Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Dešimtys pardavėjų po vienu stogu – duris atvėrusios „Urmo“ prekyvietės iškėlė klausimų: vieniems leidžiama, o kitiems ne?

Balandžio 7 dieną Kauno prekybos miestelyje „Urmas“ duris atvėrė sandėliai, kuriuose be jokių perskyrų ar atskirų įėjimų po vienu stogu prekiauja dešimtys skirtingų prekybininkų. Redakciją pasiekė ne vieno skaitytojo laiškas: kuo šie pardavėjai geresni už kitus, kurie iki šiol negali dirbti? „Urmo“ atstovai aiškina, kad viskas suderinta su Nacionaliniu visuomenės sveikatos centru (NVSC).
Prekyba prekybiniame miestelyje „Urmas“
Prekyba karantino metu „Urmo prekybos miestelyje“ / Skaitytojo nuotr.

„Patikrinkite Kauno prekybos miestelio „Urmas“ veiklą, nes leido dirbti sandėliams, kur daug prekybos vietų ir atskiro įėjimo jie neturi. Dirbo jau užvakar. Gal ne visos vietos atidarytos, dėl asmeninių konkrečių prekybininkų priežasčių, bet leido dirbti visiems. Jiems leidžia, o prekybos centrams – ne?“, – teigė į redakciją balandžio 9 dieną besikreipusi skaitytoja.

Jai pikta, kad niekas atvirose „Urmo“ prekybinėse salėse nesilaiko saugių atstumų.

Skaitytojos nuotr./Prekyba prekybiniame miestelyje „Urmas“
Skaitytojos nuotr./Prekyba prekybiniame miestelyje „Urmas“

Sulaukta ir dar vieno panašaus laiško, kuriame klausiama, kodėl „Urme“ ėmė dirbti beveik visos parduotuvės, nesvarbu, turi įėjimą iš lauko ar ne.

„Kuo jie geresni už kitus prekybininkus, kurie iki šiol negali dirbti? „Urme“ dirba beveik visi muginiai sandėliai, taip pat parduotuvės, neturinčios atskiro įėjimo iš lauko. O likusieji sėdime iki šiol uždaryti, be vilties atsidaryti“, – susirūpinusi dėl neteisybės klausimus kėlė dar viena skaitytoja.

15min žurnalistė penktadienio popietę nuvyko į vietą ir įsitikino, kad veiklą atnaujinę visi „Urmo“ sandėliai, kuriuose prekiaujama be jokių suskirstymų į zonas, atskirų vidinių įėjimų – atvirosios prekybinės salės.

Skaitytojo nuotr./Prekyba prekybiniame miestelyje „Urmas“
Skaitytojo nuotr./Prekyba prekybiniame miestelyje „Urmas“

Tuose sandėliuose, kuriuose prekybininkai įsirengę atskiras savo patalpas, veikia vos viena ar dvi parduotuvės – kiekvienai palikta po vieną įėjimą iš lauko. Kitos parduotuvėlės uždarytos, koridoriai perskirti metalinėmis tvoromis, užtverti praėjimai, kad pirkėjų srautai nesusisiektų.

Skaitytojo nuotr./Prekyba prekybiniame miestelyje „Urmas“
Skaitytojo nuotr./Prekyba prekybiniame miestelyje „Urmas“

Prilygino baldų salonams

15min žurnalistė susisiekė su „Urmo“ marketingo vadove Dovile Lengveniene. Ši prilygino jų atvirąsias prekybines sales su veikiančiomis baldų parduotuvėmis ir patikino, kad viskas yra suderinta su NVSC – gautas leidimas.

„Kalbame apie tas prekybines sales, kuriose yra parduotuvės be atskirų sienomis ir durimis atitvertų zonų. Jos turi du atskirtus įėjimus iš lauko. Tose salėse prekiaujama tik drabužiais – vienos rūšies prekėmis. Tai tas pats, kaip ir baldų salonai, kurie šiuo metu dirba visoje Lietuvoje, nepaisant to, kad juose yra keletas skirtingų pardavėjų. Tokios parduotuvės yra traktuojamos kaip viena parduotuvė. Šį dalyką mes ilgai aiškinomės, – galime atidaryti ar ne.

Pamatę baldų parduotuvių pavyzdžius, nusiuntėme užklausą NVSC. Sulaukėme atsakymo, kad galime atverti tas prekybines sales, kurios nėra padalintos į atskiras prekybines patalpas. Atidarėme jas nuo balandžio 6 dienos. Leidžiama dėl itin didelės patalpos, kuri prilyginama vienai parduotuvei, turinčiai atskirtus įėjimus iš lauko“, – paaiškino D.Lengvenienė, patikinusi, kad ir vėdinimo sistema „Urme“ yra renovuota bei puikiai veikianti.

Viena prekybinė salė (tokių iš viso „Urme“ yra penkios), kurioje prekiaujama be atskirų pertvarų, užima apie 1,5 tūkst. kv. m plotą. Kiekvienoje jų šiuo metu darbuojasi apie 20-30 skirtingų prekybininkų (sugrįžo ne visi).

Vienoje salėje – iki 75 pirkėjų

„Urmo“ atstovė patikino, kad naujai duris atvėrusioms prekybinėms salėms galioja tos pačios taisyklės dėl srautų reguliavimo ir mažiausio ploto, tenkančio vienam pirkėjui. Prekybos miestelyje veikia vaizdo stebėjimo kameros-skaičiuokliai su integruota srautų reguliavimo sistema – automatiškai fiksuojama, kiek realiu metu žmonių yra vienoje prekybinėje salėje.

Minėtoje 1,5 tūkst. kv. m patalpoje vienu metu gali apsilankyti iki 75 pirkėjų. Jų judėjimas vyksta ratu ir (arba) viena kryptimi.

„Piko valandomis apsaugininkai imtųsi srautų reguliavimo. Per šias dienas 75-ių pirkėjų skaičius nebuvo pasiektas – per valandą apsilanko apie 50 žmonių. Savaitgaliais srautai, suprantama, bus didesni, bet mes juos pasiruošę reguliuoti. Budės ir mūsų administracijos darbuotojai“, – paaiškino D.Lengvenienė.

Visi darbuotojai (apie 100 jų), kurie grįžo dirbti į minėtas prekybines sales, anot jos, pasidarė COVID-19 testus. Iš viso atlikta 170 testų. Sudarytos sąlygos testuotis prekybininkams kas savaitę. Tokios prievolės jiems nėra – grįžtantiems prekiauti asmens privaloma pasitikrinti tik kartą.

„Urmo prekybos miestelio“ nuotr./„Urmo prekybos miestelis“
„Urmo prekybos miestelio“ nuotr./„Urmo prekybos miestelis“

Tikimasi ir to, kad greitu metu visiems norintiems „Urmo“ prekybininkams (patalpų nuomininkams) atsiras galimybė ir pasiskiepyti nuo COVID-19.

Minėtoje 1,5 tūkst. kv. m patalpoje vienu metu gali apsilankyti iki 75 pirkėjų.

D.Lengvenienė atskleidė, kad tarp „Urmo“ patalpų nuomininkų šiuo metu tvyro didžiulė įtampa. Tose prekybinėse salėse, kuriose yra įrengtos atskiros prekybininkų patalpos, juk leista duris atverti vos vienai kitai parduotuvei – kurioms suteikti tokį leidimą?

Prekybininkai, pasak D.Lengvenienės, buvo visi pasiruošę sugrįžti nuo balandžio 12 dienos, tačiau Vyriausybė vėl paliko dalį jų nežinioje.

Tai tėra nuomonė

NVSC aiškinamajame rašte, skirtame UAB „Urmo prekybos miestelis“, akcentuojama, kad NVSC nėra suteikta teisė aiškinti įstatymus ir kitus teisės aktus, todėl atsakyme į bendrovės užklausą pateikta nuomonė dėl teisės aktų nuostatų taikymo negali būti traktuojama kaip oficiali išvada teisės aktų aiškinimo prasme.

NVSC Kauno departamento nuomone (pateikta oficialiame rašte, atsiųstame „Urmui“), „Urmo prekybos miestelis“ gali vykdyti veiklą atvirose prekybinėse salėse atviroje bendroje erdvėje, įvairiems juridiniams ir fiziniams asmenims išnuomotose prekybos plotuose, kuriuose nėra suformuotos patalpos, turinčios sienas bei atskirą įėjimą (t. y., prekybos plotai nėra suformuoti kaip atskiros parduotuvės).

„Salė turi atskirą įėjimą iš lauko, kuriuo naudosis tik tos prekybinės salės klientai. Vadovaujantis Vyriausybės nutarimo nuostatomis, būtina užtikrinti 20 kv. m prekybos ploto vienam lankytojui arba vienu metu aptarnauti ne daugiau kaip vieną asmenį bei vadovautis valstybės lygio ekstremaliosios situacijos operacijų vadovo nustatytų asmenų srautų valdymo, saugaus atstumo laikymosi, būtinų visuomenės sveikatos saugos, higienos sąlygų“, – rašoma balandžio 2 dieną suformuluotame NVSC Kauno departamento išaiškinime „Urmo prekybos miesteliui“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius