-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2015 12 07 /10:34

D.Grybauskaitė „Thermo Fisher Scientific“ laboratorijos atidaryme: esame tie, į kuriuos žiūrės pasaulis

Bendrovė „Thermo Fisher Scientific“ pirmadienį atidarė naujas 1700 kv. m. pločio gamybos patalpas Molekulinės biologijos kompetencijų centre Vilniuje. Čia bus kuriamos ir tiriamos magnetinės dalelės, itin svarbios kovoje su vėžiu.

Naujos laboratorijos skirtos „Dynabeads“ magnetinių dalelių, naudojamų imunoterapijos tyrimams, gamybai. „Dynabeads“ magnetinės dalelės yra itin svarbios limfocitų ląstelių terapijoje – naujame kovos su vėžiu metode.

„Būtent jūsų darbštumo, proto, lojalumo, gebėjimų dėka Lietuva pirmoji pasaulyje pradeda gaminti produktą, kurio dar niekas negamino, kuris gali išgelbėti labai daug žmonių“, – sakė prezidentė „Thermo Fisher Scientific“ darbuotojams ir atidarymo ceremonijos svečiams.

„Esame tie, į kuriuos žiūrės pasaulis, kurie gydys žmones“, – pridūrė D.Grybauskaitė.

Naujosiose patalpose įrengtos 260 kv. m. kontroliuojamos švarios aplinkos laboratorijos, įskaitant 43 kv. m. aukščiausios (A ir B) klasės sterilios gamybos patalpas. Jose iš „Thermo Fisher“ padalinio Norvegijoje atkeliaujančios „Dynabeads“ magnetinės dalelės sudėtingų biocheminių procesų metu bus sujungiamos su antikūnais.

Kalbama apie personalinę mediciną, kai mūsų pačių ląstelės paimamos iš kraujo ir aktyvuojamos prieš konkrečią ligą. Tai gali būti navikas, virusas. Aktyvuotos ląstelės grąžinamos į organizmą, – aiškino A.Markauskas.

„Diena žymi naują etapą Vilniaus padalinio vystyme. Žengiame kitą žingsnį, tampame ir medicinos pramonės dalimi. Ilgas kelias, kol produktai bus patvirtinti ir pardavinėjami rinkoje, bet mums tai yra dar vienas plėtros etapas“, – sakė Algimantas Markauskas, „Thermo Fisher Scientific Baltics“ generalinis direktorius ir Baltijos regiono viceprezidentas.

Komerciškai technologija galėtų būti pradėta naudoti, pasak A.Markausko, jau po kelerių metų.

„Thermo Fisher Scientific“ į projekto įgyvendinimą investavo 7 milijonus dolerių. Remiantis 2014 m. susitarimu, projektą dalinai finansavo Lietuvos Vyriausybė. Pagal šį susitarimą kompanija yra įsipareigojusi sukurti ne mažiau kaip 100 naujų darbo vietų iki 2017 metų.

Luko Balandžio/15min.lt nuotr./„Thermo Fisher Scientific“ direktorius A.Markauskas
Luko Balandžio/15min.lt nuotr./„Thermo Fisher Scientific“ direktorius A.Markauskas

Revoliucinė technologija

„Dynabeads“ magnetinės dalelės CD3/CD28 yra svarbi leukocitų ląstelių terapijos dalis – jų naudojimu yra paremta nauja revoliucinė onkologinių ligų gydymo technologija.

„Dalelės yra tik dalis visos technologijos. Kalbama apie personalinę mediciną, kai mūsų pačių ląstelės paimamos iš kraujo ir aktyvuojamos prieš konkrečią ligą. Tai gali būti navikas, virusas. Aktyvuotos ląstelės grąžinamos į organizmą. Tos dalelės yra naudojamos šitų kraujo ląstelių paėmimui iš kraujo, jų aktyvavimui“, – aiškino A.Markauskas.

„Dynabeads“ dalelės yra naudojamos ex-vivo būdu išskirti, sužadinti ir priversti daugintis T-limfocitų ląsteles (angl. T Cell). Ši technologija yra taikoma daugelyje perspektyvių sričių, pavyzdžiui, kuriant imunoterapinius preparatus gydyti vėžinius susirgimus, ŽIV ir autoimunines ligas.

„Dynabeads CD3/CD28 CTS“ (magnetinės dalelės, sujungtos su CD3 ir CD28 antikūnais) jau yra naudojamos daugiau kaip 30-tyje skirtingų klinikinių tyrimų:

Liga

Klinikinių tyrimų stadija

Autoimuninės ligos

Priešklinikiniai tyrimai

Lėtinė limfocitinė leukemija (CLL)

1/2 stadija

Daugybinė mieloma (MM)

1/2 stadija

Ne Hodžkino limfoma (NHL)

1/2 stadija

Šviesiųjų ląstelių inksto karcinoma (RCC)

1 stadija

Prostatos vėžys

1/2 stadija

Lėtinė mieloleukemija (CML)

1 stadija

ŽIV infekcija

1/2 stadija

„Dynabeads CD3/CD28 CTS“ pasižymi unikaliomis savybėmis, leidžiančiomis sukurti patikimus imunoterapinius gydymo būdus. Šios magnetinės dalelės užtikrina, kad T-limfocitai būtų patikimai atskirti nuo kitų paciento kraujo ląstelių, o prie jų prijungti antikūnai paskatina T-limfocitus pasidauginti ex-vivo būdu imituojant gamtos procesus ir taip užtikrina pakankamą terapinių ląstelių kiekį, kuris sugrąžinamas į paciento kraują.

Vilniaus padalinys tapo „Thermo Fisher Scientific“ produktų ląstelių terapijai verslo dalimi. Magnetinės dalelės yra gaminamos kompanijos padalinyje Norvegijoje. Vilniuje šios dalelės, naudojant sudėtingus biocheminius procesus, bus sujungiamos su CD3 ir CD28 antikūnais. Klientams – farmacijos kompanijoms ir tyrimų centrams – galutinis produktas bus siunčiamas iš Vilniaus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius