Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Alvydas Žabolis: „Geco investicijos“ trauksis iš „Danpower Baltic“

Lietuvos šilumos gamybos bendrovė „Geco investicijos“ traukiasi iš bendros su Vokietijos partneriais įmonės „Danpower Baltic“, Pasak vieno „Geco investicijų“ savininkų Alvydo Žabolio, Vokietijos energetikos ir komunalinių paslaugų bendrovei „Stadtwerke Hannover“ bus parduota 50 proc. „Danpower Baltic“ akcijų.
Dilema investuotojams: racionalus protas ar religinės dogmos?
Investicijos / Photos.com nuotr.

„Mes, kaip finansiniai investuotojai, dalyvavome šitame projekte, bet aš manau, kad pagal susitarimą su Vokietijos bendrove mes iš verslo pasitrauksime. (...) Jau pradėjome pasitraukimo procesą ir šita bendrovė bus ne bendra Lietuvos-Vokietijos įmonė, o bus 100 proc. Vokietijos įmonė“, – BNS sakė A.Žabolis.

„Danpower Baltic“ Lietuvoje plėtoja kogeneracinės ir biokuro jėgainių projektus. Pasak A.Žabolio, jaučiama, kad valstybė nenori vietos bendrovių investicijų į energetikos sektorių, todėl Lietuvos įmonė nusprendė trauktis.

Vietinio kapitalo investicijos į energetikos sektorių nėra labai pageidautinos, todėl mes tą suprasdami ir suprasdami tą valstybės interesą, pasitrauksime, – BNS aiškino A.Žabolis.

„Tiesiog matome pagal tą visą mūsų verslo aplinką ir pagal mūsų jau susiklosčiusią patirtį – vietinio kapitalo investicijos į energetikos sektorių nėra labai pageidautinos, todėl mes tą suprasdami ir suprasdami tą valstybės interesą, pasitrauksime“, – BNS aiškino A.Žabolis.

„Danpower Baltic“ generalinis direktorius Artūras Kliukevičius BNS sakė, kad net ir pasikeitus akcininkams, bendrovės strategija išliks tokia pati.

„Iš esmės tai įmonės strategija, tikslai lieka nepakitę ir užsibrėžti uždaviniai energetikos sektoriuje planuojami, nepriklausomai nuo nuosavybės ar struktūrinių galimų pasikeitimų“, – BNS sakė A.Kliukevičius.

Bylinėjasi su ministerija

„Danpower Baltic“ teisme bylinėjasi su Energetikos ministerija, kuri panaikino jos numatytos statyti Kauno kogeneracinės jėgainės elektros pajėgumų plėtros leidimus.

A.Žabolis tikino, kad sprendimas trauktis nėra susijęs su bylinėjimusi ir tai nereiškia, kad pardavus akcijas Vokietijos įmonei, leidimas bus suteiktas. Jo nuomone, ginčas bus išspręstas taikiai.

„Tokia dabar geopolitinė aplinka, kad investicijos iš tokios šalies kaip Vokietija ir ypač į energetikos sektorių, jos garantuoja saugumą, patikimumą ir atitinka valstybės interesus. Todėl aš manau, kad bus išspręsti visi klausimai per diskusijas“, – BNS sakė verslininkas.

Agency 1323 nuotr./Elektrinės maketas
Agency 1323 nuotr./Elektrinės maketas

„Danpower“, kurios 84,9 proc. akcijų valdo „Stadtwerke Hannover“, ir Rakauskų šeimos bei „Žabolio ir partnerių“ valdoma įmonė „Geco Investicijos“, bendrą įmonę „Danpower Baltic“ įsteigė pernai birželį ir valdo po 50 proc. jos akcijų.

Elektrinės, kurios šilumos galia sieks 20 megavatų, o elektros – 5 megavatus, statyba pradėta pernai spalį. Jos vertė – 24,9 mln. eurų.

Vilniuje biokuro jėgainę bendrovė pradėjo statyti pernai gruodį. Jos galia sieks 20 MW, o į projektą ketinama investuoti 10 mln. eurų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius