Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Austrijoje ekstradicijos bylos pabaigos laukiantis V.Kučinskas: „Nelabai tikiu, kad mane Rusijai atiduos“

Vasarį Austrijoje Rusijos prašymu sulaikytas žlugusios „Arvi“ verslo imperijos įkūrėjas Vidmantas Kučinskas šiuo metu paleistas į laisvę su pasižadėjimu netrukdyti procesiniams veiksmams ir informuoti apie savo gyvenamąją vietą, tačiau ekstradicijos byla dar nėra baigta. „Nelabai tikiu, kad mane Rusijai atiduos“, – 15min sakė verslininkas.
Vidmantas Kučinskas
Vidmantas Kučinskas / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Vasario pabaigoje keturi nesusiję šaltiniai 15min patvirtino, kad V.Kučinskas Rusijos prokuratūros prašymu sulaikytas Austrijoje. Rusijoje šios šalies banko „Alfa Bank“ inciatyva V.Kučinskui pradėtas pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl galimų sukčiavimo požymių ir įtariamų finansinių machinacijų, todėl Rusija prašo išduoti jai šį Lietuvos verslininką.

„Alfa Bank“ , kurio pagrindiniam akcininkui Michailui Fridmanui Europos Sąjunga pritaikė sankcijas Rusijai įsiveržus į Ukrainą, yra didžiausias Lietuvos verslininko kreditorius – V.Kučinsko įsiskolinimai bankui viršija 40 mln. eurų.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Michailas Fridmanas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Michailas Fridmanas

Nors Austrija dar turės priimti sprendimą, ar išduoti Lietuvos verslininką Rusijai, šiuo metu V.Kučinskas iš areštinės paleistas. Apie tai, kad V.Kučinskas jau laisvėje 15min informavo šaltinis. Tą patį15min telefonu patvirtino ir pats verslininkas.

V.Kučinskas 15min teigė, kad sulaikytas buvo apie savaitę, o po to paleistas su pasižadėjimu informuoti apie savo keliones, gyvenamąją vietą ir netrukdyti ekstradicijos bylos eigai. Verslininkas teigia šiuo metu vis dar esantis Vienoje.

„Šiuo metu Austrijoje vėl atliekamos procedūros, tik Slovėnijoje buvau sulaikytas, o čia esu paleistas. Austrai sako, kad turėsiu dalyvauti, kai bus atitinkamas posėdis“, – pasakojo verslininkas.

Šiuo metu Austrijoje vėl atliekamos procedūros, tik Slovėnijoje buvau sulaikytas, o čia esu paleistas.

V.Kučinskas užsienyje suimamas jau antrą kartą – 2020 metais jis keturis mėnesius praleido areštinėje Slovėnijoje, tačiau tuomet išvengė ekstradicijos į Rusiją.

„Galiu keliauti, grįžti į Lietuvą, bet turiu įspėti apie savo keliones, kad netrukdyčiau procedūriniams veiksmams. Turiu parašęs prašymą ir, jei reikia, galiu grįžti į Lietuvą, bet dabar turiu išspręsti tuos klausimus. Su juristais kitą savaitę susitinku – turiu reikalų ir nelabai noriu čia skraidyti daug“, – pridūrė verslininkas.

Viliasi, kad Rusijai neišduos

V.Kučinskas pasakojo po sulaikymo Austrijoje Lietuvoje dar nesilankęs, bet planuojantis sugrįžti po Velykų.

„Aš kaip įsivaizduoju – nelabai tikiu, kad mane Rusijai atiduos. Kaip apskritai Rusija gali vienašališkai elgtis, ką nori, tą daryti, pasakyti, kad aš Rusijoje dirbau. Gyvenime niekada nedirbau. Bet čia kerštas, gal su politika susiję – buvau Rusijos garbės konsulas, bet atsisakiau, atidaviau visus dokumentus. Nežinau, gal kažkada išaiškės tie dalykai, bet vien dėl to, kad „Alfa Bank“ sankcijos pritaikytos, [Austrija] neturėtų spręsti šito dalyko“, – svarstė jis.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Vidmantas Kučinskas
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Vidmantas Kučinskas

Be to, V.Kučinskas tvirtino, kad iš Rusijos prokuratūros jau prieš metus buvo gavęs dokumentus, kad šioje šalyje jam iškelta byla nutraukta, o dokumentai greitu laiku bus perduoti į Lietuvą.

Tačiau 15min žiniomis, Rusijoje ikiteisminis tyrimas nėra nutrauktas.

„Aš gavau dokumentus iš Rusijos, kad byla perduota į Lietuvą, o, pasirodo, ji neperduota ir vėl buvo paskelbę mano paiešką. Austrai mane paleido, kad prisistatyčiau reikiamu laiku, reikiamą valandą – kada manęs reikės ir toliau mes tą bylą sprendžiame ir reikalaujame, kad bylą perduotų į Lietuvą, kadangi turiu dokumentus iš Rusijos prokuratūros, kuriuos nusiunčiau į Lietuvos prokuratūrą ir paprašiau bylą perduoti į Lietuvą“, – 15min tvirtino V.Kučinskas.

Byla Lietuvoje nutraukta

2020 metais V.Kučinską sulaikiusi Slovėnija verslininko neišdavė Rusijai, nes paaiškėjo, kad ir Lietuvoje prieš kelerius metus taip pat buvo pradėtas ikiteisminis tyrimas V.Kučinsko atžvilgiu.

Šis ikiteisminis tyrimas pradėtas pagal kreditoriaus įmonės „Belor“ prašymą dėl galimo sukčiavimo, svetimo turto iššvaistymo, turtinės žalos padarymo apgaule ir nusikalstamo bankroto.

Šios baudžiamosios bylos pagrindu buvo išduotas Europos arešto orderis, kuris nulėmė, kad V.Kučinskas Rusijos teisėsaugos išvengė ir buvo perduotas ne Rusijai, o Lietuvai.

Tiesa, V.Kučinskui grįžus į Lietuvą lapkričio viduryje, ikiteisminis tyrimas buvo nutrauktas šiek tiek daugiau nei po mėnesio – gruodžio pabaigoje.

Praėjusiais metais V.Kučinskas kreipėsi į teismą dėl fizinio bankroto bylos iškėlimo nurodęs, kad jo įsiskolinimai kreditoriams siekia 61 mln. eurų, o pajamos per mėnesį – 1,5 tūkst. eurų. Jis teismui teigė, kad bankrutavęs gyventų iš 460 eurų per mėnesį pajamų.

Visgi Marijampolės apylinkės teismas nusprendė neiškelti verslininkui bankroto bylos motyvuodamas, kad V.Kučinskas nebuvo sąžiningas ir nepateikė visos informacijos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius