-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Dveji „ROCKIT“ veiklos metai: augimas pandemijos metu, dėmesys tvarumui ir tarptautiškumui

Liepos 1-ąją dieną finansinių technologijų ir tvarių inovacijų centras „ROCKIT“ mini antrąjį gimtadienį.
Šarūnė Smalakytė
„ROCKIT“ vadovė Šarūnė Smalakytė

Sėkmingai užbaigęs dvejus veiklos metus, centras žengia į trečiuosius su dar daugiau energijos ir planų.

Pastarieji metai „ROCKIT“ atnešė naujų darbų ir idėjų, o finansinių technologijų (FinTech) sektorius Lietuvoje sparčiai augo.

„ROCKIT Fintech Map 2021“ duomenimis, šiuo metu Lietuvoje priskaičiuojama 230 FinTech įmonių.

„ROCKIT“ nariai, tarp kurių yra ir garsių tarptautinių startuolių tokių kaip „Flywire“ ir Argyle“, pritraukė 130 mln. Eur nuo pandemijos pradžios. Praėjusių metų pabaigoje finansinių technologijų sektoriuje dirbo virš 4000 žmonių.

Asmeninio archyvo nuotr./Dveji „ROCKIT“ veiklos metai: augimas pandemijos metu, dėmesys tvarumui ir tarptautiškumui
Asmeninio archyvo nuotr./Dveji „ROCKIT“ veiklos metai: augimas pandemijos metu, dėmesys tvarumui ir tarptautiškumui

„Sudėtingomis sąlygomis pademonstruota startuolių branda ir veržlumas atnešė rezultatų. Tai patvirtino investicijų plėtros agentūros „Investuok Lietuvoje“ atliktas tyrimas „Fintech Landscape 2021“, kuriame išskiriama įvairiapusiška mūsų sektoriaus plėtra.

Augo daugelio įmonių pajamos, tarpusavio bendradarbiavimas, o 28 proc. startuolių teigė dėl pandemijos pristatę naujų produktų, paslaugų ir inovatyvių sprendimų.

Tai rodo, kad startuoliai ne tik susitvarkė su iššūkiais, bet ir pasinaudojo atsiradusiomis galimybėmis.

„ROCKIT“ džiaugiasi galėjęs prisidėti jų veiklos kelyje“, – sako „ROCKIT“ vadovė Šarūnė Smalakytė.

Sektorių stiprina grįžtančios įmonės

Prie finansinių technologijų plėtros Lietuvoje gali prisidėti ir įmonės, į Lietuvą grįžusios dėl „Brexit“. Viena tokių – „ROCKIT“ narė, Jungtinėje Karalystėje lietuvių įkurta platforma „ArcaPay“.

Įmonės atstovai sako, kad nusprendė grįžti į Lietuvą, įvertinę čia esančias didesnes plėtros galimybes bei palankią verslo aplinką.

„Lietuva nuo pat „ArcaPay“ įkūrimo buvo mūsų antrieji namai, tad persikėlimas čia, į vieną iš FinTech lyderių Europoje, buvo natūralus žingsnis.

Gavę Lietuvos banko licenciją, tikimės toliau stiprinti pozicijas Lietuvoje ir sėkmingai įžengti į Latvijos, Lenkijos bei Skandinavijos rinkas“, – sako „ArcaPay“ įkūrėjas Marius Bausys.

Š. Smalakytė pasakoja, kad grįžtantys bei atvykstantys verslai džiaugiasi „ROCKIT“ radę tvirtą bendruomenę ir įvertina jos aktyvumą ir teikiamas galimybes sutikti patyrusių mentorių, pranešėjų bei ekspertų.

Tvarumas – veiklos pagrindas

Per dvejus veiklos metus finansinių technologijų ir tvarių inovacijų centras „ROCKIT“ ne tik dirbo su finansų sektoriumi, bet daug dėmesio skyrė ir tvarių inovacijų vystymui.

Verslo atstovai, patys startuoliai ir investuotojai pastebi, kad Lietuvoje tai – pakankamai nauja tema, tačiau vis daugiau įmonių savo veikloje ieško būdų vadovautis tvarumo standartais ir juos integruoti į ilgalaikius veiklos tikslus.

„ROCKIT“ kartu su „Katalista Ventures“ sėkmingai įgyvendino pirmajį Lietuvoje tvarumo akceleratorių – „ROCKIT Impact“. Jis skirtas auginti startuolius, kuriančius patrauklius ir tvarius B2B („verslo-verslui“) sprendimus. Į keturis mėnesius trukusią programą pretendavo net 200 startuolių iš viso pasaulio.

Atrinkti ir įgyvendinti 5 pilotiniai projektai, kuriuose bendradarbiavo startuoliai ir didelės įmonės – „Swedbank“, „Telia“, „Linas Agro“, „Elektrum Lietuva“ ir „Telesoftas“.

„Akceleratoriaus teikiama nauda pranoko mūsų lūkesčius. Verslo partnerystėse slypi didžiulis potencialas, todėl labai džiaugiamės, kad akceleratorių planuojama organizuoti ir ateityje.

„ROCKIT“ prisidėjo ir prie kitų „Swedbank“ partnerysčių – pilotinių projektų su „Challenger“, „Earthbanc“ ir „Finpass“. Tai kuria didžiulę pridėtinę vertę verslo bendruomenei ir banko klientams“, – sako „Swedbank“ Startuolių partnerystės vadovė Jekaterina Bitus.

„ROCKIT“ taip pat remia tvarias iniciatyvas bei programas, tokias kaip „Women Go Tech“, „Impact Meetups“ ir „Futurepreneurs“.

Šių metų gegužės mėnesį centras įgyvendino projektą „Tvarumo savaitė“, kurio metu organizacijos, startuoliai, verslo konsultantai bei visi, besidomintys tvariomis inovacijomis, gilinosi į jų svarbą ir poreikį kuriant tvaresnę aplinką bei verslą, didelių organizacijų veiklos modelius ir procesus. Dalyviai dalinosi patirtimi ir diskutavo apie ateities miestus, inovacijas bei tvaraus gyvenimo principus.

Asmeninio archyvo nuotr./Nuolat FinTech srityje tobulėjanti Lietuva puikiai įsilieja į šios srities lyderių gretas pasaulyje.
Asmeninio archyvo nuotr./Nuolat FinTech srityje tobulėjanti Lietuva puikiai įsilieja į šios srities lyderių gretas pasaulyje.

Įsitvirtinimas tarptautinėje FinTech bendruomenėje

Šiais metais „ROCKIT“, naudodamasis pandemijos atvertomis galimybėmis bendrauti nuotoliu, daug pranešėjų, mentorių ir tvarumo bei FinTech ekspertų bendradarbiauti kvietėsi iš užsienio šalių.

Taip centras išplėtė startuolių, FinTech ir kitų organizacijų galimybes pasisemti patirties iš didesnių ir įvairesnių ekosistemų, kurios praturtino juos naujomis žiniomis.

Pasak Š. Smalakytės, šie ryšiai „ROCKIT“ ypač svarbūs.

„Patirtis iš skirtingų šalių mums buvo visada svarbi ir neįkainojama, nes atsiranda didesnės galimybės draugystei, žinioms bei įdomioms partnerystėms.

Nuolat FinTech srityje tobulėjanti Lietuva puikiai įsilieja į šios srities lyderių gretas pasaulyje. Tai galėjome pasiekti tik viso sektoriaus susitelkimo ir sklandaus bendradarbiavimo su „Investuok Lietuvoje“, Lietuvos banku, Finansų ministerija ir kitomis organizacijomis dėka. Pasiekti rezultatai džiugina“, – sako Š. Smalakytė.

Anot jos, dveji centro veiklos metai galėtų būti pavadinti partnerysčių ir bendradarbiavimo metais. Viena iš centro funkcijų – glaudaus ryšio tarp įmonių kūrimas, todėl ypač svarbūs buvo sandoriai, padėję startuoliams augti.

Vienas pavyzdžių – „ROCKIT“ narių „SumUp“ ir „Paysolut“ susijungimas. Jis laikomas antru didžiausiu tokio dydžio sandoriu Lietuvoje.

„Didžiausia dovana gimtadienio proga mums – narių pasiekimai ir nuoseklus startuolių ekosistemos vystymasis. Norėdami dar spalvingiau juos atšvęsti, dovanų turime ir mes. Jau greit naujai atgimusio buvusio Lukiškių kalėjimo sienas papuoš Artur Širin piešinys, vaizduojantis banginį. Juo siekiame prisidėti prie vis gražėjančio Vilniaus ir priminti sau ir kitiems apie tvarumą bei inovacijas, kurie išliks „ROCKIT“ veiklos varikliu ir ateityje“, – sako Š. Smalakytė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius