Metinė prenumerata vos už 7,99 Eur. 15-tos dienos proga!
Prenumeruoti

„Coca-Cola“ ir „Estrella“ gamybos iškėlimas pykdė ir audrino lietuvių nuotaikas

Tuo metu, kai 15min pirmasis Lietuvoje pranešė apie tai, kad „Coca-Cola“ iškelia gamybą iš Alytaus, nuo žinių iš „Estrella“ traškučių fabriko buvo praėjusi vos mažiau nei savaitė. Ir žinia sprogo lyg bomba.
„Coca Cola“
„Coca Cola“ / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Rugpjūčio pabaigoje apie sprendimą nutraukti „Estrella“ gamybą Kaune paskelbė bendrovė „Estrella Baltics“. Akcininkai nepanoro investuoti į gamybą Lietuvoje ir vietoje to pasirinko gamyklą netoli Vroclavo. Tačiau ši žinia nesukėlė tokio ažiotažo kaip naujienos iš Alytaus, kurio valdžia buvo šokiruota, kai mero kabinete pasirodė „Coca-Cola“ atstovai.

Pasitraukė dėl panašių priežasčių

Du stambūs užsienio investuotojai per savaitę paskelbė iškeliantys gamybą? Lietuvai to buvo jau per daug. Tačiau tai buvo tik sutapimas, nes tokius sprendimus priėmė abiejų kompanijų akcininkai. Ir argumentai labai panašūs.

„Tokį sprendimą paskatino siekis likti kuo labiau konkurencingiems šalyse, kuriose veikia „Coca-Cola“, ir tiekti vartotojams geriausius gaminius bei paslaugas rinkoje“, – taip sprendimą iškelti gamybą iš Alytaus į čia pat esančią Lenkiją paaiškino „Coca-Cola“ HBC Lietuva“ komunikacijos vadovė Gabrielė Šerėnienė.

Alytaus gamykloje dirbę žmonės, kurie iki tol džiaugėsi pakankamai aukštais atlyginimais, buvo atleisti. O gamyba perkelta į naujai pastatytą gamyklą Vroclave, nes akcininkai nusprendė koncentruoti gamybą vienoje vietoje. Tai, kad alytiškių algos – mažesnės nei lenkų, akcininkų neįtikino.

Nuvilnijo pykčio banga

Labai panaši priežastis ir dėl „Estrella“ sprendimo. „Intersnack“ valdoma UAB „Estrella Baltics“ pranešė, kad akcininkai nusprendė reorganizuoti šios įmonės veiklą ir nuo 2017 m. pirmojo ketvirčio bulvių traškučius gaminti Lenkijos fabrikuose. Taigi 2:0 Lenkijos naudai.

Tiesa, traškučių gamintojai Kaune buvo pervesti į kitą gamybos padalinį, o alytiškiams teko ieškotis kitų darbų.

Laikraščio „15 minučių“ nuotr./Pardavė traškučių verslą
Laikraščio „15 minučių“ nuotr./Pardavė traškučių verslą

Ir po Lietuvą nuvilnijo pykčio banga: šalį palieka užsienio investuotojai. Premjerui Algirdui Butkevičiui teko teisintis, kad šie investuotojai nesiskundė aplinka.

Valdančiųjų bandymus aiškinti, kad traškučių ir gėrimų gamintojai iškelia gamybą dėl savo vidinių pertvarkymų, didelė dalis visuomenės nenorėjo girdėti. Žurnalistai dar priminė, kad apie gamybos iškėlimą iš Lietuvos šių metų kovo pradžioje paskelbė ir Kaune kečupus gaminanti įmonė „Suslavičius – Felix“. Nuo ateinančių metų pradžios šių pomidorų padažų gamyba bus perkelta į Švediją, Austriją ir Latviją.

Kiekvienas vertino iš savo varpinės

Socialdemokratų valdomos vyriausybės oponentams tai buvo dar viena proga priminti, kad Lietuva nesirūpina investicijų išsaugojimu. Naujojo Darbo kodekso šalininkai netgi tvirtino, kad traškučių ir saldinto gėrimo gamyba iš Lietuvos iškeliama dėl nelanksčių darbo sąlygų.

Tiesa, ekonomistai, rinkos analitikai kalbėjo, kad Lietuvai tenka susitaikyti su tuo, kad Lenkija yra konkurencingesnė

. „Verslo aplinka Lietuvoje tarptautinės bendrovės nesiskundžia. Tačiau nepamirškime, kad Lietuva pagal gyventojų skaičių yra vienos Lenkijos vaivadijos dydžio“, – paklaustas apie pastaraisiais metais „Coca Cola“, „Estrella“ ir „Felix“ priimtus sprendimus nutraukti gamybą Lietuvoje teigė „Investuotojų asociacijos“ valdybos pirmininkas Vytautas Plunksnis.

Vytautas Plunksnis
Vytautas Plunksnis

Tiesa, SEB banko prezidento patarėjas Gitanas Nausėda mano, kad „Coca-Cola“ sprendimą nutraukti gamybą Alytuje galima sieti su augančiais darbo jėgos kaštais Lietuvoje. Nors tuo yra sunku patikėti, nes atlyginimai Alytuje buvo stabilūs.

Situaciją komentavo ir prezidentūros atstovai. „Coca-Cola“ sprendimą uždaryti gamyklą Lietuvoje galėjo lemti ir specialistų trūkumas, pareiškė prezidentės patarėjas vidaus politikos klausimais Mindaugas Lingė.

Tačiau Lietuva greitai pamiršo šias istorijas, nes jas užgožė naujos aktualijos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Užsisakykite 15min naujienlaiškius