Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Balius baigėsi: metų pradžioje po pasaulį lakstę rusai per Naujuosius metus liks namuose

Poilsinių kelionių pardavimai Rusijoje sustojo. Rusai neperka beveik jokių kelionių tradicinėmis kryptimis, pirmiausia į Europą. Priežastis paprasta ir aiški – rublio kurso kritimas, rašo gazeta.ru. Dar šių metų pradžioje rusai po pasaulį keliavo kaip niekada aktyviai ir leido vis daugiau pinigų.
Groznas
Groznas / „Scanpix“/AP nuotr.
Temos: 3 Rusai Turizmas Rusija

„Po juodojo antradienio, kai euras kainavo šimtą rublių, turistus ištiko šokas, rinka yra paralyžiuota. Turistinių paketų pardavimai tiesiog sustojo“, – sakė Rusijos turizmo industrijos sąjungos atstovė spaudai Irina Tiurina.

Pasak jos, naujamečių kelionių pardavimas krito 50 proc., o kai kuriomis kryptimis – ir 70 proc.

50–70 proc. – tiek krito naujamečių kelionių pardavimai.

Kai kurie turistai yra priversti atsisakyti turų, kuriuos jau įsigijo, dėl papildomų kaštų, susijusių su maistu, ekskursijomis ir pan. Kelionės kaštai ypač išaugo Europoje.

Ypač blogoje situacijoje atsidūrė tie keliautojai, kurie savo kelionę apmokėjo tik dalinai. Iš jų kelionių organizatoriai reikalauja papildomų pinigų jau pagal dabartinį rublio kursą.

„Jeigu kelionė apmokėta tik iš dalies, teks primokėti papildomai. Arba rinktis kitą programą. Arba apskritai atsisakyti kelionės, taigi ir dalies pinigų“, – informavo Rusijos turizmo departamentas.

Pasipylė skundai

Rusijos turizmo departamento atstovė spaudai Irina Šegolkova sakė, kad skundai dėl papildomų kelionių organizatorių reikalavimų pasipylė praėjusią savaitę.

Su šia problema susiduria net ir tie keliautojai, kurie apmokėjo visą kelionės kainą. 

„Turizmo agentūros savo pinigus perveda ne kasdien, kai kurie tą padaro mėnesio, kiti – ketvirčio pabaigoje. Kompanijos galėjo gauti pinigus anksčiau ir nepakeisti jų į užsienio valiutą. Taip susidarė ginčo situacija, o dėl kurso svyravimo juk nekalti nei turistai, nei turizmo  įmonės“, – sakė I.Šelgokova.

Kirto smarkiau nei 2008 metų krizė

Turizmo kompanijos stengiasi surinkti nors kažkiek pinigų, nes, priešingu atveju, susidarys pinigų trūkumas.

Tai jau nutiko įmonei „Astravel“, kuri nesugebėjo atsiskaityti su partneriais dėl rublio smukimo. Dėl to bendrovė paprašė klientus už keliones susimokėti antrąkart. Tokia situacija susiklostė ne vienoje įmonėje, sakė I.Tiurina.

Tokiame kontekste netruko atsirasti naujas produktas – dabar rinkoje yra pardavinėjami karštieji turai – dažniausiai kryptimis, kurios Rusijoje žiemą nepopuliarios. Siūloma skristi bet kur. Kainos, nors ir mažesnės nei rinkos, vis tiek „kandžiojasi“.

Mažiau nei prieš metus – vasarį – situacija buvo visiškai kitokia. Rusų turistų skaičius pasaulyje sparčiai augo, viso pasaulio turizmo sektorius taikėsi prie rusų.

Turizmui taip pat spaudimą daro planuojami įstatymų pakeitimai. Verslui nepatinka reikalavimas dėl minimalaus kapitalo (50 mln. rublių).

Be to, Rusija tiesiog nebeturi pinigų palaikyti turistams reikiamos infrastruktūros – pavyzdžiui, į Sočį atvykę turistai vėliau skundžiasi, kad jų apgyvendinimo sąlygos buvo daug prastesnės, nei žadėta perkant kelionę.

„Turizmo sektorius smarkiai nukentės. Netgi 2008 metų finansų krizė praėjo be didesnių šokų, kelionių pardavimų skaičius tuomet krito 20 proc.“, – sakė I.Tiurina.

Situacija pasikeitė drastiškai

Mažiau nei prieš metus – vasarį – situacija buvo visiškai kitokia. Rusų turistų skaičius pasaulyje sparčiai augo, viso pasaulio turizmo sektorius taikėsi prie rusų.

2012 metais turistai iš Rusijos užsienyje išleido 43 mlrd. dolerių ir pagal tapo penkta daugiausiai kelionėse išleidžiančia tauta.

Pernai užsienyje buvo apie 40 mln. turistų. Tuo metu, pavyzdžiui, 2006 metais į užsienį keliavo vos 6 mln. rusų turistų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius