Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Didžiausia investicijų grąža pernai – iš akcijų

Didžiausią investicijų grąžą 2020 metais atnešė investicijos į akcijas bei būstą. Lietuvos akcijų rinka pernai augo 14,7 proc., o būsto – 4,1 procento.
Finansai
Finansai / Vida Press nuotr.

Bendras Lietuvos investicijų indeksas pernai augo 6 proc. – jis kyla devintus metus iš eilės, teigia Lietuvos investicijų indeksą antradienį paskelbusi bendrovė „„INVL Asset Management“.

„Praėjusiais metais indeksas ir vėl buvo pozityvus. Per praėjusius metus indeksas, kurį sudaro keturios turto klasės, pakilo 6 proc. Įdomu tai, kad toks išskaidymas lemia tai, kad net 23 iš 25 metų indekso reikšmės yra pozityvios. Tik per patį didžiosios finansų krizės epicentrą 2008 ir 2011 indeksas buvo neigiamas“, – konferencijoje antradienį sakė „INVL Asset Management“ Investicijų valdymo padalinio vadovas Vaidotas Rūkas.

Per pastaruosius penkerius metus šalies įmonių akcijos uždirbo didžiausią metinę grąžą, siekiančią 10,9 proc., per 10 metų – 7,1 proc., o per 20 metų – 11,5 proc.

„Matome, kad geriausia investicija buvo Lietuvos akcijos. Tai gal yra netikėta, kad nors ir buvo pandemija, panikos, tačiau nė viena iš turto klasių Lietuvoje neužbaigė su minusu“, – sakė V. Rūkas.

Anot jo, viena svarbiausių priežasčių, kodėl Lietuvos akcijos pernai buvo pelningos, – svarią dedamąją Vilniaus biržoje turinti telekomunikacijų bendrovė „Telia Lietuva“ – ją pandemiją paveikė mažiau nei kitas įmones ir kurios akcijos laikomos saugia ir patikima investicija.

Antroje vietoje pernai pagal grąžą liko investicijos į būstą – jų vertė augo 4,1 proc., įvertinus ir nuomos pajamas, – 8,4 proc.

Per pastarąjį dešimtmetį vidutinis metinis būsto nuomai vertės augimas siekė 7,5 proc., per 20 metų – 12,3 proc., ir tai buvo pelningiausia tarp turto klasių investicija.

Tuo metu grąža iš investicijų iš ilgalaikes Lietuvos obligacijas pernai siekė 0,8 proc., o indėlių grąža buvo nulinė. Abu rodikliai buvo žemesni už infliaciją (1,1 proc.).

Investavimo indeksą lygiomis dalimis sudaro nuo 1996 metų kasmet vertinama pagrindinių šalies turto klasių: akcijų, obligacijų, būsto nuomos ir indėlių grąža.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius