Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Užsitrenkėte automobilyje? Nepanikuokite

Ar Jums yra buvę, kad automobilis, kuriuo turite išvykti į susitikimą darbe, neatsirakina? Ir tai būtinai atsitinka tą akimirką, kai iš tiesų skubate ir neturite kitų alternatyvų?
36210565_l
Mergina

Taip nutiko ne Jums vieniems arba gali nutikti bet kam. „Lietuvos draudimo“ duomenimis iš pernai automobilį transporto priemonės valdytojų civilinės atsakomybės privalomuoju draudimu (TPVCAPD) apdraudusių vairuotojų, kurie pasinaudojo nemokama techninės pagalbos paslauga, beveik 5 proc. reikėjo padėti atrakinti automobilį. Tokių atvejų – šimtai.

Dažniausia priežastis – pasibaigusi nuotolinio pultelio baterija arba išsikrovęs akumuliatorius.

Ragina skaityti instrukciją

Dažniausia priežastis – pasibaigusi nuotolinio pultelio baterija arba išsikrovęs akumuliatorius. Vienu atveju rankoje laikote tik plastiko dėžutę su mikroschema ir siųstuvu, kitu atveju automobilio durelėse sumontuoti varikliai negauna elektros energijos.

Juokas juokais, bet pasitaiko, kad vairuotojas sėdi automobilyje, o išlipti iš jo negali. Ką daryti?

Nepanikuokite. „Inchcape Motors“ serviso vadovas Donatas Gaidelis sako, kad geriausias būdas išspręsti šią problemą – perskaityti automobilio naudojimo instrukciją.

„Net ir šiuolaikiniuose automobiliuose, kur atrodo, jog viską valdo elektronika ir nebereikia net raktelio įkišti į užvedimo spynelę, jau nekalbant apie dureles, gamintojai yra numatę atsarginį variantą. Didesnė bėda, kad vairuotojai nekreipia dėmesio į automobilio informacinius signalus prietaisų skydelyje ir ekrane, neperskaito instrukcijos ir išsigąsta, kad automobilis sugedo“, – sako D. Gaidelis.

Įmanoma atrakinti automobilį, net jeigu nuotolinis pultelis neveikia. Ir yra būdų užtrenkti raktelius mašinoje taip, kad tektų kviesti pagalbą.

Iš tiesų vairuotojui arba keleiviui užsitrenkti automobilyje iš esmės neįmanoma. Įmanoma atrakinti automobilį, net jeigu nuotolinis pultelis neveikia. Ir yra būdų užtrenkti raktelius mašinoje taip, kad tektų kviesti pagalbą.

Pravers įprastas raktelis

Dažniausiai automobilių rakteliai pametami, bet tuomet vairuotojai greičiausiai turi atsarginį raktelį. Jeigu pametėte ir atsarginį raktelį, turėsite nemažai rūpesčių, bet ir tai dar ne pasaulio pabaiga. Daugelis automobilių gamintojų atstovų parengs jums naują raktą pagal unikalų automobilio identifikacinį numerį.

Automobilių gamintojai labai rizikuotų, jeigu nepasirūpintų galimybe atrakinti automobilį sutrikus elektros tiekimui, nusėdus nuotolinio pultelio baterijai ar akumuliatoriui.

„Automobilių gamintojai labai rizikuotų, jeigu nepasirūpintų galimybe atrakinti automobilį sutrikus elektros tiekimui, nusėdus nuotolinio pultelio baterijai ar akumuliatoriui. Paslaptis yra – tradicinis mašinos raktelis. Bent vienos automobilio durelės gali būti atrakintos įprastu automobilio rakteliu“, – tvirtina D. Gaidelis.

Pasak jo, naujesniuose modeliuose automobilio informaciniame ekrane vairuotojas informuojamas, kad nuotolinio pultelio baterija baigia išsekti ir ją reikia pakeisti. Bet vairuotojai dėmesį į tai atkreipia ne visada.

Raktelius užtrenkia bagažinėje

Jeigu sėdite užrakintame automobilyje ir durelės, patraukus už rankenėlės, neatsidaro, paspauskite durų užrakto mygtuką, kuris beveik visada būna centrinėje konsolėje. Nepavyko? Tuomet vidinę durelių rankenėlę truktelėkite du kartus iš eilės. Šis būdas atidaryti dureles iš vidaus yra mechaninis ir visada suveikia.

„Įsivaizduokite, automobilis dega, elektros sistema pažeista. Jeigu gamintojas neužtikrintų, kad vis tiek atsidarysite dureles, jis būtų pasmerktas. Šiais laikais daugelyje automobilių net bagažinės dangtį galima atidaryti iš vidaus“, – pasakoja „Inchcape Motors“ serviso vadovas.

O vis dėlto padėti vairuotojams, kurie raktelius sugebėjo užtrenkti automobilyje, tenka. Ir tai dažniau atsitinka naujuose automobiliuose, kuriuose, pavyzdžiui, nuotolinio valdymo pulteliu galima atskirai atidaryti bagažinę.

Bagažinės užraktas dažniausiai veikia net ir užrakinus mašiną – jį paspaudus atsirakina tik bagažinės dangtis, kuris automatiškai užsirakina, kai ją uždarote. Įdėjote krepšį vidun kartu su rakteliais, užvožėte bagažinę ir turite nuotykį. Tuomet reikės atsarginių raktelių arba specialistų pagalbos.

„Visuomet perskaitykite automobilio instrukciją ir žinokite savo automobilio technines galimybes – tai padės išvengti kritinių atvejų ir panikos. Būdų atrakinti savo automobilį visada yra“, – tvirtina D. Gaidelis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius