvės rekonstrukciją buvo skelbiama spaudoje, informacinėse lentelėse pačioje gatvėje“, – teigė V.Pauža.

Miestui strategiškai svarbios ir itin lankomos Vilniaus gatvės remonto darbai šiuo metu vyksta visoje gatvėje, – sakė V.Pauža.

Tai, ką pastebi nuolat čia vaikštantys, dirbantys vilniečiai – kad dirbančiųjų trūksta ar net iš viso nėra, Vilniaus savivaldybei neužkliuvo.

Anot V.Paužos, „miestui strategiškai svarbios ir itin lankomos Vilniaus gatvės remonto darbai šiuo metu vyksta visoje gatvėje“. Ir rezultatai savivaldybę tenkina, tvirtina V.Pauža: „Vos per kelis mėnesius Vilniaus gatvėje buvo sutvarkytos beveik visos požeminės komunikacijos: vandentiekis, kanalizacija, keičiami pastatų lietvamzdžiai ir kt. Šiuo metu ties Islandijos gatve baigiami kloti vandentiekio ir nuotekų tinklai, ties Gedimino prospektu bus pradėti gatvės apšvietimo telekomunikacijų tinklų darbai. Be to, kartu prasidėjo ir Vilniaus gatvės važiuojamosios dalies atnaujinimo darbai.“

Įžiūrėjo spragų sutartyje

Vilnietis Vitoldas tvirtina kasdien vaikštantis Vilniaus miesto rekonstruojamos Vilniaus gatvės purvynu.

„Vaikštant per Vilniaus gatvę ne kartą teko pastebėti, kad rangovų UAB „Hidrostatyba“ stende buvo nurodyta darbų baigimo data – 2017 m. kovo mėnuo. Kaip šiek tiek su statybomis susidūrusiam žmogui, jam kilo natūralus klausimas, kaip rangovas ruošiasi tokius darbus atlikti žiemą, kai tai yra technologiškai labai sudėtinga ir brangu. Laikas parodė, kad viskas vyko taip, kaip ir buvo galima nuspėti – žiemą darbai buvo sustabdyti ir niekas nevyko“, – savo pastebėjimais dalijosi Vitoldas.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Vilniaus gatvėje dirba vos keli darbininkai
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Vilniaus gatvėje dirba vos keli darbininkai

Tad darbai nusikėlė, kaip pastebi Vitoldas, „Vilniaus savivaldybė lyg niekur nieko nukėlė darbų pabaigos terminą iki liepos“, nors esą iš pat pradžių galima buvo numatyti – žiemą dirbti nebus galima. Tad kodėl buvo toks laikas numatytas sutartyje?

Vitoldas spėja, kad tokiu būdu viešųjų pirkimų konkursą laimėjusiai bendrovei tiesiog tobulai pasisekė – konkurse nurodytas terminas (devyni mėnesiai nuo sutarties pasirašymo 2016 metų liepos 13 dieną) galbūt atbaidė dalį konkurentų, leido laimėti konkursą ir pasirodė, jog tų terminų nė laikytis nereikia.

9+3

Sutarties projekte yra nurodomas sutarties galiojimo terminas su visais galimais sutarties pratęsimais, – teigė V.Pauža.

Tačiau V.Pauža su tokiu situacijos vertinimu nesutinka. Jo teigimu, Vilniaus gatvės atnaujinimo darbus planuojama baigti iki liepos mėnesio, o sutartis su bendrove „Hidrostatyba“ baigiasi liepos viduryje.

„Sutarties projekte yra nurodomas sutarties galiojimo terminas su visais galimais sutarties pratęsimais. Todėl visi potencialūs rangovai matė sutarties projektą ir įsivertino visas galimybes dėl darbų atlikimo termino bei galimybės jį pratęsti“, – teigė V.Pauža.

Rangos darbų sutartyje, kurią 2016 m. liepos 13 dieną Vilniaus savivaldybė pasirašė su bendrove „Hidrostatyba“, numatyta, kad darbų atlikimo terminas – 9 mėnesiai nuo sutarties pasirašymo dienos. Oficialiai paskelbtoje informacijoje eviesiejipirkimai.lt rašoma, kad darbų vertė yra kiek daugiau nei 1,38 mln. eurų.

„Sutarties vykdymo metu dėl nenumatytų aplinkybių, kurios nepriklauso nuo rangovo (trečiųjų šalių neveikimas arba netinkamas veikimas, techninio projekto netikslumai, atsiradę nenumatyti darbai, išskirtinai nepalankios gamtinės sąlygos), vieną kartą, ne ilgiau kaip trims mėnesiams, gali būti pratęstas darbų atlikimo terminas“, – rašoma sutartyje.

Liepą kaip tik ir bus suėję tie sutartyje numatyti devyni mėnesiai ir trys papildomi.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Vilniaus gatvėje dirba vos keli darbininkai
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Vilniaus gatvėje dirba vos keli darbininkai

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius