-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Didžiausi mokesčių mokėtojai nekinta jau šešerius metus: viršūnėje – „Orlen Lietuva“

Daugiausiai mokesčių į biudžetą 2019 metais sumokėjo naftos ir tabako produktų gamintojai bei didieji šalies prekybininkai, rodo naujausi Valstybinės mokesčių inspekcijos (VMI) duomenys.
Eurai
Eurai / „Scanpix“ nuotr.

500 didžiausių mokesčių mokėtojų į valstybės biudžetą 2019 metais sumokėjo beveik 5,4 milijardus eurų - 22 proc. daugiau nei prieš metus, rodo VMI paskelbti praėjusių metų duomenys.

Daugiausiai mokesčių į valstybės biudžetą sumokančių įmonių trejetukas per šešerius metus nepakito. 2019 metais lyderė pagal sumokėtų mokesčių sumą išlieka naftos perdirbimo įmonė „Orlen Lietuva“, pernai atseikėjusi 335,2 mln. eurų. Tiesa, liūto dalį sudaro vairuotojų sumokėti akcizai už įsigytus degalus.

Antroje vietoje išlieka naftos produktais prekiaujanti ir juos saugojanti įmonė „Okseta“, biudžetą papildžiusi beveik 259 mln. eurų, o trečioje – tabako gamintoja „Philip Morris Baltic“ – 197,7 mln. eurų.

Ketvirtoje vietoje pagal sumokėtus mokesčius – valstybės valdoma bendrovė „Klaipėdos nafta“, sumokėjusi 179 mln. eurų, o penketuką užbaigia logistikos ir didmeninės prekybos milžinė „Sanitex“ (153,5 mln. eurų).

N.Mačiulis: PVM ir akcizo mokesčius sumoka vartotojai

„Swedbank“ banko vyriausias ekonomistas Nerijus Mačiulis 15min tvirtino, kad šiame sąraše kasmet atsiduria didžiausią apyvartą turintys prekybininkai, tačiau iš tiesų tuos mokesčius moka ne jie, o galutiniai vartotojai, pirkdami prekes.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Nerijus Mačiulis
Luko Balandžio / 15min nuotr./Nerijus Mačiulis

„Kiekvienais metais ta pati problema, kuomet didžiausios mažmeninės prekybos įmonės natūraliai atsiduria tarp didžiausių mokesčių mokėtojų. Tačiau tai vartotojai, pirkdami kurą, maisto produktus sumoka PVM ir akcizų mokesčius, o įmonė juos tiesiog perveda į biudžetą.

Bendrovė savo funkciją atliko, bet ji nėra tų mokesčių mokėtojas – tai gyventojas. Taigi ši statistika nelabai įdomi ir nelabai daug ką sako, išskyrus tai, kad įmonės parduoda daug vartojimo prekių“, – pabrėžia ekonomistas.

N.Mačiulio nuomone, kur kas tiksliau situaciją atspindi atskiri didžiausių mokesčių mokėtojų sąrašai – pagal pelno, gyventojų pajamų ir socialinio draudimo mokesčius.

„Jie atspindi, kiek įmonės sukuria darbo vietų ir kokius moka atlyginimus. Tuo tarpu pelno mokestis atskleidžia veiklos efektyvumą ir kiek noriai bei skaidriai įmonė prisideda prie valstybės biudžeto – ar bendrovė registruota Lietuvoje, ar ofšorinėse turto valdymo bendrovėse, kur perkeliamas pelnas iš valstybės“, – komentavo „Swedbank“ vyriausiasis ekonomistas.

Didžiausių mokesčių mokėtojų dešimtuke taip pat atsiduria degalinių tinklas „Circle K Lietuva“ (141,9 mln. eurų), „Maxima“ (136,8 mln. eurų), „Lietuvos geležinkeliai“(114,4 mln. eurų), „Mineraliniai vandenys“ (108 mln. eurų) ir „MV GROUP Production“ (beveik 82 mln. eurų).

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius