Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Būsimiems siuvėjams verslas padeda ne tik išmokti suvaldyti audinius, bet ir griauna įsisenėjusius stereotipus

Apie tai, kad Lietuvoje juntamas siuvėjų trūkumas kalbama jau ne vienerius metus. Pandemijos sukelta krizė šią problemą tik pagilino. Mokyklos, ruošiančios siuvėjus, patvirtina, kad ši profesija populiarumo šiais laikais nepraranda, o verslo atstovams ir siuvėjus ruošiančiomis mokyklomis tiesiog trūksta bendradarbiavimo. Situacijos negerina bei nuo potencialaus darbo siuvyklose atbaido ir vis dar gajūs stereotipai.
Karaliaus Mindaugo profesinio mokymo centro mokinė
Karaliaus Mindaugo profesinio mokymo centro mokinė / Įstaiga

Įsisenėję stereotipai trukdo bendrauti

„Siuvėjo profesija jau kuris laikas yra labai populiari, tačiau įmonėms vis dar iškyla sunkumų ieškant darbuotojų, nes daugelis besimokančiųjų dėl rinkoje įsivyravusių stereotipų nenori eiti dirbti į gamybos įmones. Tam nemažai įtakos turi įsisenėjusios klaidingos nuostatos dėl neva gąsdinančių darbo sąlygų, tempo, demotyvuojančio atlygio“, – teigia Karaliaus Mindaugo profesinio mokymo centro Tekstilės skyriaus vedėja Inga Butauskė, pabrėždama, jog šiandienos darbdaviai savo darbą gerai atliekantiems motyvuotiems darbuotojams moka konkurencingus atlyginimus ir sudaro visas sąlygas saviraiškai ir profesiniam tobulėjimui.

Vedėja pastebi ir kitą tendenciją – pastaruoju metu daugelis besimokančiųjų siuvimo amato siekia kurti savo prekių ženklą, turi užmojų įkurti nuosavas siuvyklas ir visa galva pasinerti į verslą, nes tikrai savo profesiją mylintis specialistas – kūrybingas siuvėjas – visuomet bus paklausus.

Iš bendradarbiavimo tikisi abipusės naudos

I. Butauskė įsitikinusi, jog šiuolaikinis profesinis mokymas turi sekti verslo poreikius bei ruošti paklausius darbo rinkoje specialistus. Tačiau tam, jos manymu, vien mokyklų ir centrų indėlio nepakanka – būtinas glaudesnis verslo ir mokymo institucijų bendradarbiavimas, kontaktų užmezgimas.

Šiuolaikinis profesinis mokymas turi sekti verslo poreikius.

Tai paskatino Karaliaus Mindaugo profesinio mokymo centrą dalyvauti VšĮ Centrinės projektų valdymo agentūros (CPVA) projekte „Profesijos, pritaikytos verslui“, kuris per specialiai sukurtą interaktyvią bendradarbiavimo platformą padėjo užmegzti partnerystę su siuvimo įmone „Isira“.

„Esame mūsų partnerystės pirminiame etape, tačiau jau džiaugiamės, kad nutarėme „pralaužti ledus“ ir dalyvauti projekte. Turėjome keletą susitikimų su įmonės atstovais, kurių metu aptarėme mūsų Tekstilės skyriaus mokinių praktikos atlikimo įmonėje galimybes, taip pat sutarėme, kad įmonės atstovai atvyks į mūsų mokymo centrą, pristatys įmonę, jos veiklą, galimybes mūsų mokiniams. Aptartos ir galimų bendrų projektų galimybės. Įmonės atstovai paliko labai teigiamą įspūdį: tiek savo požiūriu į verslą, tiek į darbuotojus“, – džiaugiasi I. Butauskė.

Moteriškus, vyriškus ir vaikiškus gaminius iš tekstilės ir trikotažo gaminančios, konstravimo bei siuvimo paslaugas teikiančios siuvyklos „Isira“ vadovė Alina Mikulienė pasakoja, jog į projektą įsitraukė, tikėdamasi sugriauti mitus apie mažas įmones ir jų galimybes bei norėdama po praktikos atrasti gerų, dirbti galinčių specialistų.

„Esame maža įmonė – mūsų kolektyvą sudaro vos 16 žmonių – tačiau taikome daug inovacijų, dirbame moderniai, mūsų pagrindiniai užsakovai yra madų namai, todėl darbas kūrybiškas, įdomus. Keletą praktikantų esame ankščiau turėję, tačiau pastebėjome gana skurdžias, žinias, todėl, tikimės, kad projekto metu galėsime pasidalyti savo patirtimi, parodyti besimokantiesiems darbo ir kūrybos procesus „iš vidaus“, galbūt įkvėpti semtis žinių ir noro tobulėti. Galiausiai, tikrai norčiau, kad po praktikos pasipildytų ir mūsų kolektyvas“, – viliasi siuvyklos vadovė.

Gebėjimai įgyjami tik per praktiką

A. Mikulienė pasakoja, kad nors darbuotojams siūlomos visos reikiamos garantijos, motyvuojantis atlygis ir augimo galimybės, surasti gerų specialistų – labai sudėtinga.

Įstaiga/Isira vadovė A. Mikulienė
Įstaiga/Isira vadovė A. Mikulienė

„Net penki mūsų darbuotojai yra užsienio šalių piliečiai. Surasti Lietuvoje kompetentingų, dirbti ir tobulėti nebijančių siuvėjų tampa kone neįmanoma misija.

Susidaro įspūdis, kad profesija labai nuvertinama. Net ir besimokantieji šio amato situaciją kartais klaidingai galvoja, kad užteks mokėti susiūti porą siūlių ar tiesiog patrumpinti audinį. Nertai dar painiojamos siuvėjo ir dizainerio profesijos.

Mūsų siuvykloje tempas yra nemažas, tačiau darbai skirstomi pagal galimybes ir kompetencijas, mokomės ne tik vieni iš kitų, bet ir iš gerųjų užsienio šalių pavyzdžių. Daug laiko skiriame tobulinimuisi, ir kūrybingų sprendimų paieškai“, – pastebi „Isira“ vadovė.

Būtinas gebėjimas suvaldyti audinius, noras tobulėti, mokytis naujovių, prisitaikyti prie naujų tendencijų ir madų.

Be specifinių žinių, įgyjamų profesinėse mokyklose, šiuolaikiniams siuvėjams, pasak I. Butauskės, būtinas gebėjimas suvaldyti audinius, noras tobulėti, mokytis naujovių, prisitaikyti prie naujų tendencijų ir madų. Su tuo sutinka ir Karaliaus Mindaugo profesinio mokymo centro Tekstilės skyriaus vadovė:

„Mokydami specialistus duodame akademines žinias, tačiau atidumo, kruopštumo, kūrybiškumo, bendravimo su klientais, tinkamų modelių parinkimo geriausiai išmokstama per praktiką, dirbant tiesiogiai.

Labai tikimės, kad užmezgus partnerystę su siuvykla, mūsų mokiniai ne tik galės pasisemti žinių, bet ir nusities būsimos karjeros kelią“, – viliasi I. Butauskė.

Interneto platformą „Profesijos, pritaikytos verslui“ rasite ČIA.

Įstaiga/Karaliaus Mindaugo profesinio mokymo centras
Įstaiga/Karaliaus Mindaugo profesinio mokymo centras

„Profesijos, pritaikytos verslui“ – VšĮ Centrinės projektų valdymo agentūros inicijuota komunikacijos kampanija, kuria skatinamas Lietuvos profesinio mokymo įstaigų ir verslo įmonių bendradarbiavimas.

Kampanijos metu sukurta į verslą orientuota elektroninė platforma – profesinių mokyklų kontaktų žemėlapis, taip pat dalinamasi geraisiais profesinių mokyklų ir verslo bendradarbiavimo pavyzdžiais. Projektas finansuojamas Europos socialinio fondo lėšomis. Europos Sąjungos investicijomis kasmet modernizuojamos profesinio mokymo įstaigos ir gerinama jų infrastruktūra visoje Lietuvoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Užsisakykite 15min naujienlaiškius