Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Volkswagen“ su JAV susitarė, kokią kompensaciją sumokės už automobilius su 3 litrų varikliais

Vokietijos automobilių gamintoja „Volkswagen“ su JAV valdžia pasiekė susitarimą dėl 1 mlrd. JAV dolerių kompensacijos, skirtos paskutinėms 80 tūkst. transporto priemonių, JAV patekusių į įmonės sukeltą taršos skandalą.
VW lokomotyvas
VW lokomotyvas / Wikimedia commons/Haralden2 iliustr.

Tačiau Teisingumo departamento atstovas pareiškė, kad baudžiamasis tyrimas tęsiasi ir įmonei vis dar gali būti pareikšti kaltinimai, o tai gali reikšti naujas baudas. Šiuo susitarimu nesureguliuojamas ir automobilių savininkų pareikštas civilinis ieškinys, pagal kurį, pasak JAV teisėjo Charleso Breyerio, ieškovams bus priteista „nemaža kompensacija“. Kitas posėdis šioje byloje bus surengtas ketvirtadienį.

Naujasis susitarimas, kurį dar turi patvirtinti teismas, bus taikomas 2009–2016 metais pagamintiems automobiliams su 3 litrų dyzeliniais varikliais, įskaitant „Porsche“ ir „Audi“, kuriuose buvo įdiegta programinė įranga, per taršos bandymus klastojusi išmetamų teršalų kiekių rodiklius.

Pasak Aplinkos apsaugos agentūros (EPA) atstovės Cynthia Giles, į 1 mlrd. JAV dolerių sumą įtrauktos išlaidos, susijusios su atitinkamų automobilių išpirkimu, remontu ir išperkamosios nuomos nutraukimu, taip pat 225 mln. JAV dolerių suma, kuri bus skirta taršos mažinimo fondui.

Į 1 mlrd. JAV dolerių sumą įtrauktos išlaidos, susijusios su atitinkamų automobilių išpirkimu, remontu ir išperkamosios nuomos nutraukimu, taip pat 225 mln. JAV dolerių suma, kuri bus skirta taršos mažinimo fondui.

Spalio pabaigoje JAV teismas patvirtino susitarimą dėl rekordinės 15 mlrd. JAV dolerių kompensacijos beveik 0,5 mln. „Volkswagen“ automobilių su 2 litrų dyzeliniais varikliais savininkams.

Naujasis susitarimas „yra dar vienas svarbus žingsnis, mums siekiant atitaisyti mūsų klientams padarytą žalą“, pareiškė „Volkswagen“ atstovė spaudai.

„Esame pasiryžę susigrąžinti visų savo klientų pasitikėjimą“, – pridūrė ji.

„Volkswagen“ pripažino, jog 11 mln. automobilių, įskaitant 600 tūkst. automobilių JAV, įdiegė vadinamąją išderinimo technologiją. Ši programinė įranga nustato, kada automobilis yra testuojamas ir sumažina išmetamus teršalų kiekius, tačiau įprastomis vairavimo sąlygomis ji šių kiekių nekontroliuoja, taigi tikrieji išmetami teršalų kiekiai yra kelis kartus didesni negu leistinos normos.

Naujasis susitarimas, kurį teisėjas Ch. Breyeris turi patvirtinti iki sausio 31 dienos, yra panašus į ankstesnį susitarimą, pagal kurį senesnių modelių, t. y. 2009–2012 metais pagamintų automobilių savininkai gali pareikalauti, kad jų automobilis būtų išpirktas arba suremontuotas. Arba jie gali nemokamai nutraukti savo automobilio išperkamąją nuomą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius