Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Alaus dėžes kilnojusios darbuotojos incidentas atvėrė „Grūstės“ žaizdas

Sunkias dėžes kėlusios ir skausmo „surakintos“ klaipėdietės, dirbusios „Grūstės“ prekybos centre, incidentas į paviršių iškėlė pažeidimus, kurie buvo įsigalėję šioje darbovietėje. Paaiškėjo, jog daugelyje Klaipėdos ir regiono prekybos centrų darbuotojai buvo tarsi išnaudojami – į darbą jie ateidavo anksčiau, nei nurodyta grafike, ir išeidavo vėliau, o už šį laiką jiems nebūdavo sumokama. Už darbo laiko pažeidimus šių parduotuvių vadovams gresia nuobaudos.
Aliejus
Prekybos centras (asociatyvinė nuotr.) / Vidmanto Balkūno / 15min nuotr.

Vasario mėnesį uostamiesčio „Grūstės“ parduotuvėje, kurioje 15min kalbinta moteris nebedirba, bekilnojant apie 15 kg svorio alaus dėžes pamainos vedėjai „surakino“ nugarą. Sureaguoti į incidentą ir kviesti greitosios nebuvo skubama, į pagalbą darbuotojai atskubėjo mama. Jos iškviesti medikai suleido vaistų. Į ligoninę moteris išvežta stipriai susilenkusi.

Moteris pasakojo, jog trūkstant darbo jėgos tekdavo dirbti ir krovėjo darbą, o darbo valandos neatitikdavo nurodytų grafike.

„Į darbą reikėjo ateiti 7.30 val., o išeidavau po 22 val. Grafike būdavo nurodyta, jog dirbu 9–22 val. Darbo sutartyje nurodyta, jog dirbau 11 valandų, o iš tiesų dirbdavau ilgiau, tačiau už jas nemokėdavo“, – 15min sakė moteris.

Patikrino daugelį parduotuvių

Po šio incidento Darbo inspekcijos teritoriniai padaliniai atliko patikrinimus „Grūstės“ parduotuvėse. Visa surinkta medžiaga perduota sostinei.

Pasak Darbo inspekcijos Klaipėdos skyriaus vedėjo, vyr.darbo inspektoriaus Vytauto Ročio, patikrintos 9 Klaipėdos apskrities „Grūstės“ parduotuvės. Visose jose nustatyti tie patys pažeidimai.

„Kalbame ne apie visus darbuotojus. Tačiau atsakingų asmenų, vedėjų, tų, kurie ateidavo iš ryto, darbo grafikai buvo nurodyti neteisingai. Visose parduotuvėse pažeidimai nustatyti tie patys – dėl laiko apskaitos, kadangi darbuotojai į darbą ateidavo anksčiau, nei nurodyta grafike. Darbdaviui surašyti protokolai, bus taikomos atitinkamos poveikio priemonės – baudos. Už darbuotojo laiko nežymėjimą, neteisingų duomenų įrašymą bauda siekia 150–1450 eurų“, – sakė V.Ročys.

Bauda bus skiriama parduotuvės vedėjui, jos dydis vertinamas pagal tai, ar asmuo jau buvo baustas, ar tai pirmas nusižengimas.

Pasak darbo inspektoriaus, įrodyti, jog moteris kilnojo sunkias dėžes, nors tai pagal pareigybę nepriklauso, sudėtinga. Atvykus inspektoriams neužfiksuota, jog būtų atliekamas šis darbas.

„Aiškinta, kad yra darbininkai, kurie ir užsiima kilnojimu. Rekomendacijose darbdaviui nurodėme, kiek moteris gali kelti, pagal įstatymą – iki 15 kg“, – sakė inspektorius.

Tikrino ir Telšių apskrityje

Gavus signalą dėl pažeidimų uostamiesčio parduotuvėse, keletas prekybos centrų „Grūstė“ buvo patikrinta ir Telšių apskrityje.

Anot Darbo inspekcijos Telšių skyriaus vedėjo Jono Liekio, laiko apskaitos pažeidimas laikomas gana šiurkščiu pažeidimu, tad vadovai sulauks baudų.

Tiesa, anot vedėjo, džiugina tai, jog po patikrinimų parduotuvėse situacija pasikeitė.

„Neoficialiai pabendravę, išgirdome žmones kalbant apie laikus iki „mūsų eros“, tai yra iki patikrinimų, ir dabartinius. Situacija pasikeitė, tačiau, matyt, nėra garantijos, kad ateity nesugrįš senieji laikai“, – sakė darbo inspektorius.

Jo teigimu, dviem tikrinusioms inspektorėms susidarė įspūdis, jog žmonės bijo bendrauti ir informacijos oficialiai teikti nenori.

Vertina savo darbuotojus

Raštu į klausimus dėl minėtos situacijos atsakiusi bendrovė „Grūstė“ pabrėžia, jog myli darbuotojus ir esant dabartinei rinkos situacijai darbuotojai tikrai nedirbtų įmonėje, kur nėra tinkamai atlyginama.

„Mes savo komandos narius mylime, gerbiame ir jais rūpinamės. Net neabejoju, jog dauguma mūsų komandos, kurią, beje, sudaro beveik 700 žmonių, tai patvirtintų. Tai patvirtina tiek visos pridėtinės vertės, tiek ir statistinis darbo užmokestis, mokamas mūsų bendrovėje, kuris, kaip matyti iš oficialių šaltinių, yra gerokai didesnis nei panašaus dydžio įmonių kolegų, netgi didesnis nei mūsų rinkos lyderio. Bendrovėje vidutinis darbo užmokestis yra 529,83 Eur.

Pagal Valstybinės darbo inspekcijos Bendrovei pateiktą informaciją galime patvirtinti du dalykus – pirma, mūsų buvusi komandos narė iš Jūsų minimos Klaipėdos parduotuvės nepatyrė traumos darbe – negalavimas susijęs su lėtine liga ir antra, iš visų padalinių patikrinimų protokolas surašytas dėl to, jog viena darbuotoja vėlavo išeiti pietų (grafike nurodyta 12 val., žmogus pietauti išėjo 12.10 val.).

Vis dar tiriamu atveju, kiek mums žinoma, kalbama ne apie nesumokėjimą, o viso labo valandos žymėjimą ne toje žiniaraščio eilutėje. Išties, galime patvirtinti, jog Jūsų aprašyta situacija darbo rinkoje šiandien būtent tokia – „kamuolys“ yra darbuotojų rankose. Tad, daugiau nei keista būtų manyti, jog mūsų bendrovėje yra kitaip. Joks darbuotojas jokioje įmonėje nedirbtų, jei už darbą jam nebūtų tinkamai atlyginama. Ne išimtis ir mūsų parduotuvės“, – rašoma bendrovės atsakyme.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius