TIK ŽMONĖS Cinema: A. Valujavičiaus filmas „Irklais per Atlantą“
Žiūrėti
Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Darbėnų gyventojus įaudrino planai statyti chemijos gamyklą

Pirmadienio vakaras Darbėnų gimnazijoje planuojamas karštas: Kretingos rajono gyventojai aktyviai priešinasi net minčiai statyti Auksūdžio kaime vandenilio ir metanolio gamyklą. Tuo metu rajono valdžia ramina, kad šiuo metu tik vertinamas poveikis aplinkai, žemės paskirtis nepakeista.
Darbenai0022
Darbėnai

Gyventojai įsibaiminę

Kretingos rajono, Darbėnų seniūnijos gyventojai, tikina tik praėjusią savaitę spaudoje sužinojo apie svarstymus statyti tokią gamyklą.
„Kaip skelbiama, šioje gamykloje numatyta per metus pagaminti 19,25 tūkst. tonų vandenilio ir 100 tūkst. tonų e. metanolio. Gamyklos visa teritorija užimtų iki 15 ha, pati gamykla apie 5 ha plotą. Gamykla numatyta statyti per arti gyvenvietės! Kaip žinia, metanolis yra ypač nuodingas, sprogstama ir sunkiai užgesinama liepsna deganti medžiaga“, – 15min teigė vietos gyventojai.

Darbėnai
Darbėnai

Anot jų, baugina ir tai, kad su bendruomene planai nebuvo derinti.
Aistras pakurstė ir Seimo narys konservatorius Mindaugas Skritulskas, patikinęs, kad dar prieš dvejus metus savivaldybė pakeitė rajono Bendrąjį planą. „Gi dabar atliekama Poveikio aplinkai vertinimo procedūra tėra formalumas, uždegantis žalią šviesą pavojingos gamyklos statybai“, – pabrėžė rajone į Seimą rinktas politikas.

Žemės paskirties dar nepakeitė

Kretingos rajono meras Antanas Kalnius paaiškino, kad žemės paskirtis, kurioje galėtų atsirasti gamykla, vis dar žemės ūkio paskirties. Paskirtis į pramonės galėtų būti pakeista tik mero potvarkiu.

Asmeninio archyvo nuotr./Antanas Kalnius
Asmeninio archyvo nuotr./Antanas Kalnius

„Man einant mero pareigas minėtų sklypų paskirtis bus pakeista tik tuomet, kai bus rastas sutarimas tarp rajono bendruomenės, tarybos, savivaldybės ir verslo“, – paaiškino Kretingos rajono vadovas.

A.Kalnius dar kartą pabrėžė, kad jokie leidimai gamyklai nėra išduoti, o poveikio aplinkai vertinimas tik parodys, ar ji galėtų čia būti.

Parengta ataskaita pagal procedūra privalo būti pristatyta gyventojams.

Didžiulės investicijos

Gamyklą planuoja statyti Danijos atsinaujinančios energetikos kompanija „European Energy“. Ji į metanolio ir žaliojo vandenilio gamyklą Kretingos arba Akmenės rajonuose ketina investuoti apie 400 mln. eurų.

Apie planus Lietuvoje statyti gamyklą, kuri atsinaujinančių išteklių energiją paverstų į žaliąjį vandenilį, e-metanolį ar amoniaką, „European Energy“ pirmą kartą paskelbė 2022-ųjų rugsėjį, tačiau konkreti vieta iki šiol nebuvo įvardyta.

„European Energy“ biuro Lietuvoje vadovas Tadeuša.Konkovskis tuomet BNS teigė, kad gamyklos statybas norima pradėti 2025 metais.

„European Energy“ anksčiau skelbė, kad naudojant atsinaujinančių šaltinių pagamintą elektrą e-metanolis ar žaliasis vandenilis būtų gaminami pagal specialią „Power-to-X“ technologiją, kuri taip pat subalansuotų į tinklus tiekiamą elektrą, gamintų šilumą. Toks žaliasis kuras galėtų būti naudojamas Lietuvoje, taip pat eksportuojamas į kitas šalis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius