-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Apple“ ir Kinijoje moka neįtikėtinai žemą pelno mokestį

„Apple“ užsienyje laiko daugiau aktyvų nei bet kuri kita JAV bendrovė, ir dėl to Amerikoje, kuri yra didžiausia įmonės rinka, mokesčių moka mažiau. Nepaisant to, JAV mokesčių ji sumoka vis tiek daugiausia – paskutiniais fiskaliniais metais mokesčiams Amerikoje įmonė atidėjo per 16 mld. dolerių, o mokesčiams užsienyje buvo skirta kur kas mažiau (2,9 mlrd. dolerių), rašo quarz.com.
„Apple“ logotipas
„Apple“ logotipas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Kinija jau seniai yra vienas esminių bendrovės „Apple“ augimo variklių, nors pastaruoju metu reikalai rinkoje kiek pasunkėjo. Kinija, įskaitant Taivaną ir Honkongą, yra trečia pagal dydį „Apple“ rinka po Amerikos ir Europos, o didžiąją dalį praėjusių metų netgi buvo antroje vietoje.

Taigi kokius mokesčius bendrovė moka Kinijoje? Kadangi tiek pati bendrovė, tiek Kinija negarsėja atvirumu, išsiaiškinti tą yra pakankamai sunku. Žurnalistams iš „Quarz“ bendrovės Honkonge atstovas į klausimus atsakyti nesiteikė. Tačiau jie daro prielaidą, kad mokesčiai yra ganėtinai žemi.

Kinijoje pelno mokestis siekia 25 proc., kai JAV jis yra 35 proc., o Airijoje – 12,5 proc. Tačiau Kinijos vyriausybė turi teisę sumažinti mokestį iki 15 proc. tiems sektoriams, kuriuos nori paskatinti. Taigi lengvatos taikomos ir technologijų sektoriui.

Paskutiniais fiskaliniais metais kompanija uždirbo 23 mlrd. dolerių veiklos pajamų, taigi, netgi galvojant, kad 2,9 mlrd. dolerių mokesčių užsienyje „Apple“ sumokėjo tik Kinijoje, pelno mokestis vis tiek būtų mažesnis nei 15 proc. – 12,6 proc. Tačiau didžioji dalis iš užsienyje sumokėtų 2,9 mrld. dolerių buvo skirta Europai, o tai reiškia, kad Kinijos mokesčių rinkėjai susižėrė kur kas mažesnę dalį.

„Apple“, saugodama intelektualinę nuosavybę Airijoje, sutaupo Kinijoje, taip pat ir kitur pasaulyje. Kolumbijos verslo mokyklos profesorius Robertas Willensas CNBC aiškino, kad, kai „iPhone' yra parduodamas Kinijoje, „Apple“ būstinė Kinijoje privalo sumokėti Airijos įmonei už tai, kad naudojasi jos intelektualine nuosavybe.

„Tik „Apple“ žino, kokią dalį nuo telefonų pardavimų sudaro tie intelektualinės nuosavybės licencijos mokesčiai. Bet galų gale pelnas, uždirbamas Kinijoje, yra perkeliamas į Airiją“, – sakė jis.

Kaip ir kitur, „Apple“ mokesčių politika Kinijoje buvo kruopščiai tiriama. Prieš metus Kinijos finansų ministerija pareiškė, kad „Apple“ 2013 sumokėjo 71 mln. dolerių per mažai mokesčių.

„Apple“ padalinys Šanchajuje tais pačiais metais neatsiskaitė už 1,4 mld. dolerių vertės pardavimus. Bendrovė teisinosi, kad blogai interpretavo Kinijos mokestinius įstatymus ir sumokėjo 80 mln. dolerių mokesčių ir baudų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius