Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Didysis išpardavimas Rusijoje: rengiamasi parduoti 7 dideles valstybines įmones?

Vis didėjanti biudžeto skylė Rusiją verčia griebtis naujų priemonių – rengiamasi septynių valstybinių įmonių pardavimui, tarp jų – avialinijų „Aeroflot“, deimantų monopolininkės „Alrosa“ ir energetikos milžinės „Rosneft“, skelbia „Financial Times“ žurnalistė Kathrin Hille. Galima milžiniška privatizacijos banga – Kremliaus mėginimas užkamšyti biudžeto skyles, kurias atvėrė smukusios naftos kainos.
Didysis išpardavimas Rusijoje: rengiamasi parduoti 7 dideles valstybės įmones?
Didysis išpardavimas Rusijoje: rengiamasi parduoti 7 dideles valstybės įmones? / „Scanpix“ nuotr.

Maskva anksčiau vis pardavinėdavo nedideles valstybines įmones, tačiau privatizacijos procesas buvo pristabdytas, kai 2012 m. į prezidentus grįžo Vladimiras Putinas.

Pirmadienį septynių įmonių – „Alrosa“, „Rosneft“, „Aeroflot“, naftos įmonės „Bashneft“, Rusijos geležinkelių, valstybinio banko VTB ir didžiausios laivų gamintojos „Sovcomflot“ – vadovai dalyvavo susitikime su V.Putinu, kur buvo aptarti šių metų privatizacijos planai. 

„Anksčiau privatizacija buvo naudojamasi siekiant sureguliuoti ekonomikos strukūrą ir paversti ją efektyvesne“, – teigia Rusijos ekonomistas „Renaissance Capital“ Olegas Kouzminas.

„Dabar, drastiškai nukritus naftos kainoms, kaip viena iš privatizacijos sugrąžinimo priežasčių tapo pinigų gavimas“, – aiškina jis. Dmitrijaus Medvedevo vadovaujamam ministrų kabinetui sunkiai sekasi vykdyti 2016-ųjų biudžetą. Jis buvo suplanuotas remiantis prielaida, kad naftos kaina bus apie 50 JAV dolerių už barelį. Šiuo metu ji svyruoja apie 34 JAV dolerius.

Investuotojai visgi skeptiškai žiūri į planuojamą privatizaciją – dauguma rusų nepalankiai žiūri į šiuos procesus, prisimindami milžiniškus korupcijos mastus, kai žlugus Sovietų Sąjungai buvo pradėtas pardavinėti valstybinis turtas.

„Bet koks pardavimas už pernelyg žemą kainą sukels įtarimų, kad mes darome kažką kaip paskutiniame praėjusio amžiaus dešimtmetyje“, – FT sakė vienas vyriausybės pareigūnas.

„Rosneft“ vadovui Igoriui Sečinui artimas asmuo FT sakė, kad šis neigiamai žiūri į kalbas apie privatizaciją ir tikina, kad sprendimas dar nėra priimtas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius