-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2014 10 09 /12:15

„Achemos grupės“ valdybos narys Valdas Sutkus: koncerne psichologinis klimatas nėra geras

„Achemos grupėje“ nuo tada, kai anapilin išėjo Bronislovas Lubys, vyksta nuolatinės permainos ir trintis. Į koncerno valdymą įsijungus pagrindinėms jo akcininkėms Lydai Lubienei ir Viktorijai Lubytei, chaoso dar daugiau – akcininkai teisiasi tarpusavyje, nuolat keičiasi vadovai, nerimsta profesinė sąjunga. Ketvirtadienį „Achemos grupės“ didžiausių akcininkų atstovai surengė spaudos konferenciją ir bandė paaiškinti susiklosčiusią situaciją.
Valdas Sutkus
Valdas Sutkus / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

„Psichologinis klimatas, be abejo, nėra geras. Valdyba tikisi greitu metu tuos klausimus išspręsti, kad galėtume priimti sprendimus, reikalingus dukterinėms įmonėms, verslo santykiams palaikyti“, – ketvirtadienį sakė „Achemos grupės“ valdybos pirmininko pavaduotojas Valdas Sutkus. 

Į valdybą jis buvo paskirtas rugsėjo 19 dieną kartu su Kęstučiu Balučiu ir Lyda Lubiene. Smulkieji akcininkai tuomet į valdybą delegavo Kasparą Jurgelionį ir Rimantą Rėklaitį, šis valdyboje pakeitė Joną Sirvydį. Pastarajam, kaip ir K.Jurgelioniui, yra pateiktas ieškinys dėl didelių koncerno nuostolių – esą jie nedalyvaudavo valdybos posėdžiuose ir todėl ji negalėjo priimti koncernui svarbių sprendimų.

V.Sutkų į valdybą paskyrė L.Lubienė. Spaudos konferencijoje taip pat dalyvavo L.Lubienės advokatas Gintaras Balčiūnas ir R.Rėklaičio advokatė Dovilė Burgienė.

Šeimos ginčas

„Juridiniai procesai vyksta, teikiami ieškiniai, priešieškiniai, taikomos laikinosios apsaugos priemonės, jos yra apskųstos. Juridinių veiksmų yra daug. Noriu pabrėžti, kad koncerno įmonės dirba stabiliai, turi ilgalaikius plėtros planus ir momentinė situacija niekaip ypatingai neveikia“, – sakė V.Sutkus.

Vienas iš vykstančių teisminių procesų – smulkiųjų akcininkų skundas dėl akcininkų sutarties. Smulkieji akcininkai (13 ieškovų) kreipėsi į teismą, prašydami pripažinti akcininkų sutartį negaliojančia ir priteisti 227 mln. Lt nuostolių. Atsakovės byloje yra Lyda Lubienė su dukra Viktorija Lubyte. Po B.Lubio mirties jos valdo per 52 proc. grupės akcijų. Atsakydama į smulkiųjų akcininkų ieškinį, L.Lubienė iš jų reikalauja 0,5 mlrd. Lt žalos atlyginimo.

Skundas teismui buvo pateiktas birželio 30 dieną. Liepos pirmąją valdybos pirmininku tapo B.Lubio žentas Romualdas Žadeika. Tarp teismui besiskundžiančių akcininkų – ir R.Žadeikos žmona Jūratė Žadeikienė bei sūnus Adomas Žadeika. 

Rugpjūčio pabaigoje R.Žadeika iš pareigų buvo atleistas. Iki šios savaitės „Achemos grupei“ vadovavo Rimvydas Vaštakas, tačiau jo įgaliojimus sustabdė teismas.

Nuostoliai dėl pravaikštų

V.Sutkus pabrėžė, kad „Achemos grupė“ dirba pelningai, tačiau pelnas mažėja. Esą būtent dėl to buvo nutarta atleisti R.Žadeiką, kuris pareigas paliko nenoromis. Dėl prastos bendrovės būklės L.Lubienė neva ir nutarė įsitraukti į įmonės valdymą.

V.Sutkus pabrėžė, kad „Achemos grupė“ dirba pelningai, tačiau pelnas mažėja. Esą būtent dėl to buvo nutarta atleisti R.Žadeiką.

„Akcininkės nusprendė įsijungti į įmonės valdymą, ko anksčiau nedarė. Dvejų metų rezultatai po Lubio mirties nedžiugino, nuspręsta, kad Lubienė ateina į valdybą. To pageidavo visi smulkieji akcininkai be išimties, nebent mes kažko nežinome. Tačiau jai atėjus į valdybą, dalis smulkiųjų akcininkų pradėjo blokuoti bet kokių sprendimų priėmimą. Tas kelias niekur neveda, tai yra laikinas dalykas, bet tie laikini nepatogumui stabdo sprendimų priėmimą, sudaro laikinus nepatogumus visiems – pagrindiniams akcininkams, darbuotojams“, – ketvirtadienį sakė L.Lubienės ir V.Lubytės advokatas Gintaras Balčiūnas.

Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Gintaras Balčiūnas
Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Gintaras Balčiūnas

Valdybos veiklą neva stabdė faktas, kad Jonas Sirvydis ir Kęstutis Jurgelionis nevaikščiodavo į susirinkimus, dėl to nesusidarė kvorumas ir nebuvo įmanoma priimti sprendimų. Po akcininkų susirinkimo J.Sirvydžio vietą užėmė R.Rėklaitis. V.Sutkaus teigimu, tuomet valdyba pradėjo veikti.

Tačiau R.Rėklaičio išrinkimas yra ginčijamas.

J.Žadeikienės ir Marijos Kaminskienės teigimu, jis išrinktas dėl sudaryto žodinio susitarimo su smulkiuoju akcininku Armantu Gintautu, kurio balsai padėjo išrinkti R.Rėklaitį. A.Gintautas susitarimą neigia. R.Rėklaičiui yra pritaikytos laikinosios apsaugos priemonės, tačiau net jo advokatė D.Burgienė negalėjo vienareikšmiškai atsakyti, ar tai reiškia, kad R.Rėklaitis negali dalyvauti valdybos veikloje.

Reveransas „Gazprom“

„Achemos grupės“ nuotr./Romualdas Žadeika
„Achemos grupės“ nuotr./Romualdas Žadeika

Ketvirtadienio vakarą atleistas „Achemos grupės“ vadovas Romualdas Žadeika vakarieniaus su „Gazprom“ vadovo Aleksejaus Milerio pavaduotoju Aleksandru Medvedevu.

R.Žadeika, nors ir nebevadovauja „Achemos grupei“, su A.Medvedevu vakarieniauja ne šiaip sau – jis vis dar atsakingas už derybas dėl pigesnių dujų. O įsiteikti „Achema“ Rusijos „Gazprom“ jau spėjo.

Ketvirtadienį Elektrėnuose įvyks mačas – žais iš visų pašalių surankiota Lietuvos rinktinė su dviem Latvijos ledo ritulininkais ir Rusijos ledo ritulio komanda, po kurios pavadinimu slepiasi Rusijos koncerno „Gazprom“ vadovai ir iš koncerno kišenės besimaitinančios praeities ledo ritulio žvaigždės. Rusijos rinktinei atstovaus ir A.Medvedevas. Šį mačą finansuoja koncernas „Achema“.

Kas turi teisę derėtis su „Gazprom“?

„Yra koncernas – motininė įmonė, ir yra akcinė bendrovė „Achema“. Ji yra tiesiogiai atsakinga už šitą reikalą (derybas su „Gazprom“). Ir, kiek mums yra žinoma, bendrovės direktorius ir valdybos nariai tuos dalykus daro. Ankstesnė vadovybė derėjosi su minėta įmone ir tas procesas vyksta“, – sakė G.Balčiūnas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius