-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Aiškinantis, ar teisėtai „Ignitis grupės“ vadovai premijuoti akcijomis, pasiūlyta stabdyti tokią praktiką kitose valstybės įmonėse

Seimo teisininkams pastebėjus, kad sprendimas „Ignitis grupės“ vadovams paskirti įmonės akcijų už 212 tūkst. eurų galimai pažeidė Akcinių bendrovių įstatymą, numatantį, kad valstybės ir savivaldybės įmonėse negalima neatlygintinai dalinti akcijas darbuotojams, Seimo Biudžeto ir finansų komitetas (BFK) rekomendavo ministerijoms užtikrinti, kad kol kas kitose įmonėse tokios sutartys nebūtų pasirašinėjamos. Tuo pačiu komiteto nariai pažymėjo, kad išisaiškinti situaciją būtina, bet kalbėti apie skatinimo programas taip pat reikia.
„Ignitis grupė"
„Ignitis grupė" / Arno Strumilos / 15min nuotr.

Seimo biudžeto ir finansų komitetas bendru sutarimu trečiadienį priėmė sprendimą rekomenduoti Finansų ir Energetikos ministerijoms pagal kompetenciją užtikrinti, kad valstybės kontroliuojamose bendrovėse nebūtų pasirašinėjamos naujos sutartys dėl akcijų suteikimo kol nebus išsklaidytos abejonės dėl priimtų sprendimų teisėtumo.

Toks sprendimas priimtas reaguojant į Seimo Teisės departamento išvadą, kad numatyta „Ignitis grupės“ vadovų premijavimo sistema galimai pažeidžia teisės aktus.

Arno Strumilos / 15min nuotr./„Ignitis grupė"
Arno Strumilos / 15min nuotr./„Ignitis grupė"

Tuo tarpu „Ignitis grupė“ teigia, kad opcionų programos yra pasaulinė praktika ir mano, kad įstatymo nepažeidė.

Ragino būti suvalkiečiais

„Aš nesiimu vertinti, ar įmonės vadovai dirba gerai, ar blogai. Mūsų reikalas saugoti valstybės turtą, kaip mus įpareigoja Seimo statutas ir užtikrinti, kad vykdome principingą valstybės turto naudojimo kontrolę. Šiandien kyla pagrįstų įtarimų, kad valstybės turtas buvo naudojamas pažeidžiant įstatymą. Tokios abejonės turi būti išsklaidytos", – kalbėjo Seimo BFK pirmininkas Mykolas Majauskas, raginęs kolegas svarstant klausimą apie valstybės turtą būti suvalkiečiais.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Mykolas Majauskas
Luko Balandžio / 15min nuotr./Mykolas Majauskas

Tai, kad situaciją reikia išsiaiškinti, pritarė visi komiteto nariai.

Mišriai grupei priklausantis BFK narys Algirdas Butkevičius priminė, kad jis jau sausį komitete svarstant klausimą dėl „Ignitis grupės“ premijavimo programos išsakė abejones dėl akcijų suteikimo valdybos nariams ir vadovams, bet tuomet išgirdo, kad tokią tvarką įstatymu patvirtino Seimas.

„Sakiau, kad kai kuriose Europos šalyse taikoma tokia praktika, bet suteikiama darbuotojams akcijų, kai jie dirba bendrovėje, o kai baigia darbą, akcijos, arba išperkamos, arba perduodamos bendrovės dispozicijai. Tuomet buvo pasakyta, kad priimtas įstatymas, tokią tvarką patvirtino Seimas ir reikia palikti. Gerai, kad grįžome prie klausimo ir manau, kad priimtas komiteto sprendimas leis iki galo išsiaiškinti Finansų ministerijai, Vyriausybei ir gerai būtų, kad sustabdymas įvyktų“, – sakė A.Butkevičius.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Algirdas Butkevičius
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Algirdas Butkevičius

Posėdžio metu „valstietis“ Juozas Varžgalys išsakė savo nuomonę, kad tokį įsakymą pasirašęs ministras viršijo savo įgaliojimus.

„Negalima taip švaistyti valstybės turto. Šiandien jiems duodame, po ketverių metų ateis kitas vadovas, kitiems duosime. Pirmiausia „Ignitis grupė“ tegu susitvarko mažmeniniame elektros tinkle, pažiūrėkite, kaip žmonės kenčia nuo energetikų, didžiulė betvarkė, o mes premijuojame juos akcijomis. Vienareikšmiškai reikia stabdyti ir neleisti“, – sakė politikas.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Juozas Varžgalys
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Juozas Varžgalys

Konservatorius Antanas Čepononis ragino žiūrėti plačiau ir nusileisti iki savivaldos lygio.

„Jei akcijas pradėtume dalintis pagal kažkokią tvarką nenustatytą, nežinau, kaip tai galėtų atliepti iš mokesčių mokėtojų surinktų pinigų skatinimo vadovui. Mes turime sugrįžti prie tvarkos, kuri būtų labai aiški – neturi būti mistinės tvarkos ar apibrėžimo. Mes turime pažiūrėti sistemiškai per visą Lietuvą, nes įmonių labai daug. Nekalbėkime apie vieną, bet paimkime sistemišką dalį ir pamatysime, kiek gali būti tų nukrypimų“, – sakė parlamentaras.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Antanas Čepononis
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Antanas Čepononis

Priminė, kad reikia ir premijavimo tvarkos

Tuo tarpu Laisvės partijos narys Vytautas Mitalas sakė pritariantis siūlomam sprendimui, bet atkreipė dėmesį, kad įstatymus atitinkanti premijavimo tvarka vadovams turi egzistuoti.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Vytautas Mitalas
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Vytautas Mitalas

„Pagrindinis dalykas, kurį reikia atsakyti, ar finansų ministro patvirtinta tvarka prieštarauja įstatymui, ar neprieštarauja. Tuos dalykus turime išspręsti ir komitete galbūt aptarti, nes man yra svarbu, kad galiojanti premijavimo tvarka nepažeistų jokių įstatymų, bet kad kažkokia premijavimo tvarka, kuri atitinka įstatymus ir geriausias EBPO praktikas, egzistuotų Lietuvoje“, – sakė Seimo narys.

Jam pritarė ir konservatorius Matas Maldeikis, pabrėžęs, kad tai nėra komiteto „kryžiaus žygis prieš bendrovę, kuri dar ir listinguojama“.

„Kalbama apie principus, bet ne asmeniškai ir ne apie vieną konkrečią įmonę, o praktiką, kurią reikia suvarkyti, bet ji neturėtų būti užmiršta, nes neturime daug aukštos kvalifikacijos vadovų ir švaistytis jais nelabai galima“, – sakė jis.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Matas Maldeikis
Luko Balandžio / 15min nuotr./Matas Maldeikis

Aiškinasi, ar nepažeistas viešasis interesas

Pirmadienį Seimo Teisės departamento parengtoje išvadoje nurodoma, kad neatlygintinai dalinti akcijas valstybės ir savivaldybės įmonėse apribota įstatymu.

„Valstybės valdomos akcinės bendrovės, taip pat jos dukterinės bendrovės akcijos negali būti suteikiamos bendrovės darbuotojams, įskaitant bendrovės vadovus. AB Ignitis grupė yra valstybės valdoma energetikos įmonių grupė, todėl svarstytinas Finansų ministro 2020 m. rugsėjo 16 d. įsakymu patvirtintų AB Ignitis grupė akcijų suteikimo taisyklių pagrįstumas“, – teigiama teisininkų išvadoje.

Šį įsakymą pasirašė tuometinis ministras Vilius Šapoka.

Vilniaus apygardos prokuratūros Viešojo intereso gynimo skyrius šiuo metu taip pat aiškinasi, kad „Ignitis grupės“ akcijų suteikimas bendrovės darbuotojams ir vadovams pagal opcionų sutartis nepažeidžia viešojo intereso.

„Ignitis grupė“: „Mūsų vertinimu, tai neprieštarauja Akcinių bendrovių įstatymui“

Tuo tarpu „Ignitis grupė“ teigia, kad galimybė taikyti opcionų programas visiems vadovams ir darbuotojams – t.y., už pasiektus tikslus dalį atlygio išmokėti akcijomis arba skirti jas kaip motyvavimo sistemos dalį – yra plačiai pasaulyje taikoma praktika, ypač tarp vertybinių popierių biržose listinguojamų tiek privataus, tiek ir valstybės kapitalo bendrovių.

„Svarbu pabrėžti, kad taikant opcionų programas, valstybės valdoma akcijų dalis nesumažėja, nes opcionų programose numatytos išpirkti akcijos būtų perkamos vertybinių popierių biržose iš kitų privačių akcininkų. Mūsų vertinimu, tai neprieštarauja ir Akcinių bendrovių įstatymui“, – teigiama 15min atsiųstame komentare.

Arno Strumilos / 15min nuotr./Darius Maikštėnas
Arno Strumilos / 15min nuotr./Darius Maikštėnas

Bendrovės vertinimu, vadovų ir darbuotojų skatinimas opcionų programomis kaip sudėtine atlygio ir motyvavimo sistemos dalimi yra modernus, geriausiais tarptautines praktikas ir Lietuvos įstatymus atitinkantis procesas.

„Tačiau „Ignitis grupė“ supranta, kad yra viena pirmųjų valstybės kapitalo įmonių, pradėjusių taikyti tokią praktiką Lietuvoje, todėl natūralu, kad institucijoms gali reikėti išsamesnių paaiškinimų ir laiko įsigilinti į opcionų programų principus ir teisinį reguliavimą“, – rašoma komentare.

„Ignitis grupė“ gruodį per biržą pranešė apie devynių grupės įmonių vadovų sudarytas akcijų opcionų sutartis.

„Ignitis grupės“ valdybos pirmininkas ir generalinis direktorius Darius Maikštėnas galėtų įsigyti daugiausiai, iki 2265 akcijų, o valdybos nariai Darius Kašauskas, Dominykas Tučkus, Živilė Skibarkienė ir Vidmantas Salietis – po 1178 akcijas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius