-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Darbuotojų iš Ukrainos tiekėjai šoka viliotinį – jie dirba, o jums pelnas!

Skelbimas apie taip visų darbdavių trokštamą darbo jėgą iš Ukrainos pasirodė „Facebook“ puslapyje „Freelancerių darbo pasiūlymai“. Po kelių valandų puslapio vartotojai užvertė skelbimo autorių Algirdą Urbanavičių kaltinimais šiuolaikine vergyste. Skelbimas netrukus dingo. Vienas „Sąjūdžio“ vėliavnešių A.Urbanavičius telefonu paaiškino, kad jokios vergijos jis neskatina.
Reklama socialiniame tinkle
Reklama socialiniame tinkle

Netrukus paaiškėjo, kad diskusijas sukėlusio skelbimo autorius yra Algirdas Urbanavičius – „Sąjūdžio“ pirmeivis, vienas Šiaulių „Sąjūdžio“ lyderių.

Jis prisipažino, kad kadaise buvo „Sąjūdžio“ atstovu Rytų šalims, todėl buvo nuolatinis svečias Kijeve ir kituose buvusios Sovietų Sąjungos miestuose.

Nuo tų laikų A.Urbanavičius sakosi turintis nemažai ryšių. Dabar jis pamatė, kad atsirado puiki terpė jo galimybėms, žinioms ir ryšiams.

Prisipažino, kad jis yra Kauno pramonės ir amatų rūmų narys – žino darbdavių bėdas. Dėl to suskubo į pagalbą jiems. Žinoma, ir patiems ukrainiečiams.

„Visų pirma – ukrainiečiai yra motyvuoti dirbti. Jų šalyje vyksta karas. Ten jie gauna 200 Eur, o čia – keturis kartus daugiau. Nematau jokios vergijos – jie moka mokesčius į mūsų šalies biudžetą“, – tvirtino pašnekovas.

Prie Lietuvos ambasados Kijeve
Prie Lietuvos ambasados Kijeve

Taip pat patikslino, kad naujasis Darbo kodeksas leidžia dirbti 12 valandų per parą. Žinoma, yra nustatytas ribotas tokių valandų skaičius per mėnesį.

Naujasis Darbo kodeksas skelbia, kad maksimali viršvalandžių trukmė – 8 val. per savaitę, darbuotojui sutikus – 12 val. per savaitę, maksimali metinė viršvalandžių trukmė – 180 val. Suminės darbo laiko apskaitos atveju maksimalus darbo laikas per savaitę – 52 val.

Suminės darbo laiko apskaitos atveju maksimalus darbo laikas per savaitę – 52 val.

„Visi darbuotojai yra įdarbinami. Aš gaunu atlygį tik iš darbdavio, o ne pačių atvykusių ukrainiečių“, – tvirtino verslininkas, primindamas, kad vergija tam tikra prasme šioje srityje iš tiesų egzistuoja.

Pašnekovas teigia, kad vergija galima vadinti tai, kas visai neseniai tapo nelegalu – tai darbo nuoma. Kai žmogus išnuomojamas įmonei tarsi būtų įrankis už tam tikrą valandinį mokestį.

Ar toks verslas etiškas? A.Urbanavičius nė neabejoja. Netrukus ir čia gauti motyvuotos darbo jėgos Lietuvos darbdaviams taps sunkiau – atidaryta Vokietijos rinka, taip pat nemažai Lietuvos įmonių veiklą vykdo užsienyje: „Mes jiems suteikiame Šengeno erdvę, bet pas mus jie nedirba. Aš noriu viską daryti civilizuotai.“

Alvydo Januševičiaus nuotr./Naujoji Akmenė – jaukus prieglobstis nuo karo bėgantiems ukrainiečiams
Alvydo Januševičiaus nuotr./Naujoji Akmenė – jaukus prieglobstis nuo karo bėgantiems ukrainiečiams

Pašnekovas teigia, kad ukrainiečiai Lietuvos darbdaviams kainuoja ne ką pigiau nei vietiniai. Tik pastarieji yra be motyvacijos dirbti. Ukrainiečiai tik pirmus metus darbdaviui dėl A.Urbanavičiui nesuprantamų priežasčių sutaupo apie 9 procentus mokesčių. Vėliau – susilygina.

„Mes juos čia vežame ne dėl to, kad mums smagu. Mums jų reikia. Kokie pavojai atvežant tokią darbo jėgą? Niekada nežinai, kad jo galvoje jis kalba vienaip, o, kai gauna leidimą laikinai gyventi Lietuvoje, atvyksta iki Vilniaus, bet neatvyksta iki Kauno, kur yra mūsų sutarta vieta. Tuomet jis kažkaip atsiduria Vokietijoje, kur didesni pinigai.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius