Tiesiogiai

Tiesiogiai po gaisro Paneriuose: ugniagesių vado ir oro užterštumo tyrėjų komentaraiTiesiogiai po gaisro Paneriuose: ugniagesių vado ir oro užterštumo tyrėjų komentarai

„Belorus“ profsąjunga Lietuvos vadovams įteikė prašymą leisti sanatorijai dirbti

Baltarusijai priklausančios ir Europos Sąjungos (ES) sankcijų sulaukusios sanatorijos „Belorus“ profsąjungos atstovai kreipėsi į Lietuvos vadovus, prašydami leisti sanatorijai dirbti.
Seimo pirmininkė V. Čmilytė-Nielsen susitiko su „Belorus“ sanatorijos atstovais
Seimo pirmininkė V. Čmilytė-Nielsen susitiko su „Belorus“ sanatorijos atstovais / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Jie trečiadienį kreipimąsi su 6600 parašų įteikė Prezidentūroje, Seime ir Vyriausybėje.

Prašoma „sustabdyti URM savivalę, nutraukti neteisėtus suvaržymus ir leisti sanatorijai toliau veikti ir gydyti neįgalius vaikus iš Baltarusijos“.

„Sanatorija teisėtai veikia nuo 1996 metų, tie asmenys, kurie sankcionuojami ir dėl kurių dabar turi kentėti sanatorija, sankcionuoti nuo 2011 metų, o kiti – nuo 2006 metų. Kodėl būtent tokiu sunkiu metu, kai vyksta pandemija, sanatorija turi būti sankcionuojama?“ – įteikęs kreipimąsi Seimo pirmininkei Viktorijai Čmilytei-Nielsen žurnalistams sakė „Belorus“ Darbo tarybos pirmininkas Vladislavas Šaruckis.

Anot jo, sanatorija jau galėtų atnaujinti veiklą, nes buvo išbraukta iš COVID-19 paveiktų įstaigų sąrašo, tačiau ES sankcijos to neleidžia.

Prieš Velykas darbuotojams išmokėtos Druskininkų savivaldybės skirtos vienkartinės pašalpos, o šiomis dienomis jie gavo atlyginimų už sausio mėnesį dalį.

„Pinigų trūksta, už vasarį įstaiga neturi lėšų mokėti algoms. Sanatorija kelis kartus kreipėsi į URM, kad leistų pervesti iš sanatorijos savininkų sąskaitos į įstaigos sąskaitą, bet vyksta atsirašinėjimas šiuo klausimu“, – sakė V.Šaruckis.

Seimo pirmininkė savo ruožtu teigė, kad sankcijų įvedimas ar nuėmimas nuo Lietuvos nepriklauso.

„Šioje situacijoje labai svarbu, kad sankcijas įveda ne Lietuvos Seimas, ne Vyriausybė, tai Europos Sąjungos sankcijos ir jos taikomos Aliaksandro Lukašenkos bendražygiams ir šioje vietoje ne mūsų prerogatyva tas sankcijas koreguoti“, – tvirtino ji.

„Labai apmaudi situacija, apmaudu, kad nuo jos nukenčia Lietuvos piliečiai, mūsų žmonės, tačiau situacija pakankamai aiški – tai Europos Sąjungos sankcijos ir jos nukreiptos prieš kruviną, brutalų režimą“, – pridūrė parlamento vadovė.

Ji sakė, kad reikia ieškoti kitų būdų, kaip padėti darbuotojams.

Lietuvos užsienio reikalų ministerija anksčiau yra paprašiusi Europos Komisijos įvertinti, ar sankcijos Baltarusijos sanatorijai „Belorus“ pritaikytos teisingai. Pasak užsienio reikalų ministro Gabrieliaus Landsbergio, pagal gautą informaciją nėra pagrindo abejoti šių priemonių taikymu.

Registrų centro duomenimis, sanatorija „Belorus“ priklauso Baltarusijos prezidento reikalų valdybai. Jai vadovauja Viktoras Šeimanas, esantis ES sankcijų sąraše.

Bankas „Swedbank“ sanatorijos sąskaitas įšaldė pernai gruodžio mėnesį.

Įšaldžius sanatorijos sąskaitas banke, Seimas priėmė įstatymą, kuris numatė vienkartines išmokas sanatorijos darbuotojams.

Sanatorijoje „Belorus“ dirba apie 390 žmonių: 350 Lietuvos piliečių, likusieji yra baltarusiai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius