-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Dėl PVM lengvatos naikinimo protestavę restoranų atstovai: „Arba bankrotas, arba šešėlis“

Praėjusią savaitę finansų ministrei Gintarei Skaistei paskelbus jog 9 proc. pridėtinės vertės mokesčio (PVM) lengvata maitinimo įstaigoms nebus pratęsta, o dėl lengvatos pratęsimo viešbučiams vis dar svarstoma Lietuvos viešbučių ir restoranų asociacija (LVRA) antradienį surengė protesto akciją. Restoranų vadovai tvirtino, kad jei lengvata bus panaikinta, pusė maitinimo sektoriaus verslų gali bankrutuoti, o jų darbuotojams teks eiti į Užimtumo tarnybą.
Lietuvos viešbučių ir restoranų asociacijos surengtas protestas
Lietuvos viešbučių ir restoranų asociacijos surengtas protestas / Pauliaus Peleckio / BNS nuotr.

Antradienį Vinco Kudirkos aikštėje, Vilniuje, restoranų verslų atstovai surengė protesto akciją – ant baltomis staltiesėmis padengtų stalų protesto dalyviai nurodė 21 Europos valstybę, kurioje taikomos pridėtinės vertės mokesčio (PVM) lengvatos maitinimo verslams.

Lietuvos viešučių ir restoranų asociacija (LVRA) siekia, kad Lietuva būtų viena iš jų.

„Tai yra tiesiog smulkaus verslo genocidas“, – PVM lengvatos panaikinimą, kuris buvo priimtas laikinai, siekiant padėti maitinimo verslams atsigauti po pandemijos, vertino LVRA prezidentė Evalda Šiškauskienė.

Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Lietuvos viešbučių ir restoranų asociacijos prezidentė E.Šiškauskienė
Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Lietuvos viešbučių ir restoranų asociacijos prezidentė E.Šiškauskienė

Anot LVRA prezidentės Finansų ministerijos teiginys, kad restoranų verslai dirba pelningai nėra tikslus.

„Fiinansų ministerija paima gražų skaičių, geriausių restoranų veiklos pelną, į kurį dar įskaičiuotos subsidijos, ir sako, kad viskas yra labai gerai. Kažkaip norisi, kad jie ne kabinetuose nuspręstų, o pamatytų realybę“, – piktinosi E.Šiškauskienė.

„Arba bankrotas, arba šešėlis“

Pasak jos, Europoje daugelis šalių maitinimo verslams taiko sumažintą PVM tarifą, o ši lengvata naudinga ir tuo, kad padeda iš šešėlio ištraukti pajamas.

„37 tūkst. darbuotojų maitinimo sektoriuje atstovaujame, tai realiai pusė jų eis į Užimtumo tarnybą, nes jau dabar sąnaudos viršija pajamas. Ir tie skaičiai dabar, kuriais manipuliuoja Fiinansų ministerija, kad davus tą sumažintą PVM 120 mln. eurų biudžetas neteko, tai mes norim pasakyt, kad su kaupu jau jis atsistatė, nes ištraukėm iš šešėlio pusę verslo – tai apie 100 mln. eurų sumokėtų mokesčių“, – teigė LVRA prezidentė.

„Dabar yra du keliai – bankrotas arba grįžti į šešėlį“, – pridūrė ji.

Palangos viešbučiai ir restoranai žiemai užvers duris

Restoranų ir viešbučių atstovės nuomone, jeigu valstybė nepratęs PVM mokesčių lengvatos, užsidaryti galėtų 50 proc. sektoriaus verslų. Anot jos, visi Palangoje veikiantys restoranų bei viešbučių verslai planuoja užsidaryti žiemai.

„Keletas viešbučių jau užsidarė, kiti skelbia datas, kada užvers duris“, – antrina ir Palangos viešbučių ir restoranų asociacijos prezidentė Ingrida Valaitienė.

„Mes esame čia tam, kad pasakytume kaip yra blogai. Norime atkreipti dėmesį į tai, kad restoranų verslas turi dar įsipareigojimų ir skolų, padarinius jaučiame nuo COVID-19 pandemijos. Aišku, prie viso šito prisidėjo infliacijos padariniai, karo Ukrainoje padariniai, o energetinių kainų chaosas labai stipriai smogė rugpjūčio mėnesį – būtent tada kai Palangos kurortas išeidinėja iš aktyvaus turizmo sezono į pasyvųjį sezoną, kai laukia mūsų šildymo sezonas“, – teigė I.Valaitienė.

Ji taip pat kaip galimus padarinius nesumažinant PVM tarifo mato verslų užsidarymą.

„Objektai tiesiog sėdo skaičiuoti scenarijų ir matematika yra labai paprasta. Tiesiog daugini, daugini ir gauni rezultatą, kad klausimas, ar užteks vasaros uždirbtų pajamų išgyventi iki kito sezono. Dauguma gavo atsakymą, kad niekaip neužteks ir reikėtų įneši papildomų pinigų, injekcijų, kad išgyventų“, – teigė I.Valaitienė.

Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Lietuvos viešbučių ir restoranų asociacijos surengtas protestas
Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Lietuvos viešbučių ir restoranų asociacijos surengtas protestas

Palangos asociacijos prezidentė sako nesuprantanti, kaip būtent šiuo metu, kai auga kaštai, verslams sustabdoma PVM lengvata ir tai vadina verslo žlugdymu.

„Dabar laukia eilė bankrotų, eilė sustabdytų veiklų. Darbuotojai bus atleidžiami, darbuotojai išeis į Užimtumo tarnybą, o tai reiškia, kad Vyriausybė turės mokėti išmokas“, – kalbėjo I.Valaitienė.

Bijo netekti darbo

Žymus virtuvės šefas Liutauras Čeprackas taip pat prognozuoja maitinimo verslų užsidarymo bangą.

„Didžiąja dalimi prasidės užsidarymai. Ir jau tada mes kalbam apie tai, kad bedarbių gretas papildys ne tik darbuotojai, bet ir savininkai, kurie tą verslą kūrė ne vienus metus ir iš jo maitino savo šeimas. Čia mes kalbame tokį dalyką, kad sumažės pasiūla, galbūt daugiau dominuos trikampiai sumuštiniai plastikiniuose pakeliuose, kai norėsit išeit kažko pavalgyt“, – teigė jis.

„HBH Vilnius“ atstovė Aida Čepukaitė taip pat pabrėžė, kad padidėjus kaštams bei didėjant minimaliai algai PVM lengvata yra būtina, kad restoranai nebankrutuotų ar nepradėtų dirbti nelegaliai.

„Maisto kainos taip pat yra labai svarbus dalykas, mes maisto naudojame labai daug. Tas maistas kainuoja daug brangiau. Kai kas brango du kartus ar tris, kai kas dešimt“, – vardijo A. Čepukaitė

Jeigu vyriausybė nuspręstų nepratęsti PVM mokesčio lengvatos, A.Čepukaitė siūlo visiems restoranams kuriam laikui užsidaryti.

Tuo tarpu restoranų „Restoranas 4“, „Surr“ bei „Pink and Yellow“ savininkė Vesta Žemaitė tikisi, kad restoranų uždaryti nereikės, tačiau sako, kad jeigu PVM nebus sumažintas gali būti, kad iš trijų jos valdomų restoranų liks tik vienas.

„Dabar yra išlikimo klausimas, norisi, kad ir personalas turėtų didesnius atlyginimus, ir energetiniai kaštai augantys, viskas susiję į vieną krūvą, dėl to labai svarbu PVM išlaikyti tokį, koks jis yra dabar, lengvatinis“, – sakė trijų restoranų savininkė.

Proteste dalyvavo ir „Amber food“ restorano padavėja Dainora – ji taip pat piktinosi Vyriausybės sprendimu naikinti PVM lengvatą, mat bijo likti be darbo.

„Ką daryti tiems žmonėms, kurie dirba? Jie liks be darbų. Kaip išlaikyti šeimą? Kur eiti dirbti? Protestuosim, bandysim, gal mūsų valstybė išgirs. Daugiau jau nieko negalim padaryti“, – teigė mergina.

Lengvatinis 9 proc. PVM tarifas maitinimo įmonėms buvo įvestas nuo 2021 m. liepos – galioti jis baigs 2022 m. pabaigoje. Įprastinis PVM tarifas Lietuvoje – 21 proc.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius