Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Analitikai: „Ignitis grupės“ IPO kainos ribos atitinka rinkos lūkesčius

Valstybės valdomos energetikos bendrovės „Ignitis grupės“ pirminio viešojo akcijų siūlymo (Initial Public Offering, IPO) kainos ribos nėra netikėtos ir iš esmės atitinka rinkos lūkesčius, o viešai platinamų akcijų skaičius leis ir toliau valstybei efektyviai kontroliuoti įmonę, teigia BNS kalbinti analitikai.
Ignitis
Ignitis / Arno Strumilos / 15min nuotr.

„Ignitis grupė“ pirmadienį pranešė, kad IPO kainos ribos yra nuo 22,5 iki 28 eurų už akciją bei tarptautinį depozitoriumo pakvitavimą (angl. Global Depository Receipts, GDR). Siūlymas apima 20,902 mln. vienetų naujų akcijų, arba 27,8 proc. bendrovės įstatinio kapitalo, todėl platinamų akcijų vertė galėtų siekti nuo 470,3 mln. iki 585,2 mln. eurų, o „Ignitis grupės“ rinkos kapitalizacija – nuo 1,692 mlrd. iki 2,105 mlrd. eurų.

„Paskelbtos kainų ribos atitinka jau anksčiau analitikų išsakytas prognozes dėl galimų kainos rėžių. Priklausomai nuo to, ties kuria – viršutine ar apatine - kainų riba bus nustatyta galutinė IPO kaina, galėsime spręsti, ar ji yra labiau naudingesnė pardavėjams, ar akcijų įsigysiantiems investuotojams“, – BNS sakė „INVL Asset Management“ Investicijų valdymo padalinio vadovas Vaidotas Rūkas.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Vaidotas Rūkas
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Vaidotas Rūkas

SEB banko ekonomistas Tadas Povilauskas taip pat pažymėjo, kad „Ignitis grupės“ platinamų akcijų kainų ribos atitiko šį procesą stebėjusių analitikų ir investuotojų lūkesčius.

„Šiuo atveju „Ignitis grupė“ turi subalansuoti akcijų pardavėjų ir pirkėjų interesus. Akcijas platina valstybės valdoma įmonė, kurios galutiniai naudos gavėjai yra visi Lietuvos gyventojai, todėl jų siūlyti pigiai negalima, kita vertus, nustatyti per didelę akcijų platinimo kainą taip pat yra rizikinga, nes taip galima nepritraukti potencialių investuotojų“, – BNS aiškino T.Povilauskas.

Pasak jo, pagal paskelbtus kainos rėžius „Ignitis grupės“ vertės ir koreguoto pelno iki mokesčių, palūkanų, nusidėvėjimo ir amortizacijos (EBITDA) santykis (EV/EBITDA) yra nuo 8,7 iki 9,8, kainos ir pelno vienai akcijai santykis (P/E) – nuo 11,3 iki 14,1, o dividendų pajamingumas – nuo 4 iki 5 procentų.

„IPO metu „Ignitis grupė“ kapitalo rinkose ketina pritraukti iki 585 mln. eurų ir sėkmės atveju tai būtų didžiausias IPO Baltijos šalyse (...) Platinimo sėkmės vertinimas priklausys nuo to, kiek pavyks pritraukti mažmeninių investuotojų, nes vadinamieji inkariniai finansiniai investuotojai, pavyzdžiui, Europos rekonstrukcijos ir plėtros bankas, tikriausiai jau yra davę pažadus investuoti“, – tvirtino T.Povilauskas.

Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Tadas Povilauskas
Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Tadas Povilauskas

V.Rūkas pažymėjo, kad „Ignitis grupės“ IPO yra svarbus ir tuo, kad platinamos tik naujai išleidžiamos akcijos.

„Tai reiškia, kad IPO metu pritrauktos lėšos atiteks pačiai „Ignitis grupei“, kuri jas galės skirti investicijoms į žaliosios energijos generaciją, taip prisidedant prie mūsų valstybės strateginių tikslų įgyvendinimo“, – sakė V.Rūkas.

Pasak T. Povilausko, jei IPO metu bus išplatintos visos naujos akcijos, valstybei liks 72,2 proc. įstatinio kapitalo, o to visiškai užtenka norint priimti būtinus sprendimus akcininkų susirinkime.

„Panašią akcijų dalį valstybė turi ir biržoje kotiruojamoje „Klaipėdos naftoje“ (72,3 proc. – BNS), kuri yra puikus pavyzdys, kad tokio dydžio akcijų paketo visiškai pakanka įmonės kontrolei užtikrinti. Tai turėtų užkirsti kelią įvairioms politinės spekuliacijoms, kurių artėjant Seimo rinkimams gali nestigti“, – teigė T.Povilauskas.

Platinimo sėkmės vertinimas priklausys nuo to, kiek pavyks pritraukti mažmeninių investuotojų.

Jis pažymėjo, kad „Ignitis grupės“ IPO sėkmė galėtų tapti impulsu ir kitoms valstybės įmonėms žengti į vertybinių popierių rinką ir ne tik pritraukti kapitalo, tačiau ir padidinti savo žinomumą bei skaidrumą.

„Ignitis grupės“ IPO galutinė siūlymo kaina bus nustatyta atsižvelgiant paklausos formavimo procesą, kuris prasideda rugsėjo 21 dieną ir truks iki spalio 1 dienos. Šiuo metu tikimasi, kad siūlomų vertybinių popierių įtraukimas į „Nasdaq“ Vilniaus ir Londono vertybinių popierių biržas įvyks spalio 7 dieną ar panašiu laiku.

„Ignitis grupės“ vertybiniai popieriai bus platinami dviem būdais – viešai Lietuvos, Latvijos ir Estijos mažmeniniams investuotojams ir neviešai instituciniams investuotojams.

Įgyvendinus IPO Lietuvos valstybė, per Finansų ministeriją, išliks pagrindine „Ignitis grupės“ akcininke, turinčia 72,2 proc. bendrovės įstatinio kapitalo. Jei vyktų stabilizavimo sandoriai ir „Ignitis grupė“ išpirktų akcijas iš stabilizavimo vykdytojo, Finansų ministerijos turima įstatinio kapitalo dalis gali padidėti iki maždaug 75 procentų.

Valstybė šiuo metu valdo 100 proc. „Ignitis grupės“ akcijų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius