Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Auksinis dumblas: buvusio aukšto „Vilniaus vandenų“ pareigūno šeima pelnosi iš sostinės nuotekų

Kol „Vilniaus vandenys“ sunkiai suduria galus, iš šios bendrovės turtus kraunasi kitas, ne taip ir toli nuo „Vilniaus vandenų“ nutolęs verslas.
Pabaigus modernius dumblo apdorojimo įrenginius turėtų nebelikti nemalonių kvapų.
Vilniaus nuotekų dumblą tvarkančios įmonės pelningumas - daugiau nei pavydėtinas / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Jau keletą metų „Vilniaus vandenų“ dumblą kompostuoja bendrovė „Biastra plius“, tapusi visiška šios srities monopoliste Vilniuje. „Vilniaus vandenų“ 15min.lt pateiktais duomenimis, jai kompostavimo darbams pateikiamas „visas dumblas, kuris gaunamas po dumblo apdorojimo įrenginių“.

Ši įmonė, iš esmės gyvenanti iš „Vilniaus vandenų“ užsakymų, pasižymi ne tik fantastiniais pelningumo rodikliais, bet ir įdomiomis sąsajomis su buvusia „Vilniaus vandenų“ vadovybe.

Kaip dumblas virsta fantastišku pelnu

„Biastra plius“ iš esmės minta iš „Vilniaus vandenų“. Stambiausias įmonės klientas užtikrina stabiliai aukštas pajamas.

Pernai su įmone sudaryta pusantrų metų trukmės dumblo tvarkymo paslaugų pirkimo sutartis. Vertė – 6,5 mln. Lt. Tų pačių metų lapkritį – dar viena, trejų metų trukmės, ir jau už 15 mln. Lt. Ir dar viena – vėl trejiems metams, bet už palyginti kuklią 0,9 mln. Lt sumą.

O riebiausią kąsnį „Biastra plius“ gavo 2009 m. vasarį. Tada, centrinio viešųjų pirkimų portalo duomenimis, sudaryta penkerių metų dumblo utilizavimo sutartis už 26,94 mln. Lt.

Dumblas tuo metu buvo viena didžiausių „Vilniaus vandenų“ aktualijų, dėl kurių galvas suko turbūt visa įmonės vadovybė. O „Vilniaus vandenų“ statybos direktoriaus pareigas tuo metu ėjo Vytautas Valančiauskas. Jo sūnus Martynas šiuo metu turi 25 proc. „Biastra plius“ akcijų. O buvusio aukšto „Vilniaus vandenų“ vadovo šeimos iš dalies valdoma įmonė pasižymi daugiau nei puikiais finansiniais rodikliais.

Registrų centro 15min.lt pateiktais duomenimis, 2005 m. įmonė veikė nuostolingai, bet sunkūs buvo tik pirmieji metai. Ir kuo toliau – tuo geriau.

2010 m. „Biastra plius“ pasiekė naujas aukštumas: kiek daugiau nei 5,34 mln. Lt pajamų ir kosminis grynasis pelnas – 2,4 mln. litų arba beveik 45 proc. metinės apyvartos

2008 m. įmonė gavo beveik 3,59 mln. Lt pajamų ir sugebėjo daugiau nei ketvirtadalį šios sumos paversti grynuoju pelnu – „Biastra plius“ pelningumas pirmą, bet tikrai ne paskutinį kartą perlipo milijoną litų. 2009 m. įmonės pajamos ūgtelėjo iki 3,88 mln. Lt, o grynasis pelnas jau pasiekė trečdalį apyvartos – 1,35 mln. Lt. 2010 m. „Biastra plius“ pasiekė naujas aukštumas: kiek daugiau nei 5,34 mln. Lt pajamų ir kosminis grynasis pelnas – 2,4 mln. litų arba beveik 45 proc. metinės apyvartos.

2011 m. įmonės pajamos ir pelnas kiek smuktelėjo – iki atitinkamai 4,47 ir 1,48 mln. Lt. Bet jau kitais metais padėtis pasitaisė – su beveik 5,19 mln. Lt pardavimo pajamų „Biastra plius“ gavo 2,08 mln. Lt grynojo pelno. Užpernai skaičiai buvo labai panašūs – 5,11 mln. Lt pajamų ir 2,11 mln. Lt pelno. Na, o pernai priartėta prie 2010 m. rekordo: uždirbusi 5,33 mln. Lt pajamų „Biastra plius“ savo akcininkams padovanojo beveik 2,26 mln. Lt pelno.

Paprastai susumuojant, per šešerius metus iš „Vilniaus vandenų“ pagrinde mintanti įmonė savo akcininkams sugeneravo gerokai daugiau kaip 12 mln. Lt pelno iki mokesčių. To paties laikotarpio įmonės pardavimo pajamos – apie 32,9 mln. Lt. Taigi, jau minėta 26,94 mln. Lt sutartis su „Vilniaus vandenimis“ – ir dar šiek tiek.

„Vilniaus vandenys“: tokia informacija nedisponuojame

„Vilniaus vandenų“ 15min.lt pateiktais duomenimis, 2009 m. sutarties, užtikrinusios liūto dalį „Biastra plius“ pajamų ir pelno, sudarymo metu V.Valančiauskas tebėjo vadovaujančias pareigas „Vilniaus vandenyse“.

„Darbiniai santykiai su V. Valančiausku nutrūko 2009 12 31, papildoma tokio pobūdžio informacija pagal galiojantį asmens duomenų apsaugos įstatymą ir bendrovės valdybos patvirtintą Konfidencialios informacijos sąrašą negali būti atskleidžiama trečiosioms šalims“, – teigiama „Vilniaus vandenų“ 15min.lt pateiktame komentare.

Įmonė dievagojasi, jog informacija apie V.Valančiausko sūnaus dalyvavimą „Biastra plius“ valdyme nebuvo pateikta nei 2009 m., nei vėliau.

„Vilniaus vandenys“ tokio pobūdžio informacija nedisponuoja“, – teigia bendrovė.

Į klausimą, ar V.Valančiauskas kaip nors prisidėjo rengiant jo sūnaus įmonės laimėtą milžiniškos vertės konkursą, „Vilniaus vandenys“ atsakė labai aptakiai: „2009 metais viešųjų pirkimų konkursas ir sprendimų priėmimas buvo vykdomas Vilniaus miesto savivaldybės viešųjų pirkimų komisijos ir visi sprendimai buvo tvirtinami Vilniaus miesto savivaldybės viešųjų pirkimų komisijos pasirašytais protokolais“.

„Vilniaus vandenų“ duomenimis, „Biastra plius“ kompostavimui gauna didelius kiekius apdorotų nuotekų.

„Tai sudaro apie 29000 tonų Vilniaus nuotekų valyklos apdoroto dumblo ir apie 2000 tonų smėliagaudėse sulaikyto smėlio. Taip pat Vilniaus miesto nuotekų valykloje yra kompostuojama visos mieste susidarančios žaliosios atliekos. Viso žaliųjų  atliekų sukompostuojama apie 50 000 m3 per metus“, – skaičiuja „Vilniaus vandenys“.

Bendrovė aiškina pati negalinti kompostuoti nuotekų dumblo.

Antrinis nuotekų dumblo perdirbimas (kompostavimas) nelaikomas nuotekų tvarkymu.

„Lietuvos Respublikos geriamojo vandens tiekimo ir nuotekų tvarkymo įstatymo (įstatymo redakcija galiojusi iki 2014 11 01) 15 str. 2 d. nustatė, kad <...> Viešasis vandens tiekėjas negali užsiimti jokia kita veikla, nesusijusia su geriamojo vandens tiekimu ir nuotekų tvarkymu, bei veikla, nenumatyta viešojo vandens tiekimo licencijoje. Antrinis nuotekų dumblo perdirbimas (kompostavimas) nelaikomas nuotekų tvarkymu, todėl UAB „Vilniaus vandenys“, norėdama kompostuoti sutankintą ir išsausintą dumblą, turėjo įsigyti dumblo kompostavimo paslaugas. Dumblo kompostavimo paslaugas bendrovei teikia mažiausią kainą pasiūlęs tiekėjas (operatorius).

Dumblo kompostavimo paslaugos tiekėjas turi būti įregistruotas atliekas tvarkančių įmonių registre ir turėti teisę tvarkyti atliekas pagal atitinkamą tvarkomų atliekų sąrašo kodą. Taip pat paslaugos tiekėjas, vykdydamas veiklą, turi turėti ,,Taršos integruotos prevencijos ir kontrolės leidimą“ (TIPK). UAB „Vilniaus vandenys“ nėra įregistruota minėtame registre ir tokio leidimo neturi. Tokiai veiklai vykdyti papildomai naudojama galinga dumblo apdorojimo, vartymo ir pan. įranga, kurios UAB „Vilniaus vandenys“ neturi“, – dėsto „Vilniaus vandenys“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius