Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

„Achema“ pernai uždirbo 69,2 mln. eurų pelno

Didžiausios azoto trąšų ir kitų chemijos produktų gamintojos Baltijos šalyje AB „Achema“ 2020 metų pajamos sumažėjo 19 proc. iki 375 mln. eurų (2019 m. – 460,7 mln. eurų), o produkcijos pardavimas siekė 2,47 mln. tonų – 3 proc. mažiau nei 2019 m. (2,55 mln. tonų). Kritus gamybos žaliavų kainai bendrovė per 2020 metus uždirbo 69,2 mln. eurų pelno iki mokesčių (2019 m. – 36,1 mln. eurų), rašoma pranešime žiniasklaidai.
„Achema“
„Achema“ / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

„Nepaisant pandemijos ir sudėtingos metų pradžios, trąšų paklausa 2020 metais išliko stabili. Maisto poreikis dėl pandemijos nesumažėjo, o trąšoms Europoje buvo sudarytas tiekimo „žaliasis koridorius“, kaip ir maisto produktams. Dėl pandemijos pasaulyje prasidėjo maisto protekcionizmo tendencijos – dalis valstybių įvedė grūdų eksporto ribojimus, o tai didino pasaulines grūdų kainas. Aukštesnės grūdų kainos skatino ūkininkus investuoti į derlių, dėl to kilo ir trąšų panaudojimas“, – sakė „Achemos“ generalinis direktorius Ramūnas Miliauskas.

Nors praeitų metų pradžioje pardavimai mažėjo, esant vangiai trąšų paklausai Vakarų Europoje. Vis tik augo įmonėje gaminamų prekinės azoto rūgšties, amoniakinio vandens „AdBlue“, skysto deguonies pardavimai.

Įmonės vadovas teigia, kad pandemijos metu pavyko užtikrinti gamybos bei logistikos stabilumą ir bendrovė savo produkciją eksportavo į beveik 30 šalių. Pardavimai Baltijos šalyse sudarė apie 26 proc. Pagrindinėmis eksporto šalimis (2020 m. per 68 proc. produkcijos pardavimų) ir toliau išlieka Prancūzija, Didžioji Britanija, Vokietija, Vidurio Europos, Skandinavijos šalys.

2020 metais bendrovė užbaigė karbamido-formaldehido dervų gamybos išplėtimo projektą. Padidinus gamybinius pajėgumus apie 70 proc., buvo sukurta 17 naujų darbo vietų. Rinkoje didėjant stabilizuoto karbamido poreikiui, įmonė investavo į naują pakrovimo mazgą, taip išplėsdama logistikos pajėgumus. Įmonėje buvo tęsiama energetinės sistemos modernizacija. Šiais metais įmonė tęsia investicijas į poveikio aplinkai mažinimo projektus, į sandėliavimo talpų statybas.

Praėjusiais metais įmonė sumokėjo 28,9 mln. eurų mokesčių į valstybės biudžetą, iš kurių 7,7 mln. eurų sudarė mokėjimai SODRAI. Be to, valstybei „Achema“ sumokėjo 14,4 mln. eurų už suskystintų gamtinių dujų (SGD) terminalo išlaikymą, už apyvartinius taršos leidimus (ATL) – 19,1 mln. eurų, o už viešuosius interesus atitinkančias paslaugas (VIAP) – dar 4,0 mln. eurų, iš kurių – 3,1 mln. eurų už nuosavoje elektros jėgainėje pagamintą elektros energiją.

Anot R.Miliausko, 2020 metais ypatingas dėmesys taip pat buvo skiriamas darbuotojų sveikatos saugumo ir gamybos proceso užtikrinimui. „Nuo pandemijos pradžios reguliariai testavome darbuotojus ir nuo to laiko bendrovės lėšomis ištyrėme daugiau nei 1200 darbuotojų“, – pasakojo R.Miliauskas.

„Achema“ išlieka didžiausia darbdave Jonavos rajone – įmonėje dirba virš 1300 darbuotojų.

Koncernui „Achemos grupė“ priklausanti įmonė priklauso Europos trąšų gamintojų asociacijai „Fertilizers Europe“ ir yra aktyvi Lietuvos pramoninkų konfederacijos (LPK), Chemijos pramonės įmonių bei kitų asocijuotų struktūrų narė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Užsisakykite 15min naujienlaiškius