-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2023 01 30 /2023 01 31

20 NT įmonių ir asociacija apskundė Konkurencijos tarybos skirtas baudas

Lietuvos nekilnojamojo turto agentūrų asociacija (LNTAA) ir 20 iš 39-ių nekilnojamojo turto bendrovių, pernai gruodį nubaustų už draudžiamą susitarimą, teismui apskundė Konkurencijos tarybos pernai gruodį joms skirtas baudas.
Konkurencijos taryba
Konkurencijos taryba / Viktorijos Savickos / 15min nuotr.

Vilniaus apygardos administracinio teismo atstovas Audris Kutrevičius BNS pranešė, kad iki pirmadienio vakaro skundus pateikė asociacija, įmonės „Ober-Haus nekilnojamas turtas“, „Inreal“, „Apus turtas“, „NTA 21 Amžius“, „Etapas“, „Citus“, „Proreal Invest“, „Renatos namai“, „Juda NT“, „Lendor Estate“, „Augida“, „Resolution LT“, „Reon“, „Centro kubas–Nekilnojamasis turtas“, „Ontex“, „ES Investment“, „Capital Realty“ „Rebesta“, „NT Savas Būstas“ ir „Vilniaus turtas“.

Asociacijos direktorė Inga Andriulevičienė pirmadienį BNS Plius sakė, kad organizacija nesutinka su Konkurencijos tarybos sprendimu – pasak jos, sprendimas ir baudos yra nelogiškos, todėl teismo prašoma jį panaikinti: „Tikrai nebuvo siekta jokios konkurencijos riboti ir mes niekam žalos nepadarėme“.

Didžiausią – 450,6 tūkst. eurų – baudą gavusios „Ober-Haus“ generalinis direktorius Audrius Šapoka taip pat sakė, jog įmonė kategoriškai nesutinka su tarybos sprendimu ir bauda.

69,9 tūkst. eurų baudą gavusios bendrovės „Capital Realty“ vadovas Dmitrijus Semionovas tikino, kad asociacija į Konkurencijos tarybą kreipėsi jos narių iniciatyva norėdama gauti konsultaciją, o vietoj jos gavo pradėtą tyrimą.

„Manome, kad Konkurencijos taryba pati pažeidė įstatymą, neatsakydama į oficialų ūkio subjekto kreipimąsi. Atsakymo negavome iki šiol. Ruošiant LNTAA etikos kodeksą nebuvo siekiama riboti konkurenciją, o priešingai – siekiama skaidrinti brokerių veiklą, gerinti profesijos reputaciją ir tuo pačiu paslaugų klientams kokybę“, – BVNS Plius aiškino D.Semionovas.

Anot jo, tarybos nustatyti pažeidimai faktiškai negalėjo būti įgyvendinami, nes brokeriai yra biurų verslo partneriai, kurie visada patys priima sprendimus, kur dirbti.

„Visą Konkurencijos tarybos vertinamą laikotarpį brokerių kaita vyko taip pat aktyviai, kaip ir iki tol. Tiek prie „Capital“ prisijungė, tiek išėjo ne dešimtys, o šimtai brokerių. Tad jokio poveikio konkurencijai nebuvo ir negalėjo būti. Negavome nė vieno brokerio nusiskundimo, kad jo galimybės rinktis kitą kompaniją buvo kažkaip apribotos“, – BNS Plius sakė D.Semionovas.

Jo teigimu, brokerių veikla Lietuvoje vis dar nėra reglamentuojama, todėl LNTAA narių priimtas Etikos kodeksas buvo puiki iniciatyva ir būdas įvesti bent šiek tiek tvarkos ir skaidrumo šioje rinkoje.

Beveik 125 tūkst. eurų baudą gavusios bendrovės „Inreal“ direktorius Andrius Anusauskas BNS Plius sakė manantis, jog LNTAA ir jos nariams negali būti taikoma atsakomybė už veiksmus, kurie tuo metu nebuvo neteisėti.

Konkurencijos taryba gruodžio pabaigoje asociacijai ir 39 jos narėms už susitarimą nevilioti vienos kitų klientų bei brokerių skyrė 969 tūkst. eurų baudų. Anot KT, tokiu susitarimu buvo apribota konkurencija.

Taryba nurodė, kad 2015 metais LNTAA narių priimtame Etikos kodekse buvo nuostata, jog NT specialistai turėjo vengti tiesioginio bendravimo su kitų asociacijai priklausančių agentūrų brokerių klientais siekiant išvengti konkurencijos, kad neprarastų klientų, su kuriais yra sudarytos išimtinės sutartys.

Be to, pasak tarybos, asociacija ir jos narės susitarė nekonkuruoti dėl viena kitos brokerių, nes NT specialistų iš kitų agentūrų viliojimas laikomas neetišku elgesiu, už ką numatytos nuobaudos. Tai, anot tarybos, kenkia ne tik vartotojams, bet ir darbuotojams, kurie praranda derybinę galią dėl atlyginimų.

LNTAA skirta 4,5 tūkst. eurų, „Ober-Haus nekilnojamas turtas“ – 450,6 tūkst., „Inreal“ – 124,7 tūkst., „Capital Realty“ – 69,9 tūkst., „Apus turtas“ – 38,3 tūkst., „NTA 21 Amžius“ – 23,9 tūkst., „Resolution LT“ – 21,2 tūkst., „Centro kubas-Nekilnojamasis turtas“ – 16,4 tūkst., „Etapas“ – 21 tūkst., „Vilniaus turtas“ – 28,3 tūkst., „Gijoneda“ – 16 tūkst., „Rebesta“ – 13,2 tūkst., „JG Franchise“ – 14 tūkst., „NT Savas Būstas“ – 14,9 tūkst., „Citus“ – 21 tūkst. eurų baudos.

„Adomax“ skirta 3,5 tūkst., „Adomus“ – 2 tūkst., „Aidila“ – 4,8 tūkst., „Augida“ – 4,7 tūkst., „Hausa“ – 1 tūkst., „Juda NT“ – 11,2 tūkst., „Lendor Estate“ – 6,5 tūkst., „Ontex“ – 12,5 tūkst., „Renatos namai“ – 8,7 tūkst., „Pamario NT“ – 3 tūkst., „Proreal Invest“ – 1,4 tūkst., „Rezidentas“ – 3,4 tūkst., „Oberstata“ – 4,5 tūkst., „Trakų grupė“ – 1,2 tūkst., NT paslaugų centras – 950, „Urban Estate“ – 6,7 tūkst., „ES Investment“ – 2,8 tūkst., „Reon“ – 3,7 tūkst., „Namų partneriai“ – 1 tūkst., „Laurus Real Estate“ – 7,4 tūkst., „Namelita“ – 100 eurų baudos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius