Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Atviri pokalbiai su vadovais – naujoje 15min videolaidoje

Vadovėlių, pamokomųjų straipsnių, vaizdo įrašų „how to“ šiuolaikiniams vadovams – išties gausu. Tačiau kas lieka kasdienės veiklos paraštėse? Kaip jaučiasi aukštas pareigas užimantis asmuo po darbo, kuriame būtina nešioti tikrąjį veidą mažiau ar daugiau slepiančią kaukę? Ir kiek tas santykis tarp tikrojo asmens ir kaukėto personažo yra priimtinas ir ko išmoko?
Lina Mieliauskienė
Lina Mieliauskienė / Josvydo Elinsko / 15min nuotr.

Visa tai pokyčių konsultantė Lina Mieliauskienė ir jos kalbinamas pašnekovas bandys atskleisti naujoje 15min laidoje „Atvirai su vadovu“, kuri bus pristatoma kas antrą savaitę.

Vadovai po darbo atlieka daug kasdienių dalykų, pavyzdžiui, rūpinasi savo augintiniu. Taigi kalbėtis žemiškomis temomis „Change Partners“ partnerė L.Mieliauskienė juos pakvies į lauką kartu pavedžiojant šunį.

Josvydo Elinsko nuotr./Lina Mieliauskienė
Josvydo Elinsko nuotr./Lina Mieliauskienė

Aplink išties yra begalė įvairios informacijos, tad svarbiausia valiuta tampa laikas, kuris, deja, yra ribotas. Ką gaus žiūrovai, skirdami dalį jo šiai laidai?

– Mūsų dabartinė aplinka yra perpildyta „ypač svarbių personų“ įvaizdžio. Kostiumai, kostiumėliai, įtampos ir streso pilni žvilgsniai man kartais sukelia robotų planetos asociaciją. Todėl noriu pakviesti paprastus, tikrus vadovus į paprastą, lėtą, su pastovėjimais ir patylėjimais pasivaikščiojimą su šunimi. Kaip tik tuomet ir galime skirti laiko sau, kuris neginčytinai yra labai svarbus.

Kaip jums atrodo, kiek svarbu šiuolaikiniam vadovui būti drąsiam ir autentiškam?

– Siūlau pažiūrėti į tai kiek kitaip – mums nereikia tapti autentiškais, mes jau nuo gimimo tokie esam, tik laikui bėgant, aplinkai ir visuomenei spaudžiant, mes dedamės teisingo vadovo, svarbaus ar įtakingo asmens ir kitas kaukes. O mūsų autentiškumas susigūžęs tupi kamputy ir kantriai laukia savo valandos. Ir, deja, ne visada išliekame drąsūs parodyti savo paprastąją, pažeidžiamąją asmenybės pusę, kuri reaguoja natūraliai, juokiasi ir verkia tada, kai to norisi, negalvodama apie pasekmes.

Iš tiesų šioje laidoje aš stengiuosi atsikratyti pokyčių valdymo ekspertės „žinojimo“, nebebūti susikurtu personažu, dėl to ir nežiūriu ir nesimokau iš kitų laidų vedėjų, kad mano protas nepradėtų klijuoti etikečių, vertinimų. Dėl to ir visi patarimai, jei jie prieštarauja tam, kas aš esu, man nėra svarbūs.

Josvydo Elinsko nuotr./Lina Mieliauskienė
Josvydo Elinsko nuotr./Lina Mieliauskienė

Kaip ketinate atsirinkti, kuriuos vadovus kviesti į laidą?

– Renkuosi drąsius ir atvirus vadovus, kurie linkę nusiimti antpečius ir parodyti save tikrą. Kaukių tema tarp vadovų yra vienas iš neminimų faktų, o aš noriu matyti šalia savęs žmogų, nesibaiminantį suklysti kalbantis, improvizuojantį, nebandantį prisitaikyti prie kieno nors sukurtų frazių. Ir, tiesą pasakius, nežinau, kiek daug iš mano pažįstamų vadovų pasiduos tokiai provokacijai.

Renkuosi drąsius ir atvirus vadovus, kurie linkę nusiimti antpečius ir parodyti save tikrą.

Kaip manote, ar gali pašnekovai mus išmokyti ko nors naujo? Ką esminio jie gali pasakyti žiūrovams?

– Visų pirma, visi mano pašnekovai yra žmonės, o man yra vertingiausia kartu patirti kažką naujo. Taip mes apčiuopiame save, taip suprantame tiesas be jokių primestų frazių ar įsivaizduojamų „teisingų“ atsakymų. Tai yra buvimo čia ir dabar malonumas.

O ką labiausiai norėtume išgirsti iš pasivaikščiojimo bendrakeleivių?

– Negaliu pasakyt, ko noriu, nes, įvardindama lūkesčius, sukursiu jiems menamas taisykles ar kriterijus. Kadangi mes visi žmonės, tokiu atveju bandytume lygintis, kiek atitikome tuos lūkesčius, ir vertinti – geri buvome ar ne. Noriu, kad jie pasiduotų akimirkos džiaugsmui, ir visi kartu tuo pasimėgautume. Tuomet tiek kiti vadovai, tiek jų komandų nariai matys paprastą žmogų, kuris kasdien stengiasi gerai atlikti savo darbą – mūsų rinkoje vadovai dar neretai mistifikuojami ir tai daroma labiau neigiamai nei teigiamai.

Kaip manote, kam labiausiai kalbės šios laidos įrašai?

– Aš pati, kai renkuosi, ką žiūrėti arba skaityti, tai darau pagal tai, kas vyksta su manim po to. Jei tai siaubo filmas, greičiausiai nemiegosiu naktį ir kurį laiką įtarinėsiu visus aplink. Jei tai bus sporto laida, jausiu energiją ir norą pasiekti daugiau.

Ši laida yra kuriama tam, kad ją pažiūrėję vadovai ar norintieji jais tapti pradėtų kvestionuoti savo įprastą elgesį, pradėtų ieškoti gal net nepopuliarių sprendimų, išdrįstų ilgiau pabūti savimi ne tik su pavaldiniais ar kolegomis, bet ir akcininkais.

Josvydo Elinsko nuotr./Lina Mieliauskienė
Josvydo Elinsko nuotr./Lina Mieliauskienė

Kas pastūmėjo kurti tokią laidą?

– Laidos kūrėjos patirties kol kas neturiu, bet būti vedėja man teko kelis kartus – gal prieš dvidešimtmetį vedžiau laidą LRT, o BBC mane buvo pasikvietusi pravesti laidos apie Lietuvą ir Vilnių. Kadangi pati jau daug metų dirbu su pokyčių valdymu organizacijose, tai kurti ar pradėti ką nors nuo nulio, o kartais ir nuo minus dešimt, man yra vienas iš smagiausių ir labiausiai įkvepiančių dalykų gyvenime.

Kiek metų pati bendraujate su aukščiausio lygio vadovais?

Vadovo gyvenimas man yra suprantamas iš vidaus, išjaustas ir patirtas nuo euforijos iki depresijos.

– Pati ne vienerius metus vadovavau skirtingoms verslo įmonėms ne tik Lietuvoje, bet ir Estijoje. Taigi vadovo gyvenimas man yra suprantamas iš vidaus, išjaustas ir patirtas nuo euforijos, kai tave paskiria vadovauti, iki depresijos, kai atsakomybė už rezultatus ir žmones neleidžia užmigti naktimis. Kaip įmonių konsultantė dirbu jau daugiau nei 15 metų ir taip iš išorės bandau atsakyti į klausimus, kurių keli yra apie vadovo asmenybę.

Kokios pačiai drąsos reikia kurti šiai laidai?

– Jau keletą metų tyrinėju savo saugumo ir komforto ribas, matau, kad jei tik nebandau ko nors naujo ar nepasirenku nežinomybės vietoj įprastų veiksmų, tai mano galimybės būti laisvai nuo apribojimų, vaidmenų, pozicijų, hierarchijų smarkiai traukiasi.

Tada pradedu dusti nuo dėžės, į kurią mane uždaro mano rutina ir įprasti sprendimai. Tad man drąsa yra rinktis nežinomybę, net jei ji yra su filmavimo kamerom ir pašnekesiais su aukšto lygio vadovais, kurie visai nebūtinai kada nors bus mano klientais.

Videolaida „Atvirai su vadovu“ portale 15min – trečiadienį 19 val.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius