Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Dirbtinis intelektas jau kelia grėsmę: siūloma lengvinti darbuotojų atleidimo sąlygas, sumažinti minimalią algą

Pasaulio bankas siūlo atsisakyti kai kurių darbuotojus saugančių mechanizmų, o darbuotojų profesines sąjungas toks siūlymas, raginantis vykdyti struktūrines reformas ir prisitaikyti prie besikeičiančios darbo aplinkos, šiurpina, rašo „The Guardian“.
Dirbtinio intelekto mokslo pasiekimai gali sukelti neprognozuojamų padarinių
Dirbtinio intelekto mokslo pasiekimai gali sukelti neprognozuojamų padarinių / 123rf nuotr.

Pasaulio bankas siūlo mažinti minimalų darbo užmokestį, suteikti daugiau galių darbdaviams samdyti ir atleisti žmones. Tai yra plano, kaip dereguliuoti darbo rinką, dalis.

Banko „Pasaulio vystymosi ataskaitos“ juodraštyje teigiama, kad reikia sumažinti darbo rinkos reguliavimą, kad įmonės galėtų samdyti darbuotojus už mažesnius kaštus.

Tai yra prieštaringos rekomendacijos, daugiausia skirtos besivystančioms valstybėms, kurios aiškina esančios išstumtos iš konsultacijų su Pasaulio banku.

Tarpautinės profesinių sąjungų konfederacijos atstovas Vašingtone Peteris Bakvisas aiškina, kad tokie pasiūlymai yra žalingi, regresiniai ir nederantys su pasaulio banko prezidento Jim Yong Kimo anksčiau išdėstyta vizija.

Tokie siūlymai, P.Bakviso teigimu, atleistų įmones nuo socialinės apsaugos, jos galėtų mokėti kokius tik norėtų mažus atlyginimus, bet kada atleisti žmogų. Profesinės sąjungos tokiu atveju beveik netektų galių, atstovaudamos darbuotojams.

Dokumente beveik visiškai ignoruojamos darbuotojų teisės, darbo rinkai suteikiama asimetriška galia.

Prieš penkerius metus Pasaulio banko ataskaitoje buvo aiškinama, kad darbo rinkos taisyklės, suvaržymai turi tik labai mažą arba išvis neturi jokios įtakos įdarbinimo lygiui, tačiau kitiems metams ruošiamame dokumente jau teigiama, kad, jeigu darbuotojus yra brangu samdyti, tai ir pasamdyta jų bus mažiau.

„Apsunkinančios taisyklės taip pat lemia, kad įmonėms sunkiau vykdyti restuktūrizaciją, prisitaikant prie besikeičiančių technologijų“, – rašoma dokumento juodraštyje.

Dokumentas ruošiamas vis augant spekuliacijoms dėl galimos dirbtinio intelekto, darbo automatizavimo įtakos darbo rinkai, atlyginimams ir pan.

„Greitos darbo pobūdžio permainos lemia tokį prioritetą – svarbu, kaip greitai ir lanksčiai įmonės gali pritaikyti savo darbo jėgą“, – rašoma juodraštyje.

P.Bakviso teigimu, juodraštis skatina darbo rinkos dereguliacijos politiką, įskaitant minimalios algos sumažinimą, lengvesnes atleidimo procedūras, ir netgi britiško stiliaus 0 valandų darbo sutartis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Užsisakykite 15min naujienlaiškius