TIK ŽMONĖS Cinema: A. Valujavičiaus filmas „Irklais per Atlantą“
Žiūrėti
Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Besitraukiančioms užsienio įmonėms Rusija parengė dar vieną „siurprizą“: joms galios naujas mokestis

Rusija, siekdama surinkti papildomų lėšų į biudžetą, sugalvojo didelius verslus apmokestinti netikėtu mokesčiu. Jis galios ir iš šalies bandančioms pasitraukti užsienio kompanijoms.
Prezidento Putino inauguracijos 4-ai kadencijai ceremonija
V.Putinas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Kaip rašo „Bloomberg“, Rusija parengė dar vieną staigmeną užsienio bendrovėms, besiruošiančioms pasitraukti iš šalies – naują mokestį. Maža to, iš jų reikalauja, kad jos parduotų verslą su 50 proc. nuolaida ir gautų vyriausybės leidimą išeiti iš šalies.

Rusijos mokesčių kodekso pataisos, kuriomis didelėms įmonės įvedamas vienkartinis mokestis į valstybės biudžetą, skaičiuojamas nuo Rusijoje veikiančių įmonių 2021-2022 m. perteklinio pelno, oficialiai įsigalios nuo 2024 m. sausio 1 d., pranešė „Interfax“. Mokestis taikomas įmonėms, kurių pelnas viršijo 1 mlrd. rublių (11 mln. eurų).

Tiesa, pasak „Bloomberg“ šaltinių, šis Rusijoje įvedamas nenumatytų išlaidų mokestis bus taikomas ir toms užsienio įmonėms, kurios rengia pasitraukimo iš šalies sandorį. Šaltiniai teigė, kad šis mokestis gali būti įtrauktas į kainą, dėl kurios deramasi parduodant turtą.

Po praėjusiais metais įvykusios Rusijos invazijos į Ukrainą agresorės rinką paliko daugybė tarptautinių kompanijų. Kandidatų palikti Rusiją eilėje šiuo metu yra tokios bendrovės kaip „Volkswagen“, „UniCredit“ bei „Raiffeisen Bank International“, rašo „Bloomberg“.

Beje, Rusijos finansų ministerijos parengtame įstatymo projekte numatyta rimta paskata anksčiau sumokėti vadinamąjį nenumatytą mokestį, sakė keli su dokumentu susipažinę „Interfax“ šaltiniai.

Keletas „Interfax“ šaltinių pranešė, kad sumokėjus mokestį anksčiau, 2021-2022 m. pelno mokesčio tarifas būtų 5 proc., o atlikdama mokėjimą 2024 m., bendrovė turėtų mokėti dvigubai daugiau, t. y. 10 proc.

Finansų ministerija anksčiau apskaičiavo, kad galimos pajamos iš nenumatytų atvejų mokesčio yra beveik 300 mlrd. rublių (3,3 mlrd. eurų).

Kaip ir tikėtasi, įstatymo projekte dėl vienkartinio mokesčio daromos išimtys naftos, anglies bendrovėms ir suskystintų gamtinių dujų gamintojams.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius