-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Dėl „Rietavo veterinarinės sanitarijos“ pertvarkos turės spręsti teismas

Finansinių problemų turinčio verslininko Vidmanto Kučinsko valdomos „Arvi ir ko“ grupės bankrutuojančios bendrovės „Rietavo veterinarinė sanitarija“ dalis kreditorių siekia atnaujinti įmonės restruktūrizavimo procesą, o galutinį sprendimą dėl to turės priimti teismas.
Vidmantas Kučinskas
Vidmantas Kučinskas / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Praėjusią savaitę įmonės kreditoriai balsavo, ar pritarti restruktūrizavimo planui, tačiau nesutarta, ar sprendžiant šį klausimą gali būti įskaityti 5,594 mln. eurų finansinį reikalavimą iš Latvijos įmonės „Reneta“ įsigijusios bendrovės „EDS Invest 4“ balsai.

Šis reikalavimas sudaro 29,3 proc. visų kreditorių reikalavimų.

Klaipėdos apygardos teismas, nagrinėjantis bendrovės „Eko Termo“ prašymą pripažinti negaliojančia „Renetos“ ir „EDS Invest 4“ susitarimą dėl reikalavimo perleidimo, spalio 29 dieną laikinai uždraudė „EDS Invest 4“ balsuoti šiuo reikalavimu kreditorių susirinkimuose ir komitete.

Susirikimui pirmininkavusiai Italijos bendrovei SAPI atstovaujanti advokatų kontoros „Sorainen“ atstovė pasirašė protokolą, kuriame užfiksuota, kad „Rietavo veterinarinės sanitarijos“ restruktūrizavimo planui nepritarta, nes be „EDS Invest 4“ balsų dauguma kreditorių skaičiuojant grupėmis buvo prieš.

Tuo metu įmonės nemokumo administratorė Diana Rumbutienė pasirašė kitą protokolą, kuriame „EDS Invest 4“ balsai įskaičiuoti ir konstatuota, kad kreditoriai pritarė planui.

D. Rumbutienės pasirašytame protokole nurodoma, kad „EDS Invest 4“ balsai įskaičiuojami todėl, kad šios įmonės išankstinio balsavimo biuletenis buvo gautas spalio 29 dieną, dar prieš priimant teismo nutartį dėl laikinųjų apsaugos priemonių.

Pasak „Sorainen“ partnerio Lauryno Lukošiūno, abu kreditorių susirinkimo protokolai pateikti Klaipėdos apygardos teismui, kuris ir turės įvertinti, koks sprendimas vis dėlto buvo priimtas.

„Teisės aktai įpareigoja teismo nutartis ir sprendimus vykdyti be išimčių, todėl nebuvo galima priimti ir įskaičiuoti balsų tų kreditorių, kuriems apribojimai buvo taikyti iki susirinkimo, nes balsavimas ir balsų skaičiavimas vyksta susirinkimo metu“, – BNS sakė L.Lukošiūnas.

Jis taip pat pabrėžė, kad net jei būtų nuspręsta, kad kreditoriai balsavo už restruktūrizavimą, galutinį sprendimą dėl to vis tiek turės priimti teismas.

„Dar prieš susirinkimą buvo pareikšta daug pastabų planui, pareikalauti dokumentai, bet nemokumo administratorė ir plano rengėjai į atitinkamus klausimus neatsakė, dokumentų nepateikė. Be to, nemokumo administratorė nepaaiškino, kodėl nėra svarstomi siūlymai pirkti bendrovės turtą, o siekiama restruktūrizavimo, kas vieną kartą jau teismo buvo įvertinta kaip neperspektyvu“, – aiškino L. Lukošiūnas.

Klaipėdos apygardos teismas 2020-ųjų gruodžio 10 dieną nutraukė „Rietavo veterinarinės sanitarijos“ restruktūrizavimo bylą ir iškėlė bankroto bylą. Anot teismo, įmonės įsipareigojimai kreditoriams 2020-ųjų liepos pabaigoje siekė 16,879 mln. eurų, ši skola nėra grąžinta ir viršija bendrovės ilgalaikio turto vertę, todėl ji yra nemoki ir negali vykdyti prievolių.

Bendra teismo patvirtinta kreditorių reikalavimų suma siekia 19 mln. eurų, iš jų net 49,2 proc. tenka bendrovei „Cross Financing Company“ (buvusi „Eurocash LT“), kurios iniciatyva ir yra teikiamas siūlymas dėl restruktūrizavimo. Registrų centro duomenimis, vienintelė „Cross Financing Company“ yra „EDS Invest 4“, tuo metu pastarosios akcijas valdo „Imlitex Holdings“ ir „Easy Debt Service“.

Bankroto bylos taip pat iškeltos grupei „Arvi ir ko“ bei jos įmonei „Arvi fertis“ bei komanditinei ūkinei bendrijai „Arvi kalakutai“.

V.Kučinskas taip pat siekė, kad jam būtų iškelta asmeninio bankroto bylą, tačiau šį prašymą nagrinėjęs Marijampolės apylinkės teismo, tiek vėliau Lietuvos apeliacinis teismas jo netenkino.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius