Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„AstraZeneca“ vakcinos tiekimo ES grandinė antrąjį ketvirtį neišvengs trikdžių

Farmacijos milžinė „AstraZeneca“ antradienį pranešė, kad jos vakcinos tiekimo Europos Sąjungoje (ES) grandinė antrąjį ketvirtį blokui galės pristatyti tik pusę numatytų vakcinos nuo COVID-19 dozių, tačiau tikisi, kad galės kompensuoti trūkumą iš kitų šaltinių.
„AstraZeneca“
„AstraZeneca“ / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Didžiosios Britanijos farmacijos bendrovės atstovas teigė naujienų agentūrai AFP, kad „AstraZeneca“ „siekia padidinti ES tiekimo grandinės produktyvumą“ ir panaudos savo „pasaulinius pajėgumus, kad antrąjį ketvirtį į ES būtų pristatyta 180 mln. vakcinos dozių“.

„Maždaug pusė numatomos apimties bus pateikta iš ES tiekimo grandinės“, o likusi dalis – iš tarptautinio tiekimo tinklo, pridūrė bendrovės atstovas.

Pranešimas paskelbtas kilus problemų dėl „AstraZeneca“ ir Oksfordo universiteto sukurtos vakcinos pristatymo Europos Sąjungai pirmąjį ketvirtį, sukėlusių įtampą tarp bloko ir farmacijos bendrovės.

Prieš sausio pabaigoje ES patvirtinus vakciną, bendrovė sukėlė Europos lyderių įniršį paskelbdama, kad neįvykdys savo įsipareigojimo pateikti ES 400 mln. vakcinos dozių dėl produkcijos trūkumo Europos gamyklose.

Nesutarimai taip pat sukėlė diplomatinę įtampą su Didžiąja Britanija, kuri galutinai išstojo iš ES po 40 metų narystės ir pereinamojo laikotarpio 2020 metų pabaigoje – Briuselis netiesiogiai apkaltino „AstraZeneca“, kad ji pirmenybę teikia Didžiajai Britanijai.

Nuo praėjusių metų pabaigos JK vyriausybė milijonus britų paskiepijo „AstraZeneca“ vakcina.

Visgi bendrovė pradėjo vakcinos tiekimą į ES tik vasario pradžioje, kai bloko reguliuotoja galiausiai leido naudoti vakciną.

Vakcina „AstraZeneca“ patyrė virtinę ir kitų nesėkmių. Vakcina buvo laikinai pašalinta iš Pietų Afrikos imunizacijos kampanijos dėl nerimo, jog ji yra mažiau veiksminga prieš naująsias viruso atmainas. O Vokietijos vakcinų komisija rekomendavo ją skirti tik žmonėms nuo 18 iki 64 metų.

Nepaisant to, visai neseniai Pasaulio sveikatos organizacijos ekspertai rekomendavo vakciną naudoti vyresniems nei 65 metų žmonėms ir ten, kur cirkuliuoja naujosios viruso atmainos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius