TIK ŽMONĖS Cinema: A. Valujavičiaus filmas „Irklais per Atlantą“
Žiūrėti
Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Dėl Nyderlandų technologijų milžinės „ASML Holding“ kilo JAV ir Kinijos ginčas

Nyderlandų kompiuterinių lustų gamintoja „ASML Holding“ (ASML) penktadienį pateko į Pekino ir Vašingtono ginčo epicentrą, ketindama Kinijai pristatyti aukštųjų technologijų sistemą.
ASML
ASML / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

ASML, didžiausia Europoje puslaidininkių gamybos įrangos gamintoja, nuo praėjusių metų birželio mėnesio laukia Nyderlandų vyriausybės leidimo pristatyti vieną iš savo gamybos mašinų neįvardintam klientui Kinijoje, tačiau Jungtinės Valstijos nerimauja, kad „itin jautrios“ technologijos gali būti panaudotos kariniams tikslams.

JAV ir Kinijos ambasadoriai šią savaitę iš dviejų pusių spaudė Nyderlandų vyriausybę dėl 120 mln. eurų vertės vienos iš naujausių ASML sukurtų mašinų.

Nyderlandų užsienio prekybos ministrė Sigrid Kaag penktadienį pareiškė, kad vyriausybė „tiria rizikas, saugumo kriterijus ir nacionalinius interesus“ ir priims sprendimą „tinkamu laiku“.

„Vyriausybė priims sprendimą dėl eksporto leidimo. Mes laukiame“, – pažymėjo ASML atstovė spaudai Monique Mols.

Nyderlandų dienraštis „Financieel Dagblad“ penktadienį pacitavo JAV ambasadorių Nyderlanduose Pete'ą Hoekstrą, kuris teigė, jog technologija „neturi patekti į tam tikras vietas“, akivaizdžiai turėdamas galvoje Kiniją.

Jis sureagavo į savo kolegos iš Kinijos Xu Hongas komentarus tam pačiam laikraščiui, kuris perspėjo nepolitizuoti Kinijos ir Nyderlandų komercinių ryšių dėl mašinos.

Tarp Vašingtono ir Pekino pastaruosius dvejus metus vyksta prekybos karas, nors trečiadienį šalism pagaliau pavyko pasirašyti pirmojo etapo susitarimą.

Autobuso dydžio ekstremalios ultravioletinių spinduliuotės (ES) mašina, kurią ASML nori eksportuoti į Kiniją, spausdina mažiausias įmanomas mikroschemų grandines, kokias tik leidžia esamos miniatiūrizacijos technologija.

Visgi ši technologija yra įtraukta į daugiašalį susitarimą, pasirašytą maždaug 40 šalių, įskaitant JAV ir Nyderlandus, reglamentuojantį dvejopo naudojimo – civilinės ir karinės paskirties – technologijų eksporto kontrolę.

Išleidusi milijardus dolerių per du tyrimų ir plėtros dešimtmečius, ASML 2017 metais pardavė pirmąsias 12 tokių mašinų ir tikisi, kad iki 2020 metais parduos nuo 35 iki 40 mašinų.

Įsikūrusi Veldhovene, ASML yra kotiruojama Amsterdamo ir „Nasdaq“ akcijų biržose, o gamyklų Azijoje ir Jungtinėse Valstijose turinčios bendrovės bendra vertė siekia 40 mlrd. eurų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius