Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

CVbankas.lt: tarp potencialių darbuotojų gyventojų senėjimo kol kas nematyti

Pastaruoju metu neretai pasigirsta nuogąstavimų dėl demografinės problemos – gyventojų senėjimo ir to neigiamos įtakos darbo rinkai bei ekonomikai. Tačiau peržiūrėjus darbo ieškančiųjų duomenis lankomiausiame darbo portale CVbankas.lt, susidaro įspūdis, kad dauguma darbo ieškančiųjų vis tik yra jauni žmonės. Beveik 2 trečdaliai ieškančiųjų naujos darbo vietos yra jaunesni nei 30 metų amžiaus.
Vaikinas pardavėjas
Vaikinas pardavėjas / 123RF.com nuotr.

Darbo paieškos po studijų

Ne paslaptis, kad didžioji dalis darbdavių tikisi į savo komandą priimti kvalifikuotus specialistus, taip siekiant kuo greičiau juos integruoti į produktyvią įmonės veiklą. Todėl jau kiek vyresni savo srities specialistai visuomet turi planą „B“ ir „C“, o naujai į darbo rinką atėję diplomuoti darbuotojai – dažnai lieka ir musę kandę, kadangi pirmieji karjeros žingsniai kur kas sunkesni.

ISM nuotr./Diplomų teikimo šventė
ISM nuotr./Diplomų teikimo šventė

Praėjusių metų duomenimis, per pusė darbo ieškančiųjų internetiniuose portaluose buvo 20-29 metų amžiaus. Sumoje sudėjus, iki trisdešimties metų darbo ieškantys žmonės sudarė net 64 procentus.

CVbankas.lt portalo vadovas Tomas Toleikis atkreipia dėmesį, kad internetinėse svetainėse darbo skelbimų ieškančių asmenų pasiskirstymas pagal amžių – nėra tinkamas rodiklis vertinti dirbančių darbuotojų proporcijas darbo rinkoje.

„Jaunimas vyrauja tarp darbo ieškančiųjų dėl keletos priežasčių: daugumai jaunų žmonių pradedant karjerą tenka ieškotis darbo. Tuo tarpu, kiek vyresni specialistai jau turi darbo patirties bagažą, todėl neretai susilaukia kitų darbo pasiūlymų ar pastebi kitas darbo galimybes jų specialiai net neieškodami“, – poreikį jaunesniems žmonėms ieškotis darbo patiems paaiškino T. Toleikis.

Vyresni specialistai jau turi darbo patirties bagažą, todėl neretai susilaukia kitų darbo pasiūlymų ar pastebi kitas darbo galimybes jų specialiai net neieškodami

Tuo tarpu vyresni žmonės nėra linkę daryti staigių pokyčių savo darbinėje aplinkoje. Tiesa, tą be abejonės lemia ir kitokie asmeninio gyvenimo prioritetai: norima pastovumo kuriant savo šeimos gerovę. „Vyresni darbuotojai dažniausiai jau yra radę savo darbo kryptį. Taip pat, jie yra sėslesni, todėl yra linkę rečiau keisti savo darbovietę nei jaunesni žmonės. Pastarieji karjeros pradžioje neišvengiamai keičia darbus taip ieškodami savo tikrojo pašaukimo“, – savo pastebėjimus sakė T. Toleikis.

Tarp jaunų žmonių dominuoja kūrybinės profesijos

Kadangi internete ieškantys darbo žmonės yra dažniausiai jaunesni žmonės, tačiau tarp jų irgi yra specifinių specialybių paklausa. Vienos populiariausių – kūrybinio pobūdžio profesijos.

Žiniasklaidos ir viešųjų ryšių sektoriuje, marketingo bei dizaino kategorijose trys ketvirtadaliai susidomėjusiųjų yra 20-29 metų asmenys. Tiesa, nemažai dėmesio tarp jaunųjų specialistų susilaukia ir informacinių technologijų darbo vietos pasiūlymai. Ekspertų teigimu, didelis susidomėjimas ir paklausa IT sektoriuje išlieka dėl to, kad šios kategorijos profesijos išpopuliarėjo palyginus neseniai.

Patys jauniausieji darbuotojai, iki 19 metų, dažniausiai negali sau leisti dirbti pilnu etatu dėl mokslų ar studijų. Todėl tarp jų dominuoja sezoniniai darbai vasarai, dažniausiai klientų aptarnavimo sektoriuje.

Per 10 procentų darbuotojų maisto gamyboje ieško darbo dar neperkopę į trečiąjį dešimtmetį. Kitos populiarios darbo sritys tarp pačių jauniausių darbuotojų yra sandėliavimo bei prekybos konsultavimo – čia darbuotojų skaičius siekia beveik dešimtadalį.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Sandėlis
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Sandėlis

„Nors šiose darbo srityse didžioji dalis darbų siūloma pilnai darbo dienai, tačiau būna nemažai pasiūlymų jaunimui sezoniniam ar laikinam darbui. Jauniems žmonėms tokie darbai būna puiki proga laikinai padirbėti, užsidirbti. Tuo galima paaiškinti didžiausią jauniausių darbo ieškančiųjų dalį šiose darbo srityse“, – tendencijas darbo rinkoje tarp jaunų žmonių išskyrė CVbankas.lt portalo vadovas.

Per trisdešimt metų turintys darbuotojai dažniausiai ieško oficialių institucijų talpinamų pranešimų apie naujai sukurtas arba atsilaisvinusias darbo vietas. Tai apima valstybės tarnautojų pozicijas, kurios kelia itin didelius reikalavimus. Trečdalis darbuotojų šioje amžiaus kategorijoje ieško pasiūlymų vadovavimo ir eksporto srityse.

Popierizmas ir buhalterija šiandien tampa vis labiau skaitmenizuojami ir pavyksta sumažinti formalių dokumentų pildymą raštu. Tačiau apskaitos vykdymas yra neišvengiamas kiekvienai įmonei, tad specialistų poreikis yra neišvengiamas. Vis dėl to, finansų ir apskaitos sritis išlieka populiariausia tarp vyresnių darbuotojų – beveik kas penktas portalo lankytojas, kuris aplikuoja šiai pozicijai, yra virš 40 metų amžiaus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius