Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2021 12 23 /13:53

A.Armonaitė: nė vienas užsienio verslas nėra išėjęs, kitąmet pritrauksime 30 investuotojų

Vokietijos verslui įspėjus, kad dėl situacijos su Kinija gali tekti uždaryti gamyklas Lietuvoje, ekonomikos ir inovacijų ministrė Aušrinė Armonaitė teigia, kad šiuo metu nėra pasitraukęs nė vienas investuotojas. Priešingai – kitiems metams su investuotojais pasirašinėjamos naujos sutartys, šiuo metu tokių yra bent 30.
Aušrinė Armonaitė
Aušrinė Armonaitė / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Kaip trečiadienį rašė 15min, Vokietijos ir Baltijos šalių prekybos rūmai šį mėnesį Užsienio reikalų bei Ekonomikos ir inovacijų ministerijoms adresuotame laiške įspėjo, kad, nesitaisant Lietuvos santykiams su Kinija, Vokietijos verslas gali būti priverstas uždaryti gamyklas.

Laiške teigiama, kad konfliktas su Kinija sukelia problemų ir Vokietijos verslui – su problemomis susiduria įmonės, kurių veiklos sritis yra substratai ir durpės, lazeriai, automobilių detalės bei kiti aukštųjų technologijų sektoriai.

Iš socialdemokratų frakcijos nario Kęstučio Vilkausko per Vyriausybės valandą Seime A.Armonaitė sulaukė klausimo, kiek dėl paaštrėjusios situacijos su Kinija netektų Lietuvos ekonomika ir kaip galima būtų padėti sunkumus išgyvenantiems verslams.

123RF.com nuotr./Kinija, Lietuva
123RF.com nuotr./Kinija, Lietuva

A.Armonaitė atsakė, kad kol kas fiskalinis poveikis neapskaičiuotas.

„Yra pasirodžiusios informacijos, nerimo dėl investuotojų, bet nė vienas investuotojas nėra išėjęs ir realių planų nėra. Yra išreikštas susirūpinimas. Priešingai – kitiems metams pasirašinėjame dideles apimtis sutarčių su naujais investuotojais, tokių bent 30 turime”, – tvirtino A.Armonaitė.

Pauliaus Peleckio / 15min nuotr./Aušrinė Armonaitė
Pauliaus Peleckio / 15min nuotr./Aušrinė Armonaitė

O tarp pagalbos priemonių ji įvardijo kelis instrumentas – „Invegoje“ jau veikia priemonė dėl paskolų garantijų, jų limitas padidintas nuo 1,5 iki 5 mln. eurų. Su Europos Komisija derinamas ir lengvatinių paskolų instrumentas.

„Kitą savaitę Vyriausybė priims sprendimą dėl pagalbos priemonių, skirtų sertifikavimui ir rinkų diversifikavimui. Tai bus subsidijos, skirtos toms įmonėms, kurioms reikia staigių lėšų rinkų paieškai ir sertifikavimui“, – tvirtino A.Armonaitė.

Lėšos šiai priemonei, anot jos, bus patikslintos kitą savaitę.

Kinija įtūžo dėl Taivano

Lietuvos ir Kinijos santykiai pašlijo, Lietuvai atidarius Taivano atstovybę Vilniuje. Lietuva yra vienintelė šalis Europos Sąjungoje, leidusi atstovybei naudoti Taivano vardą. Kitose Europos šalyse ir JAV atstovybės vadinamos Taipėjaus ekonominiais ir kultūriniais biurais, taip pabrėžiant nepolitinį jų pobūdį.

Lietuvos verslas susiduria su kliūtimis ne tik eksportuodamas prekes į šią šalį, stringa ir kiniškų prekių importas.15min rašė, kad, siekdamos apeiti Kinijos kliūtis, Lietuvos įmonės prekes siunčiasi per kaimynines šalis – pavyzdžiui, Estiją.

Kinijos taikomą spaudimą antradienį telefonu Lietuvos premjerė Ingrida Šimonytė aptarė su JAV valstybė sekretoriumi Antony Blinkenu. Ji padėkojo JAV už reiškiamą solidarumą ir paramą Lietuvai, pranešė Vyriausybė.

123RF.com nuotr./Taivanas
123RF.com nuotr./Taivanas

Anot JAV diplomatinės tarnybos, sekretorius A.Blinkenas pasakė, kad kinų taikomi prekybos rinkimai „keltų rimtą susirūpinimą, taip pat ir dėl tarptautinės prekybos principų, ir galėtų prilygti ekonominiam spaudimui“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius