Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Arvi“ savininko V.Kučinsko turtas areštuotas, kreditoriai neatgauna įspūdingų sumų

Vidmantas Kučinskas ilgą laiką buvo įvardijamas kaip vienas turtingiausių ir įtakingiausių Lietuvos verslininkų. Po kelionės jo bendrovės nuomotu lėktuvu atsistatydinti turėjo ūkio ministrė Birutė Vėsaitė, pas jį dirba buvęs Seimo pirmininkas Vydas Gedvilas. Jis buvo pasirinktas Rusijos garbės konsulu Lietuvoje, tačiau dabar kaimyninės valstybės verslininkai „Arvi“ įmonių grupės vadovą kaltina milijoninėmis aferomis.
Vidmantas Kučinskas
Vidmantas Kučinskas / „Arvi“ nuotr.

Milijonus eurų iš V.Kučinsko bando atgauti Rusijos bankas „Alfa Bank“ ir viena Šveicarijos įmonė. Bendra skolų suma viršija 20 mln. eurų. Anksčiau V.Kučinsko turtas buvo vertintas 44 mln. eurų, tačiau šiuo metu situacija pasikeitusi.

Antstoliai neranda turto, kurį galėtų areštuoti. V.Kučinskas savo akcijas padovanojo sūnui, gyvena sūnaus name, jo atlyginimas už vadovavimą įmonei ir darbą valdybose susitraukė iki kelių šimtų eurų per mėnesį. Antstoliai areštavo tik mažą kiekį akcijų, kelis senus keturračius, vandens motociklus, sniegomobilius ir registruotus šautuvus.

Įklimpo į skolas Rusijoje

„Arvi“ grupės įmonės savo veiklą vykdo ir Rusijoje. Specialiojoje Kaliningrado ekonominėje zonoje, Černiachovske veikia trąšų gamykla, kurią valdo bendrovė „Arvi NPK“.

Nuo 2012 m. ši bendrovė sudarė 6 kredito sutartis su Rusijos banku „Alfa Bank“. Bankas bendrovei suteikė kreditų daugiau nei už 10 mln. eurų. Už „Arvi NKP“ įsipareigojimų įvykdymą, kaip galutinis „Arvi“ grupės įmonių savininkas ir sprendimų priėmėjas, asmeniškai laidavo V.Kučinskas.

„Arvi“ nuotr./Trąšų gamykla
„Arvi“ nuotr./Trąšų gamykla

2015 m. rudenį „Arvi NKP“ susidūrė su sunkumais. Tuo metu V.Kučinskas sutiko bankui duoti papildomą garantiją. 2015 m. lapkričio 3 d. jis su „Alfa Bank“ susitarė papildomai asmeniškai garantuoti už „Arvi NKP“ prievoles.

Įsipareigojimų „Arvi NKP“ nevykdė, tačiau už įmonę įsipareigojimų nevykdė ir V.Kučinskas. 2016 m. birželio 9 d. „Alfa Bank“ Maskvoje pareiškė ieškinį „Arvi NKP“ ir V.Kučinskui, kuriuo prašė priteisti beveik 6 mln. eurų.

2016 m. rugsėjo 6 d. Maskvos miesto Meščansko rajono teismas bylą išnagrinėjo ir banko ieškinį visiškai patenkino. V.Kučinsko atstovai skundė šią nutartį, tačiau apeliacinis skundas buvo paduotas su trūkumais. Skirtas papildomas terminas trūkumams pašalinti, tačiau tai nebuvo padaryta. Teismo sprendimas įsiteisėjo 2017 m. sausio 26 d.

Papildomai 2016 m. rugsėjo 20 d. „Alfa Bank“ pateikė ieškinį Londono tarptautinio arbitražo teismui (LCIA). Šio ieškinio suma siekia 14 mln. eurų.

Turto nebeturi

Užtikrinant civilinį ieškinį Londono tarptautinio arbitražo teisme, 2016 m. rugsėjo 23 d. nutartimi, Vilniaus apygardos teismas priėmė sprendimą areštuoti V.Kučinskui priklausantį nekilnojamąjį ir kilnojamąjį turtą 14 mln. eurų sumai, tačiau greitai paaiškėjo, kad tokio turto V.Kučinskas neturi.

Juridinių asmenų registre užregistruota, kad 2016 m. rugsėjo 7 d. V.Kučinskas 40 proc. UAB „Vyrja“ akcijų perleido savo sūnui Justui Kučinskui. Bendrovei „Vyrja“ priklauso didžioji dalis kitų „Arvi“ grupės įmonių.

Eglės Digrytės nuotr./Justas Kučinskas
Eglės Digrytės nuotr./Justas Kučinskas

Perleidimas įregistruotas praėjus dienai po sprendimo Maskvos teisme. „Turtas perėjo iš tėvo sūnui. Kreditoriai nebegali nukreipti savo reikalavimų į kitą asmenį. Jeigu akcijas tikrai reikėjo perrašyti, tai buvo galima susitarti su kreditoriais, kad būtų pakeista ir laidavimo sutartis įtraukiant sūnų. Tai būtų sąžiningas skolininko elgesys. To padaryta nebuvo.

Šiuo metu bandoma aiškintis, kokia yra perleisto turto vertė, bet čia kyla problemų. Perrašyta įmonė kontroliuoja kitas bendroves, todėl reikia įvertinti visą grupę, tačiau Registrų centrui nėra pateikti finansiniai rezultatai, nors įmonės privalo tokius duomenis pateikti.

Tai kelia abejonių, kokia reali tų įmonių padėtis. Normaliai veikiančios įmonės laikosi įstatymų reikalavimų ir privalomus duomenis apie save skelbia“, – 15min teigė „Alfa Bank“ Lietuvoje atstovaujantis „Sorainen“ advokatas Laurynas Lukošiūnas.

Laurynas Lukošiūnas
Laurynas Lukošiūnas

Dėl akcijų perleidimo nuginčijimo „Alfa Bank“ kreipėsi į Kauno apygardos teismą. 2016 m. rugsėjo 23 d. nutartimi teismas areštavo V.Kučinsko perleistas „Vyrja“ akcijas ir uždraudė J.Kučinskui disponuoti areštuotomis akcijomis bei jų suteikiamomis teisėmis, įskaitant teisę balsuoti akcininkų susirinkimuose.

Iš Kauno apygardos teisme nagrinėjamos bylos paaiškėjo, kad pas notarą akcijų dovanojimo sutartis buvo sudaryta dar prieš metus, tačiau jos neskubėta registruoti.

„Toks faktas bankui kelia rimtų abejonių dėl skolininko sąžiningumo. 2015 m. lapkričio 4 dieną buvo notariškai sudarytas sandoris tarp dviejų privačių asmenų, tačiau jis nebuvo registruotas. Akcijos yra registruotinas turtas. Jas būtina registruoti ir saugant trečiųjų asmenų interesus.

V.Kučinskas, kuris buvo įmonės vadovu, turėjo Registrų centrui per 5 dienas pranešti, kad įvyko akcininkų pasikeitimas, tačiau to nebuvo padaryta“, – teigė L.Lukošiūnas.

Kalakutai – į „ofšorą“

Byloje nurodoma, kad šiuo metu V.Kučinskas savo gyvenamąją vietą yra deklaravęs sūnui priklausančiame name. Jokio didesnės vertės turto jis neturi. V.Kučinskui kartu su kitais asmenimis priklauso nedidelė dalis sklypo. Areštuotas nedidelis kiekis akcijų, seni keturračiai, vandens motociklai, sniegomobiliai, keli šautuvai. Verslininkas turi keliolika sąskaitų Lietuvos bankuose, tačiau tik keliose yra lėšų ir bendra jų suma neviršija 100 tūkst. eurų.

Iki šių metų rugsėjo V.Kučinskas gaudavo atlyginimą bendrovėje „Arvi ir Ko“. Prasidėjus byloms mokamos sumos gerokai sumenko ir šiuo metu už vadovavimą įmonei bei dalyvavimą susijusių bendrovių valdybose jis gauna po kelis šimtus eurų per mėnesį.

Didžiausias V.Kučinsko turtas yra 10 proc. bendrovės „Vyrja“ akcijų. Kitos vertingos grupės įmonės perrašytos. Antai „Arvi ir Ko“ 2016 m. spalio 28 d. perleido UAB „Arvi kalakutai“ akcijas bendrovei „APH“, kurios savininkus nustatyti itin sunku, nes jie registruoti Kipre.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Kalakutai
AFP/„Scanpix“ nuotr./Kalakutai

15min žiniomis, „Alfa Bank“ nėra vienintelis kreditorius, kuris šiuo metu per teismus bando atgauti didžiules skolas asmeniškai iš V.Kučinsko. Apie milijoną eurų bando atgauti ir viena Šveicarijoje registruota įmonė.

Su V.Kučinsku 15min bandė susisiekti keletą kartų, tačiau jis į telefono skambučius neatsiliepė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius