Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Elektros kainos smaugia verslus: prekybos centrai trumpina darbo laiką, sporto klubas uždaro baseinus

Elektros kainoms išaugus iki neregėtų aukštumų, su didelėmis išlaidomis susiduriantys verslai ieško išeičių. Dalis prekybos centrų jau paskelbė trumpinantys darbo laiką – tokios galimybės neatmeta ir kai kurie mažmeninės prekybos parduotuvių tinklai. Tuo metu sporto klubas „Impuls“ laikinai uždaro kelias baseinų erdves.
Akcijų savaitgalis Vilniaus „Akropolyje“
Akcijų savaitgalis Vilniaus „Akropolyje“ / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Prekybos centrai dirbs trumpiau

Vilniaus prekybos ir pramogų centras „Akropolis“ jau pranešė, kad nuo rugsėjo 5 dienos, pirmadienio, trumpinamas parduotuvių darbo laikas – jos dirbs valanda trumpiau, nuo 10 iki 21 val.

„Tokį sprendimą priimti paskatino ženkliai išaugusios elektros energijos kainos ir mūsų siekis optimizuoti energetinių resursų naudojimą. Prašymų trumpinti darbo laiką sulaukėme ir iš nuomininkų. Toliau ieškosime sprendimų, kaip „Akropoliuose“ efektyvinti energijos vartojimą“, – pranešime žiniasklaidai teigė „Akropolis Group“ Rinkodaros ir komunikacijos departamento vadovas Dominykas Mertinas.

Prekybos ir paslaugų vietų darbo laikas Klaipėdos bei Šiaulių „Akropoliuose“ nesikeičia.

Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Gaisras Kaune
Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Gaisras Kaune

Panašiu pavyzdžiu pasekė ir „Ozas“. Nuo 2022 m. rugsėjo 5 d. prekybos ir pramogų centras dirbs valandą trumpiau, t. y. nuo 10 val. iki 21 val. visomis savaitės dienomis. Šis pasikeitimas turės įtakos ir šviečiančioms reklaminėms iškaboms – jos bus įjungtos nuo 8 val. iki 22 val.

„Atsižvelgiant į dabartinę situaciją su elektros energija, turime priimti atitinkamus verslo sprendimus. Tikimės, kad šis pasikeitimas neturės didelės įtakos centro lankytojams, o mums šis sprendimas padės sutaupyti net apie 10 proc. elektros energijos per mėnesį“, – teigė prekybos ir pramogų centro „Ozas“ turto valdytoja Ina Augulienė.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Pirkėjai lankosi prekybos centre „Ozas“
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Pirkėjai lankosi prekybos centre „Ozas“

Darbo laikas taip pat trumpinamas ir „CUP“ prekybos centre – nuo rugsėjo 1 d. parduotuvės dirba nuo 10 iki 21 val.

Iveta Ardava, „BH Europa“ generalinė direktorė, pasakojo, kad elektros energijos sąnaudos sudaro apie pusę visų prekybos centro „Europa“ sąnaudų. „Lyginant su 2021 m. rugpjūčio mėn., elektra pabrango daugiau nei 5 kartus, lyginant su 2020 m. rugpjūčio mėn. – net 11 kartų“, – 15min situaciją komentavo I.Ardava.

Jos teigimu, prekybos centro „Europa“ darbo laikas peržiūrėtas dar pandemijos metu. Sutrumpintas darbo laikas bus paliktas, o esant poreikiui gali būti peržiūrimas dar kartą. Parduotuvės pirmadieniais–šeštadieniais „Europoje“ dirba nuo 10 iki 20 val., sekmadieniais – nuo 10 iki 19 val.

O „Panorama“, ieškodama efektyvumo kaštų valdyme, darbo laiką sutrumpino dar 2021 m. gegužės 24 d. Prekybos centre esančios parduotuvės taip pat veikia nuo 10 iki 21 val.

Kaip 15min patikino Kauno prekybos centro „Molas“ valdytoja Indrė Januševičiūtė, trumpinti parduotuvių darbo valandų neplanuojama, nes jis ir taip yra trumpesnis nei kitų prekybos centrų. Parduotuvių darbo laikas I–VI nuo 10 val. iki 20 val., VII nuo 10 val. iki 19 val.

Maisto prekių tinklai: vieni neapsisprendę, kiti darbo laiko netrumpins

O dauguma mažmeninės prekybos parduotuvių tinklų teigia, kad darbo laiko trumpinti neketina ir energiją taupo kitomis priemonėmis – nuo LED lempučių iki išjungiamo apšvietimo.

„Lidl Lietuva“ atstovė ryšiams su visuomene Lina Skersytė 15min teigė, kad parduotuvėse yra ieškoma būdų, kaip optimizuoti energijos sąnaudas, tačiau darbo laikas trumpinamas nebus. Šia logika vadovaujasi ir „IKI“ prekybos tinklas – parduotuvių darbo laikas taip pat netrumpinamas.

„Norfa“ atstovas Darius Ryliškis taip pat patvirtino, kad parduotuvių darbo laiko kompanija trumpinti nenumato.

123RF.com nuotr./Moteris renkasi produktus
123RF.com nuotr./Moteris renkasi produktus

„Maxima“ grįžo į rudens–žiemos darbo laiką, tačiau, kaip pasakojo Ernesta Dapkienė, „Maximos“ Komunikacijos ir įvaizdžio departamento direktorė, toks sprendimas priimamas kasmet dėl pasikeitusio pirkėjų srauto, o ne elektros kainų.

Tuo metu „Rimi“ parduotuvių darbo laiko trumpinimo galimybės neatmeta, tačiau kaip pasakojo „Rimi“ atstovė Gabrielė Šerėnaitė, galutiniai sprendimai paaiškės vėliau – iki spalio mėnesio.

Reaguoja ir sporto klubai

Dėl išaugusių išlaidų energijai sveikatingumo klubų tinklas „Impuls“ keturiuose sporto klubuose laikinai stabdo baseinų zonų veiklą.

Nuo rugsėjo 12 dienos laikinai uždaromi baseinai ir pirtys Vilniaus Fabijoniškių ir Ozo gatvėse esančiuose „Impuls“ sveikatingumo klubuose bei „Impuls“ klubuose Šiauliuose ir Panevėžyje. Lankyti grupines treniruotes ir sporto sales visuose šiuose klubuose gyventojai galės ir toliau. Kitų keturių „Impuls“ sveikatingumo klubų su baseinais bei pirtimis Vilniuje ir Klaipėdoje darbo laikas ilginamas.

„Dėl išaugusių ir neprognozuojamų energijos kainų šiais metais išlaikyti vieną baseiną kainuoja tiek, kiek prieš pandemiją išleisdavome visiems baseinams kartu sudėjus. Svarstėme įvairius variantus ir turėjome lūkesčių, kad situacija stabilizuosis, tačiau prognozės nėra palankios, o tokio dydžio naštą perkelti klientams būtų neteisinga“, – pranešime žiniasklaidai sakė „Impuls LTU“ vadovė Greta Radzevičienė.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Paslaugų teikimą atnaujinęs sporto klubas „Impuls“
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Paslaugų teikimą atnaujinęs sporto klubas „Impuls“

„Gym+“ sporto klubų direktorius Mantas Badikonis 15min patvirtino, kad sąskaitos pastaruoju metu – itin didelės: „Kai kuriuose klubuose komunalinių mokesčių sąnaudos išaugo ir daugiau nei 130 proc.“

Nepaisant to, „Gym+“ veiklos specifikos ir paslaugų teikimo sąlygų koreguoti nežada.

Gymplius nuotr./Gym plius
Gymplius nuotr./Gym plius

„Lemon Gym“ administratorės teigimu, nurodymų koreguoti sporto klubų valandas ar paslaugų veiklą taip pat negauta.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Užsisakykite 15min naujienlaiškius