Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vilnietis aktyvavo viešojo transporto bilietą, tačiau gavo baudą: jos mokėti neketina

Vilnietis Marius viešuoju transportu keliauja retai, tačiau viena kelionė įsimins ilgam. „Įlipau Filaretų stotelėje, be streso išsitraukiau telefoną, programėlėje m.Ticket aktyvavau bilietą ir pasidžiaugiau, kad suskubau, nes Polocko stotelėje, kuri yra už kokių 200 m, jau laukė kontrolė“, – savo istoriją pradėjo pasakoti vilnietis. Tačiau, kaip netrukus paaiškėjo, bilietas buvo aktyvuotas per vėlai, nors Marius su tuo nesutinka ir neketina mokėti jam skirtos baudos.
M.Ticket programėlė kol kas tik bandoma
M.Ticket programėlė / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

„Mano telefonas degė žaliai, suprask – bilietas aktyvus, dar iki įlipant kontrolei. Kontrolierius priėjęs prie manęs ėmė kuistis ieškodamas kitokio prietaiso tiems emtiketams skenuot. Bet kaip žmogus pradžiugo, sako, jūsų bilietas aktyvuotas mums įlipus... Sakau, kad ne, pažymėjau jį Filaretų stotelėje. Jis atsako, taip, taip, visi taip sako, kad įlipo Filaretų stotelėje... Tada paklausiau šalia sėdinčios moteriškės, ar ji mačiusi, kada aš įlipau. Atsakė – Filaretų.

Jausmas panašus kaip atvykus į kalėjimą, kai klausia, už ką sėdai?

Bilietas aktyvuojasi per 15 sekundžių. Autobusas važiavo nuo stotelės iki stotelės 20-30 sek., nes vakaras, mašinų nėra, atstumas apie 100-200 metrų. Matematikai paskaičiuotų geriau. Taigi mano išvada: kontrolė naudojosi esama padėtimi, kad atstumas nuo stotelės iki stotelės yra ypatingai mažas ir bus tokių, kurie įlips Filaretų stotelėje su tais emtiketais. Mes čia ne sąžinę matuojam, o laiką, kada pažymėtas bilietas.

Jausmas panašus kaip atvykus į kalėjimą, kai klausia, už ką sėdai? O tu sakai, aš nieko nepadariau, jie žvengia, kad visi taip sako, visi čia nekalti... Įdomu, ar yra įmanoma rasti teisybę šioje situacijoje“, – socialiniame tinkle rašė Marius.

Pasak jo, buvo teigiama, kad darbuotojai pagal prietaisus mato, jog aktyvavimo mygtukas buvo paspaustas jau įvažiavus į stotelę. Vyras už tai gavo ir baudą, tačiau nesutinka jos mokėti.

VIDEO: Į galą nukreiptos kameros ant policijos automobilių, kokia jų paskirtis?

Bilietas aktyvuotas per vėlai?

Savivaldybės įmonės „Susisiekimo paslaugos“ atstovai tvirtina, kad vyras elektroninį autobuso bilietą aktyvavo jau būdamas stotelėje, kurioje ir laukė keleivių kontrolė.

„Pagal šiuo metu galiojančią bilietų žymėjimo tvarką bilieto aktyvinimui yra skiriamas 15 sekundžių laikas. Bilietą aktyvinti pakanka keleto žingsnių: pasirinkti norimą bilietą programėlėje ir spausti mygtuką „Aktyvinti“, tuomet patvirtinti, ar tikrai norima aktyvinti bilietą ir patvirtinus palaukti 15 sekundžių, kurioms praėjus bilietas aktyvinsis ir bus paruoštas kontrolei.

Vidutinė laiko trukmė, per kurią viešasis transportas važiuoja nuo vienos iki kitos stotelės, siekia 60 sekundžių

Būtent 15 sekundžių laiko tarpas bilieto aktyvinimui mobiliosiose programėlėse pasirinktas paskaičiavus, kad minimali trukmė, per kurią Vilniuje viešasis transportas nuvyksta nuo vienos iki kitos stotelės, siekia 15 sekundžių. Tokie atstumai tarp stotelių fiksuojami tik keliose vietose visoje sostinėje – vidutinė laiko trukmė, per kurią viešasis transportas važiuoja nuo vienos iki kitos stotelės, siekia 60 sekundžių.

Informuojame, kad vadovaujantis Keleivių ir bagažo vežimo Vilniaus miesto savivaldybės viešuoju transportu taisyklėmis, keleivis, įlipęs į transporto priemonę ir neturintis galiojančio viešojo transporto bilieto, privalo jį įsigyti ar aktyvinti nedelsdamas toje pačioje stotelėje. Tai reiškia, kad įlipdami į viešąjį transportą keleiviai turi būti iš karto pasiruošę aktyvinti bilietą tiek mobiliosiose programėlėse, tiek Vilniečio kortelėje.

Jei viešojo transporto priemonė sugenda ar dėl tam tikrų aplinkybių neatvyksta, pažymėtas ar aktyvintas bilietas suteikia teisę keleiviui važiuoti kita transporto priemone iki galinės maršruto stotelės arba biliete nurodytomis sąlygomis. Taip pat primename, kad kiekvienam vienkartiniam bilietui yra taikomas 10 minučių tolerancijos laikotarpis, skirtas keleivių persėdimams, galimiems transporto vėlavimams“, – rašoma „Susisiekimo paslaugos“ atsakyme.

Nauja taisyklė – nuo liepos mėnesio

15min primena, kad šių metų liepą Vilniaus savivaldybė pakeitė bilieto aktyvinimo procedūrą programėlėje m.Ticket. Siekiant kovoti su „zuikiais“, įvesta 15 sek. taisyklė. Paspaudus mygtuką „Aktyvuoti bilietą“, jis ima galioti tik po 15 sekundžių, kol ima šviesti žalia spalva.

Savivaldybės pranešime buvo teigiama, kad pagal šiuo metu galiojančias „Keleivių ir bagažo vežimo autobusais ir troleibusais Vilniaus miesto savivaldybėje taisykles“ kontrolės metu pažymėtas ar aktyvintas bilietas negalioja.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Bilieto išmaniajame telefone pristatymas
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Bilieto išmaniajame telefone pristatymas

Tai reiškia, jog įlipdami į viešąjį transportą keleiviai turi būti iš karto pasiruošę aktyvinti bilietą tiek mobiliosiose programėlėse, tiek Vilniečio kortelėje. Programėlėse atsiradęs 15 sekundžių laikotarpis bilieto aktyvinimui yra vienas būdų, skatinančių keleivius prisiminti šią taisyklę.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius