-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vilniaus savivaldybė skelbia architektūrinį konkursą Vokiečių gatvės rekonstrukcijai

Vilniaus savivaldybė atsisako prieš kelerius metus parengto Vokiečių gatvės rekonstrukcijos projekto ir skelbia atvirą architektūrinį konkursą vienai populiariausių senamiesčio vietų. Pasak vyriausiojo miesto architekto Mindaugo Pakalnio, 2015 metais rengti projektiniai pasiūlymai yra „morališkai senstelėję“, o pati vieta yra ypatingai svarbi sostinei, todėl reikalauja platesnių diskusijų.
„Dinner in the sky“ akimirka
Vokiečių gatvė iš viršaus / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

„Bus siekiama surasti sprendimą šiam sovietiniam inkliuzui į senamiestį jo neužstatant, bet kažkaip parodant ir tai, kas buvo, išsaugant ir dabartinę jo vertę. Galimi visokie variantai. Pagalvojome, kad ši vieta vertesnė platesnės diskusijos, o ne 2015-aisiais darytų pasiūlymų įgyvendinimo“, – BNS sakė M.Pakalnis.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Mindaugas Pakalnis
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Mindaugas Pakalnis

Anot jo, savivaldybė tikisi projektą atsirinkti iki kitų metų vidurio.

Idėjų autorių prašoma pateikti pasiūlymus, kokia turėtų būti gatvės ir viešųjų erdvių danga, medžiai ir krūmynai, kaip būtų įamžinama vietos istorija, mažosios architektūros elementai. Be kita ko, numatyta išsaugoti dabartinius senuosius šviestuvus, tik leidžiama keisti jų vietą.

Tarp esminių reikalavimų – aiškiai numatyti eismo sprendimus bei infrastruktūrą automobiliams, dviratininkams ir pėstiesiems, prašoma pateikti vieningą dizainą lauko kavinėms, kitai sezoninei infrastruktūrai.

Dabartinis Vokiečių gatvės vaizdas formavosi sovietinės okupacijos metais, nuo maždaug praėjusio amžiaus 6-ojo dešimtmečio.

Iki Antrojo pasaulinio karo pabaigos dabartinės pėsčiųjų promenados dalyje buvo pastatai, nugriauti karo pabaigoje ir sovietmečiu.

2015-aisiais svarstyti planai numatė, jog dešinėje gatvės pusėje einant nuo Vilniaus gatvės link Rotušės būtų atsisakyta automobilių eismo – ši gatvės pusė būtų palikta pėstiesiems. Tuo metu kairioji būtų skirta automobiliams ir atskiram dviračių takui. Kavinių terasas čia buvo numatyta projektuoti gatvės vidiniuose kiemuose arba prie įvažiavimų į juos.

Taip pat siūlyta įrengti ir sostinės Holivudo šlovės alėjos atitikmenį, vadinamąjį Lietuvos žvaigždžių kelią, kur būtų įmontuojamos plytelės labiausiai nusipelnusiems lietuviams, tačiau šios idėjos kritikai tvirtino, kad popkultūros elementai nedera su istorine miesto gatve.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius