Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Analitikai: dabar geras metas į Taivaną įžengti Lietuvos maisto gamintojams

Augant įtampai tarp Kinijos ir Lietuvos, „Versli Lietuva“ analitikai kviečia verslininkus atkreipti dėmesį į Taivano rinką. Anot jų, dabar geras metas į Taivano rinką įžengti Lietuvos maisto ir gėrimų gamintojams, tekstilės kūrėjams.
Taivanas
Taivanas / 123RF.com nuotr.

„Šių metų viduryje politinių santykių epicentre buvo žinia, kad bus atidaroma Taivano atstovybė Lietuvoje ir dėl to santykiai su Kinija įkaito. Galima tikėtis įvairių ekonominių padarinių Lietuvos eksportui, bet, kita vertus, Taivano rinka mums tapo labai patraukli ir draugiška”, – žurnalistams antradienį sakė „Versli Lietuva“ Eksporto departamento vadovė Rasa Uždavinytė.

Pasak jos, eksportas, anksčiau tekdavęs Kinijos rinkai, iš dalies gali būti nukreiptas į Taivano rinką, nes lietuviškos kilmės eksporto struktūra Kinijoje ir Taivane yra šiek tiek panaši – į abi valstybes eksportuojama mediena ir jos gaminiai, optikos prietaisai – daugiausia lazeriai, chemijos produktai.

„ Į Taivaną dabar būtų palankus metas įžengti Lietuvos maisto ir gėrimų gamintojams, tekstilės gaminių kūrėjams, nes taivaniečiai palankiai vertina lietuviškus gaminius. Tai taip pat atveria puikias galimybes e.komercijai“, – kalbėjo R.Uždavinytė.

Versli Lietuva nuotr./Rasa Uždavinytė, VšĮ „Versli Lietuva“ Eksporto departamento vadovė
Versli Lietuva nuotr./Rasa Uždavinytė, VšĮ „Versli Lietuva“ Eksporto departamento vadovė

„Versli Lietuva“ taip pat pranešė, kad trečiadienį, rugsėjo 15 dieną, vyks pirmasis Lietuvos ir Taivano verslo susitikimų renginys, kuriame dalyvauti panoro daugiau nei 20 lietuviškų įmonių.

Spalio pabaigoje tikimasi sulaukti Taivano delegacijos Lietuvoje, bus organizuojamas Taivano ir Lietuvos verslo forumas.

Lietuviškos kilmės prekių eksportas į Taivaną praėjusiais metais siekė 11,3 mln. eurų, tuo metu į Kiniją – 244 mln. eurų.

Eksportas viršija priešpandeminį lygį

Aptardami 2021 metų pirmo ketvirčio Lietuvos prekių ir paslaugų eksportą, analitikai pastebėjo, kad eksporto vertė išaugo 10 proc., palyginti su tuo pačiu laikotarpiu 2019 metais.

„Pagrindinė žinia – Lietuvos eksportas auga ir auga sparčiai, jau viršija priešpandeminį laikotarpį – 2019 metų pirmo pusmečio apimtis“, – antradienį žurnalistams sakė „Versli Lietuva“ Tyrimų ir analizės skyriaus vadovė Jonė Kalendienė.

„Verslios Lietuvos“ skaičiavimai rodo, kad 2021 metų pirmą pusmetį prekių eksportas augo 9 proc., palyginti su 2019 metų tuo pačiu laikotarpiu, arba 2,5 mlrd. eurų. Tiesa, energetinių produktų grupės eksportas dar nepasiekė priešpandeminio laikotarpio ir yra beveik trečdaliu mažesnis.

„Tai iš dalies susiję su kainomis. Nepaisant to, kad antrą ketvirtį energetinių produktų kainos paaugo apie 60 proc., lygiai taip pat prieš metus jos labai stipriai krito ir dabar vėl kyla. Aišku, atitinkamai ir eksportuojančios įmonės reaguoja, matydamos pasaulinę naftos kainą“, – pastebėjo J.Kalendienė.

Kadangi prognozuojamas naftos kainų tolimesnis kilimas, anot jos, tikėtina, kad per artimiausią pusmetį bus matomas spartus energetinių produktų eksporto augimas.

Keičiasi ir rinkos – šį pusmetį svarbiausia eksporto rinka yra Europos Sąjunga. Pasak J.Kalendienės, daugiau nei pusė eksporto iškeliauja į Europos Sąjungą, o eksporto apimtys į Rusiją ir Baltarusiją mažėja.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Europos Sąjungos vėliavos
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Europos Sąjungos vėliavos

Šių metų pirmą pusmetį lietuviškos kilmės prekių (be energetinių produktų) eksporto vertė, palyginti su priešpandeminiu laikotarpiu, paaugo penktadaliu. Statistikos departamento duomenys rodo, kad aukštos pridėtinės vertės dalis bendrame lietuviškos kilmės prekių eksporte siekė 7,3 proc.

Lyderiai – chemijos ir baldų pramonė

Daugiausia pirmą pusmetį eksportavo chemijos, baldų ir inžinerinė pramonė.

„Labai spartus chemijos pramonės eksportas ir jo didėjimas per pastaruosius metus lėmė tai, kad chemijos pramonė dabar yra antra pagal eksporto apimtis. Ji aplenkia tiek baldų, tiek maisto pramonę. Dabar skirtumai tarp chemijos ir baldų pramonės nėra dideli, bet tai jau yra ir struktūrinis pokytis“, – sakė analitikė.

KPMS nuotr./Biotechnologijos
KPMS nuotr./Biotechnologijos

Pasak jos, sėkmingiausios dviejų šakų augimas susijęs su pandemijos pasekmėmis.

„Mes visus metus kalbame apie chemijos pramonę ir biotechnologijų sektorių bei kelias įmones, kurios sėkmingai prisijungė prie naujo vakcinų gaminimo poreikio. Tačiau šiais metais mes matome augimą visuose chemijos pramonės subsektoriuose. Visa chemijos pramonė atsigauna“, – tikino J.Kalendienė.

Prognozė: šiemet eksportas augs 17 proc.

Atsižvelgdama į pozityvias tendencijas, „Versli Lietuva“ gerina šalies eksporto prognozes iki 17 proc. šiemet ir iki 14,6 proc. kitąmet. Anksčiau prognozuota, kad eksportas šiais metais augs 6,7 proc., o kitais metais 8,3 proc.

Eksportas
Eksportas

Pasak J.Kalendienės, tai dar yra atsargi prognozė.

Analitikės teigimu, eksporto augimą lems tai, jog pagrindinių užsienio prekybos partnerių ekonomika auga sparčiai, tai veikia ir Lietuvos eksporto apimtis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius