Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Apple“ „iPhone“ pardavimai smuko 10 mln. vienetų

„Apple“ per pirmus tris šių metų mėnesius pardavė daugiau kaip 51 mln. išmaniųjų telefonų „iPhone“ – ir tai yra problema.
iphone-sibling-rivalry-showdown-iphone-se-vs-iphone-6s-iphone-6s-plus
„Apple“ „iPhone“ pardavimai smuko 10 mln. vienetų

Tai yra 10 mln. telefonų mažiau, negu technologijų milžinė pardavė tuo pat laikotarpiu pernai. Taigi „Apple“ pranešė apie pirmąjį per 13 metų ketvirčio įplaukų sumažėjimą – ir pirmąjį įmonės istorijoje metinį „iPhone“ pardavimų smukimą.

Tačiau, nors pardavimai sumažėjo, „Apple“ sugebėjo per pirmąjį ketvirtį užsidirbti 10,5 mlrd. JAV dolerių pelną.

„Apple“ ateitis yra labai šviesi“, – telefoninėje konferencijoje analitikams pareiškė „Apple“ vadovas Timas Cookas.

Tačiau pastaruoju metu pasigirsta vis daugiau nuomonių, kad naujausi „iPhone“ modeliai ne tiek jau ir skiriasi nuo ankstesnių modelių. „Apple“ taip pat parduoda planšetinius kompiuterius „iPad“, kompiuterius „Mac“ ir kitus prietaisus, tačiau „iPhone“ teko beveik du trečdaliai įmonės pirmojo ketvirčio įplaukų, kurios sudarė 50,6 mlrd. JAV dolerių.

„Jiems reikia sukurti kitą nuostabų produktą“, – sako „S&P Global Market Intelligence“ analitikas Angelo‘as Zino‘as. Nors įmonės ateitį jis vertina optimistiškai, jis taip pat teigia, kad „Apple“ būtina pradėti diversifikuoti savo įplaukų bazę“.

Bendros „Apple“ įplaukos sausio-kovo mėnesiais, palyginti su tuo pat laikotarpiu pernai, sumažėjo 13 procentų. Ir įmonė nustebino analitikus, pareiškusi, kad šį ketvirtį įplaukos ir vėl smuks 13 proc. ar dar daugiau.

Metinio pardavimų smukimo „Apple“ nebuvo užfiksavusi nuo 2003 metų, kuomet nešiojamas grotuvas „iPod“ dar buvo daug kur laikytas naujove, o „iPhone“ dar nebuvo sukurtas. Nuo to laiko dėl „iPhone“ ir kitų produktų sėkmės įmonės kapitalizacija pašoko nuo 5 mlrd. iki 579 mlrd. JAV dolerių, o pati įmonė tapo vertingiausia pasaulyje biržine bendrove.

Daugelis tikėjosi, kad prekyboje prieš metus pasirodęs išmanusis laikrodis „Apple Watch“ taip pat sulauks didžiulio pasisekimo. Laikrodžių duomenų „Apple“ neatskleidžia, tačiau daugelis analitikų skaičiuoja, kad įmonė jų pardavė 12 mln. ar dar daugiau, tad įplaukos iš šio prietaiso turėjo gerokai viršyti 5 mlrd. JAV dolerių. Laikrodžių parduota daugiau kaip dukart daugiau, palyginti su „iPhone“ pardavimais pirmaisiais metais po šių telefonų pasirodymo rinkoje.

Kai kurie „Apple Watch“ savininkai savo laikrodžiais yra visiškai patenkinti, tuo tarpu kiti yra nusivylę, nes tikėjosi, kad laikrodis turės daugiau funkcijų.

„Apple“ taip pat pranešė, kad pirmąjį ketvirtį sumažėjo ir „iPad“, ir „Mac“ pardavimai. Tačiau rinkoje yra plačiai paplitusi nuomonė, kad įmonė kuria kitus naujus produktus, įskaitant virtualios tikrovės priemones ir net elektrinius automobilius.

Tačiau „Apple“ jokių planų oficialiai nėra patvirtinusi, o T.Cookas neseniai leido suprasti, kad automobilio kol kas laukti neverta.

„Ar pamenate vaikystę ir Kūčias, kaip tada būdavo įdomu, ką gi kitą rytą rasite po eglute? Ką gi, kurį laiką bus Kūčios“, – pareiškė jis vasario mėnesį, kuomet buvo paklaustas apie „Apple“ automobilį.

Analitikai mano, kad „Apple“ veiklos rezultatai pagerės rudenį, kuomet įmonė turėtų pristatyti rinkoje naujos kartos „iPhone“ su naujomis funkcijomis, apie kurias kol kas nieko oficialiai nežinoma.

Tuo tarpu „BGC Financial“ investicijų analitikas Colinas Gillisas prognozuoja, kad išmaniųjų telefonų pardavimai greičiausiai stabilizuosis, o ne augs. Jo teigimu, kartojasi asmeninių kompiuterių ir planšetinių kompiuterių istorija, nes gamintojams darosi vis sunkiau padaryti pirkėjams įspūdį savo gaminių patobulinimais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius