-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Coca-Cola“ išleido 8 mln. eurų, kad užsitikrintų palankius tyrimo rezultatus

JAV gėrimų milžinė „Coca-Cola“ sumokėjo daugiau kaip 8 mln. eurų sveikatos priežiūros specialistams ir tyrėjams bandydama padaryti įtaką tyrimo rezultatams, rodo ketvirtadienį paskelbtas Prancūzijos laikraščio „Le Monde“ atliktas tyrimas.
„Caca-Cola“
„Caca-Cola“ / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Laikraštis pranešė, kad lėšomis buvo finansuojami tyrimai, turėję nukreiptų dėmesį nuo žalingo gėrimų su cukrumi poveikio sveikatai.

„Le Monde“ savo vedamajame straipsnyje parašė, kad ekspertams, įvairioms medicinos organizacijoms ir sporto bei renginių organizacijoms „Coca-Cola“ sumokėjo daugiau nei „8 mln. eurų“.

Pasak laikraščio, Prancūzijoje, kaip ir kitur, finansavimas buvo nukreiptas į komunikaciją ar paramą, o ne į autentišką mokslinį darbą.

„Coca-Cola“ jau buvo patekusi į panašią istoriją, kai 2015 metais „The New York Times“ pranešė, kad bendrovė suteikė finansinę paramą mokslininkams, kurie tvirtino, jog intensyvesnis fizinis krūvis yra kur kas efektyvesnė priemonė siekiant išvengti antsvorio nei kalorijų mažinimas.

Paskelbus ataskaitą, visuomenės reakcija privertė bendrovę pažadėti padidinti skaidrumą ir paskelbti savo svetainėje ekspertų pavardes ir veiklas, kurias ji finansuoja Jungtinėse Valstijose.

Tą patį „Coca-Cola“ padarė ir 2016 metais Prancūzijoje spaudžiama nevyriausybinės organizacijos „Foodwatch“ ir būtent šiuos duomenis intensyviai analizavo „Le Monde“.

Pasak „Le Monde“, kaip ir Jungtinėse Valstijose, bendrovės finansavimas yra skirtas „priversti žmones pamiršti riziką, susijusią su gėrimų vartojimu“.

Atskiroje ataskaitoje visuomenės sveikatos žurnalas „The Journal of Public Health Policy“ pareiškė, kad „Coca-Cola“ į sudarytas sutartis įtraukė ne vieną punktą, kad užtikrintų, jog jos finansuojami moksliniai tyrimai pateiktų norimus rezultatus.

Jie apima ir galimybę neleisti skelbti bendrovės netenkinančių rezultatų, kadangi bendrovė pasilieka teisę nutraukti sutartis nenurodydama priežasčių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius