-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Bankrutuoja Pagalbos verslui fondo paramą gavusi „Enerstena“

Bankrutuoja sunkumų patirianti Kauno biokuro katilinių gamintoja „Enerstenos grupė“, pernai tapusi pirmąja įmone, gavusia paskolą iš 1 mlrd. eurų vertės Pagalbos verslui fondo.
Bankrotas
Bankrotas / 123rf nuotr.

Bankroto bylą Kauno apygardos teismas grupei jos vadovo ir pagrindinio akcininko Vytauto Ramanausko prašymu iškėlė rugpjūčio 10 dieną. Teismo atstovė Gabrielė Kaktienė BNS informavo, kad sprendimas įsiteisėjo praėjusį penktadienį.

Grupės vadovas teismui nurodė, kad „Enerstenos“ turtas sudaro 14,780 mln. eurų, mokėtinos sumos ir kiti įsipareigojimai – 9,847 mln. eurų.

Didžiausią „Enerstenos grupės“ trumpalaikio turto dalį – 3,331 mln. eurų – sudaro kitų grupės įmonių akcijos, kurios taip pat susiduria su problemomis, dėl to jos realus turtas yra gerokai mažesnis.

Anot įmonės, siekdama pagerinti rezultatus ir atsiskaityti su kreditoriais, ji stengėsi tęsti veiklą, tačiau dėl nemokumo ir areštuotų banko sąskaitų „tai tapo ypač sudėtinga“.

Teismas nesutiko su argumentu, kad „Enerstenos grupės“ skolos viršija jos turtą, tačiau nustatė, jog įmonė nevykdo įsipareigojimų kreditoriams, todėl jai gali būti keliama bankroto byla.

Nutartyje pabrėžiama, kad Kauno apygardos teismas taip pat nagrinėja bylą dėl grupės skolos bankui „Swedbank“, dėl kurios buvo areštuota dalis „Enerstenos grupės“ turto, taip pat atkreipiamas dėmesys, jog grupė nesugebėjo sumokėti kiek mažesnės nei 2 tūkst. eurų skolos valymo paslaugų bendrovei „Ainava“ bei apie 3 tūkst. eurų išeitinės kompensacijos vienam iš savo darbuotojų.

„Teismas konstatuoja, kad yra įstatyminis pagrindas atsakovei „Enerstenos grupė“ iškelti bankroto bylą“, – rašoma nutartyje.

„Enerstena“ balandį pranešė, kad dėl sunkios finansinės padėties bandys restruktūrizuotis. V.Ramanauskas tuomet sakė, jog dėl užsitęsusios pandemijos įmonei tapo itin sunku planuoti finansinius srautus.

„Enerstena“ pernai gruodį tapo pirmąja bendrove, sulaukusia Pagalbos verslui fondo investicijos – įmonei tuomet suteikta 7 mln. eurų paskola. „Enerstena“ tuomet teigė, jog negavusi paskolos negalėtų tęsti veiklos.

1 mlrd. eurų vertės Pagalbos verslą fondą valdanti bendrovė Valstybės investicijų valdymo agentūra (VIVA) tuomet sakė, kad gautos paskolos lėšas „Enerstena“ skirs sustabdytų projektų baigimui, išmokės vėluojančius atlyginimus, dengs skolas ir mokės mokesčius.

VIVA vadovas Dainius Vilčinskas sakė, kad paskola padės išsaugoti perspektyvią įmonę bei išlaikyti daugiau kaip 200 žmonių darbo vietas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius