Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Sukčiai spendžia naujus spąstus automobilių pirkėjams

Radote gerą automobilį už mažą kainą? O gal ilgai ieškotą retą automobilį? Kol transporto priemonės nepamatėte savo akimis, neskubėkite džiaugtis. Vis daugiau lietuvių savo kailiu įsitikina, jog geri pasiūlymai automobilį įsigyti užsienio šalyje tėra akių dūmimas, o pinigų viliojimo schemos tampa vis labiau įmantresnės.
„Toyota Avensis“
Parduodamas automobilis / Gamintojo nuotr.

Vilnietis Andrius (tikras vardas ir pavardė redakcijai žinomi) džiaugėsi portale autoscout24.eu rastu senu ir retu automobiliu „Toyota Corolla“ už gerą kainą. Džiaugsmas truko neilgai. Po kelių dienų pirkėjui teko atšaukti savo skrydį, skaičiuoti nuostolius ir prašyti policijos pagalbos.

Sukčių spąstai

Kaip mano atvykimo garantijos pardavėjas pareikalavo, kad per „Western Union“ pervesčiau 2500 eurų sau, kuriuos pats galėčiau išsiimti Kylyje.

„Vieną dieną portale radau skelbimą, kuris mane sudomino. Pardavėjas tikino, kad jis yra Švedijos gyventojas, pensininkas ir automobilį buvo įsigijęs Austrijoje su austriška registracija, nes ten turėjo savo vasaros rezidenciją.

Bendravome maloniai, tačiau su kiekvienu laišku vis labiau didėjo įtarimai, kad kažkas ne taip. Paprašiau telefono, paskambinau, tačiau dėl prasto ryšio kalbėjome trumpai. Telefono numeris buvo švediškas. Vyro kalba buvo nerišli, žymiai prastesnė nei galvojau pagal jo laiškus. Vėliau sutarėme, kad susitiksime Vokietijoje, Kylyje, kur man bus parduotas automobilis“, – pasakojo Andrius.

Prieš atvykstant pardavėjas iš Andriaus paprašė garantijos, kad jo ketinimai rimti: „Kaip mano atvykimo garantijos pardavėjas pareikalavo, kad per „Western Union“ pervesčiau 2500 eurų sau, kuriuos pats galėčiau išsiimti Kylyje.

Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Eurai
Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Eurai

Aferistų teigimu, taip jie apsidraustų, kad aš neatvyksiu tuščiomis rankomis. Tą patį prisižadėjo padaryti ir Hampusu Lindbergu prisistatantis pardavėjas, kuris netrukus man atsiuntė savo apmokėjimo išrašą. Taip pat atsiuntė ir savo nuotrauką, kad atvykęs jį atpažinčiau. Ir paprašė manosios. Nusiunčiau jam savo nuotrauką.“

Pasinaudoja gauta informacija

Sukčiai gavę asmens duomenis, nuotrauką ir elektroninę pervedimo kvito kopiją suklastodavo asmens dokumentus ir nesunkiai pasiimdavo pinigus.

Vilniečio teigimu, susirašinėjant visi pardavėjo prašymai atrodė logiški. Jis taip pat atsiuntė savo nuotrauką ir pinigų pervedimo kvitą.

„Tačiau jo atsiųstame išraše pamačiau klaidą, kad jis nurodė ne Kylį, o Miuncheną. Tai sukėlė įtarimų. Dar kartą parašiau pardavėjui ir jis atsiuntė pataisytą variantą.

Atidžiau pažiūrėjęs aš pamačiau, kad nuskenuotas „Western Union“ išrašas yra identiškas, tik su „Photoshop“ pakeisti keli duomenys. Negana to, internete pagal „Western Union“ sekimo numerį ir kitus duomenis nieko panašaus neradau – tai buvo akivaizdi klastotė.

Manau, kad turėdami mano nuotrauką, vardą ir pavardę bei sugalvoję kitus duomenis jie galėtų bandyti išsiimti pinigus, kuriuos teoriškai galėčiau išsiimti tik aš pats. Tačiau pavedimo aš nedariau, nes viskas pasirodė pernelyg klastinga“, – pasakojo Andrius.

Pervedimo išrašas
Pervedimo išrašas

Internete jis nesunkiai rado panašių istorijų aprašymų. Sukčiai, gavę asmens duomenis, nuotrauką ir elektroninę pervedimo kvito kopiją suklastodavo asmens dokumentus ir nesunkiai pasiimdavo pinigus.

„Aferistai žino mano vardą ir pavardę, turi mano nuotrauką. Jie tuo kada nors gali pasinaudoti. Galbūt mano vardu bandys apgauti kitus pirkėjus“, – apmaudo neslėpė Andrius.

Dėl šios istorijos vilnietis kreipėsi į policiją. Taip pat pranešė skelbimų portalo administracijai. Nors skelbimas buvo panaikintas, analogiškas pasiūlymas portale atsirado po kurio laiko.

Per gerai, kad būtų tiesa

Jeigu yra labai geras pasiūlymas ir ne Lietuvoje, tikimybė būti apgautam yra labai didelė, – teigė R.Tamulevičius.

Retų automobilių specialistas Romas Tamulevičius 15min.lt pasakojo, kad panašios apgavysčių schemos yra dažnos.

„Jeigu yra labai geras pasiūlymas ir ne Lietuvoje, tikimybė būti apgautam yra labai didelė“, – teigė jis.

Pasak retų automobilių pirkėjo, įtarimų turi kelti tai, kad pinigus prašoma pervesti per tarpininką, o ne tiesiai per banką: „Tai pirmas dalykas, į kurį reikia atkreipti dėmesį. Niekas tokiais būdais neatsiskaitinėja. Pinigus tu gali pervesti į banko sąskaitą. Dažniausiai tai bus 200 ar 300 eurų rezervavimo mokestis.

Organizatorių nuotr./Romas Tamulevičius
Organizatorių nuotr./Romas Tamulevičius

Dėl likusių pinigų tartis yra paprasta. Visada galima atsiskaityti vietoje pasiimant automobilį. Galima padaryti pervedimą bet kuriuo metu, kai tu jau pasižiūrėjai viską, kas tau buvo svarbu. Kvaila pervedinėti pinigus net nemačius automobilio.“

Anot jo, pervedimas per banką geras dar ir tuo, kad  pirkėjas mato visus pardavėjo duomenis. Kilus ginčams vėliau galus atsekti yra paprasčiau. Bankas turi savo kliento adresą ir kitą asmeninę informaciją. Visos internetinės piniginės ir tarpininkai yra labai parankios aferistams, kai pervedamus pinigus pasiimti galima labai paprastai.

R.Tamulevčiaus teigimu, tokie atvejai yra pakankamai dažni. Jų pasitaiko Prancūzijoje, Belgijoje, Graikijoje, Ispanijoje, Rumunijoje. Visur atsiranda žmonių, kurie nori lengvai pasipelnyti.

Bylos jau teismuose

Lietuvoje yra pradėta ikiteisminių tyrimų dėl panašių atvejų. Keletas bylų jau yra pasiekę ir teismus.

Lietuvos kriminalinės policijos biuro atstovė Jelena Zuj 15min.lt nurodė, kad šiuo metu toks sukčiavimo būdas nėra masinis reiškinys, tačiau Lietuvoje yra pradėta ikiteisminių tyrimų dėl panašių atvejų.

Keletas bylų jau yra pasiekę ir teismus. Tikėtina, kad tokie sukčiavimo būdai gali būti latentiški – apie juos nukentėję asmenys neskuba pranešti.

„Būtinai informuokite policiją. Jei pardavėjas prisistatydamas teigia, kad yra kitoje valstybėje, tai dar nereiškia, kad jis ten tikrai yra. Asmenys, vykdantys sukčiavimus, gali jums pateikti tikro automobilio ir tikrai parduodamo užsienyje nuotraukas, nufotografuotus WIN numerius ir netgi tikrojo savininko duomenis“, – minėjo J.Zuj.

Pasak jos, pirmiausia reikėtų atkreipti dėmesį į mažesnę nei rinkos automobilio kainą. Visada reikia klausti, kur yra automobilis ir tartis dėl automobilio apžiūros vietoje. Sukčiaujantys asmenys tiesiogiai automobilio parodyti negalės.

Pirkėjas ir pats gali naudoti gudrybes, jei jam kyla įtarimų. „Pavyzdžiui, net tuo atveju, jei pardavėjas sako, kad automobilis yra užsienyje, o jūs asmeniškai negalite atvykti jo apžiūrėti, pasiūlykite pardavėjui, kad atvyks jūsų draugas, gyvenantis toje valstybėje, ir apžiūrės automobilį“, – siūlė pareigūnė.

123FR nuotr./Parduodamas automobilis
123FR nuotr./Parduodamas automobilis

Jos teigimu, tokių nusikaltimų tyrimas yra sudėtingesnis tuo atveju, kai nusikaltimas tikrai padaromas asmenų, esančių užsienyje. Lietuvos policija glaudžiai bendradarbiauja su užsienio kolegomis, tačiau dėl objektyvių priežasčių visiems procesiniams veiksmams atlikti, tiriant tokius nusikaltimus, reikia papildomo laiko.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius