Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Aktyvumas ir noras dalintis atveria naujas karjeros galimybes brandžiame amžiuje

„Svarbu žmogaus atsidavimas darbui ir noras kažką sukurti, kad ir kitiems būtų gerai“, – dalinasi Gediminas, jau daugiau nei pusmetį vedantis „Prisijungusi Lietuva“ iniciatyvos organizuojamus skaitmeninio raštingumo mokymus. Igametę vadovaujamo darbo patirtį turintis brandaus amžiaus vyras nepabijojo keisti karjeros krypties ir sako, kad, dalindamasis žiniomis su kitais, save įprasmina.
Gediminas
Gediminas / Partnerių nuotr.

Suprastėjusi sveikata ir nuovargis darbe paskatino imtis pokyčių

Pagrindinė priežastis, paskatinusi Gediminą palikti intensyvų ir gerai apmokamą darbą, – emocinis nuovargis ir noras pasirūpinti savo sveikata. „Turiu darbo patirties dviejose bendrovėse – vienoje praleidau 16, kitoje – 20 metų. Abiejose dirbau įtemptą darbą. Pirmojoje kūrėme duomenų bazę tekstams ir nuotraukoms, ji yra naudojama iki šiol. Buvo nepaprastai įdomu, mes čiupinėjome tuo metu pačius naujausius technologinius įrankius ir sprendimus“, – su įkvėpimu pasakoja Gediminas.

Vėliau gavęs pasiūlymą prisijungė prie stambios telekomunikacijų bendrovės. Dirbdamas pastarojoje darbovietėje Gediminas spėjo įgyti ir antrą aukštąjį išsilavinimą. „Studijavau viešąjį administravimą. Mokslai papildė turimas žinias ir labai derėjo su tuo, ką tuo metu veikiau darbe“, – priduria jis. Paskutinius dvejus metus Gediminas dirbo už jį perpus jaunesniame kolektyve. Rasti bendrą kalbą ir kartu dirbti tikrai nebuvo sunku, nors darbo tempas buvo spartus. Vis dėlto dėl amžiaus prastėjanti sveikata ir įtemptas režimas išvargino. Atsisveikinęs su darbdaviu Gediminas turėjo nuspręsti, ką jis šiuo metu norėtų dirbti ir kaip galėtų pritaikyti turimas žinias.

Netikėtas skambutis ir darbo paieškos dirbtuvės vyresniems

Palikęs darbą telekomunikacijų bendrovėje Gediminas galėjo pailsėti ir pasigilinti į savo lūkesčius. „Nereikėjo iš karto pulti į darbus, kad išgyvenčiau, galėjau pagalvoti ir įvertinti savo galimybes. Vaikai jau užauginti, turėjau daugiau laisvės rinktis“, – dalinasi jis. Gediminas pasakoja, kad ėmėsi kitų smagių veiklų – pradėjo filmuotis reklamose ir kituose projektuose. „Filmuodamasis turiu galimybę bendrauti su žmonėmis, galiu atsipalaiduoti“, – šypsosi jis. Veiklus vyras sako, kad brandžiame amžiuje užsidaryti namuose nevalia, bendravimas ir naujos patirtys suteikia daugiau gyvybingumo.

Vieną popietę netikėtai sulaukęs skambučio iš socialinės įdarbinimo agentūros VšĮ SOPA Gediminas iš karto suprato, kad skambutis skirtas ne jam, bet viskas, ką išgirdo, pasirodė aktualu ir reikalinga. „Prie SOPOS organizuojamų darbo paieškos dirbtuvių „Rezervuota vyresniems“ prisijungiau visiškai atsitiktinai. Sulaukęs skambučio, supratau, kad skambinantis žmogus tikriausiai supainiojo numerį, bet siūloma galimybė dalyvauti mokymuose pasirodė įdomi ir pačiu laiku“, – sako jis.

Dalyvaudamas dirbtuvėse Gediminas įgijo naudingų žinių, kaip save pristatyti darbo rinkoje, darbo pokalbius, gyvenimo aprašymo parengimą ir kitos reikalingos informacijos. „Kartais žmogui sunku atsakyti į klausimą, ko jis nori, kokio darbo ieško ir kaip jį susirasti. Be to, reikia mokėti ir gyvenimo aprašymą pritaikyti konkrečiai pozicijai, ir drąsiai prisistatyti darbdaviams. Pavyzdžiui, elektroninio pašto adresas taip pat yra savęs pristatymo priemonė. Negali pasivadinti pabaisa nanaisa ir iš tokios pašto dėžutės siųsti laiškus darbdaviams“, – juokiasi Gediminas. Jis mini, kad žinių apie kandidatavimą į norimas pozicijas galėtų suteikti jau mokykloje. „Tokios žinios yra būtinos, taip pat kaip ir įgūdžiai valdyti savo finansus ir planuoti biudžetą“,– tikina Gediminas.

Dalintis savo žiniomis ir padėti žmonėms yra malonumas

Po kurį laiką trukusių intensyvių darbo paieškų Gediminas drąsiai gali pasakyti, kad į darbą žmogus turi eiti žibančiomis akimis. Daugiau nei pusmetį vesdamas skaitmeninio raštingumo mokymus vyresnio amžiaus žmonėms, jis turi progą pritaikyti savo žinias ir dalintis tuo, ką išmano geriausiai. „Mokau žmones visko – kaip įsijungti kompiuterį ir kaip dirbti įvairiomis tekstų ar nuotraukų redagavimo programomis. Gilinamės ir į sudėtingas temas apie saugumą internete“, – pasakoja Gediminas. Kursų dalyviai net gali parengti ar patobulinti savo gyvenimo aprašymą. Dėstydamas pastarąją temą Gediminas mėgina pritaikyti ir tai, ką sužinojo SOPOJE.

Visi mes esame žmonės, tos pačios socialinės būtybės, nepriklausomai nuo profesijos ar einamų pareigų, nereikia bijoti kalbėtis.

„Kai auditorijoje bendraudamas su žmonėmis matau, kad kažkam buvo naudinga, gavo reikalingų žinių ar tiesiog patiko bendrauti, – man malonu, aš džiaugiuosi. Pasikraunu energijos“, – sako jis. Anot Gedimino, atlygis ir prestižinės pareigos yra ne vienintelės paskatos rinktis darbo poziciją. Nepaisant to, kad dabartinis darbas gerokai skiriasi nuo ankstesnių pareigų, Gediminas jaučiasi laimingas.

Patarimas vyresniems – viskuo domėtis, nebijoti keistis ir pasiūlyti savo žinias bei gebėjimus

Paklaustas apie tai, ką patartų žmonėms, kuriems tenka ieškotis darbo jau brandžiame amžiuje, Gediminas nusišypso ir sako, kad svarbiausia – nepasimesti ir nebijoti bendrauti su darbdaviais ar žmonėmis, kurie galėtų padėti. „Reikia pasitikėti savimi, nebijoti pasiūlyti savo gebėjimų ir žinių. Visi mes esame žmonės, tos pačios socialinės būtybės, nepriklausomai nuo profesijos ar einamų pareigų, nereikia bijoti kalbėtis“, – tvirtina Gediminas. Balansas brandžiame amžiuje taip pat svarbu, todėl jis akcentuoja, kad reikia įvertinti savo sveikatos ir kitas galimybes. „Svarbu, kad darbas nebūtų lažas, už kurį moka pinigus“, –sako jis. Gediminas yra įsitikinęs, kad dirbdami ne tik patys turime patirti malonumą, bet jį suteikti ir kitiems. „Jei turi jėgų ir sveikatos – ieškok tokio darbo, kuriame gali save įprasminti“, – šypsosi.

Daugiau tokių pozityvių istorijų rasite naujoje 15min rubrikoje amžėjantiems žmonėms TU ESI AŠ.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius