Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vasaros kelionės pamažu įsibėgėja: kokiu transportu į namus gali grįžti parskridę lėktuvais?

Trečiadienį atnaujinus skrydžius iš Vilniaus oro uosto ir jo vadovybei bei Nacionaliniam visuomenės sveikatos centrui (NSVC) paskelbus naujas keliavimo taisykles, iškilo klausimas: kokie būdai grįžti iš oro uosto į namus (arba saviizoliacijos vietą) yra leistini, o kokie draudžiami?
Specialiosios tarnybos ir autobusai laukia atvykstančių keleivių
Autobusai laukia atvykstančių keleivių / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Parskridusiems asmenims terminale bus dezinfekuotos rankos, patikrinta temperatūra, pateikiama anketa arba nuskaitomi užpildytų elektroninių anketų QR kodai, vykdoma apklausa dėl koronavirusui būdingų simptomų. Plačiau apie patikrą oro uoste skaitykite čia.

Kokiu transportu galima grįžti, jei neturite savo?

Simptomų neturintys žmonės namo gali vykti savu transportu, juos galės namo parvežti ir artimieji. Nacionalinio visuomenės sveikatos centro Vilniaus departamento vadovė Rolanda Lingienė trečiadienį įspėjo, kad iš oro uosto, jeigu keliaujančiųjų artimieji neatvyko pasiimti ar neturima savo transporto vykti namo, išeiti asmenys negalės.

Penktadienį NVSC Vilniaus departamento vadovė Rolanda Lingienė paaiškino plačiau, kad iš Lietuvos oro uostų į saviizoliacijos vietas žmonės nuvykti galės keliais būdais: išsinuomoti „City Bee“ automobilį, paprašyti, kad parvežtų artimieji, važiuoti patys savo automobiliu arba grįžti savivaldybės transportu. Tiesa, iš oro uosto žmonės bus palydimi iki išėjimo, kur jų turėtų laukti atvykęs transportas. Kaip teigia R.Lingienė, žmonių srautus reguliuoja oro uosto tarnyba ir prižiūri, kad žmonės išvyktų leidžiamais būdais.

„Oro uosto tarnyba jau dirbo ir anksčiau tose zonose, jie reguliuoja visus srautus, tad jeigu atvyksta savivaldybės transportas, kas buvo tikrai šį kartą, tam yra speciali atribota zona oro uoste, kurioje laukia transportas. Jei giminaičiai laukia lauke, tas asmuo taip pat yra palydimas iki išėjimo ant laiptų. Jei asmuo nuomojasi „CityBee“, jis oro uosto darbuotojams turi parodyti, jog jau yra užsisakęs automobilį“, – 15min teigė R.Lingienė.

Taksi bei viešuoju transportu grįžti žmonės negali.

Pasak jos, bent kol kas, kol galioja dabartinė tvarka, taksi bei viešuoju transportu grįžti žmonės negali. Ji taip pat pabrėžė, kad jei pasiimti atvyksta giminaitis, su apsaugos priemonėmis turi būti abu žmonės – tiek atvykęs asmuo, tiek jį pasiimantis.

Kur rasti savivaldybės transportą?

Vilniaus, Kauno, Klaipėdos ir kitų savivaldybių atsiųsti autobusai rikiuojasi aikštelėje šalia oro uosto, dešinėje pusėje. Esant reikalui, atvažiuoja iki išėjimo.

Pasak Virginijaus Paužos, Vilniaus miesto ūkio ir transporto skyriaus vedėjo, neturintiems kuo grįžti į namus ar kitą saviizoliacijos vietą, niekur iš anksto registruotis nereikia. Apie tokį poreikį reikia informuoti NVSC darbuotojus pildant anketą. Specialistas taip pat pridūrė, kad parskridusieji namo gali grįžti ir savu automobiliu, prieš tai jį palikę oro uosto aikštelėje. Tačiau patys eiti pasiimti automobilio į aikštelę ar garažą negalės – jį turės atvairuoti artimieji.

Pasak V.Paužos, trečiadienį, pirmąją skrydžių dieną, Vilniaus savivaldybė parvežė namo 10 keleivių.

„Susodinus keleivius pagal mikrorajonus, kuriuose jie gyvena, sudaromas optimalus maršrutas. Žinoma, autobusas į daugiabučių kiemus nevažiuoja, tačiau išleidžia keleivius jiems patogioje vietoje šalia namų“, – paaiškino V.Pauža.

Pasak specialisto, daugėjant skrydžių, turėtų daugėti ir tokių namo parvežamų keleivių.

Kaip nuvažiuoti į patikros punktą?

Jeigu į Lietuvą atskrendantis žmogus neturi transporto, kaip nuvykti į saviizoliacijos vietą, tai, ko gero, neturės galimybės pats nuvykti ir į COVID-19 patikros punktą. Nes dvi saviizoliacijos savaites vykti viešuoju transportu ar taksi draudžiama.

Pasak V.Paužos, tokiu atveju keliautojai turėtų skambinti karštąja linija tel. nr. 1808. Jos darbuotojai padės suderinti kelionės planus su savivaldybe, kuri skirs specialų autobusiuką.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius