-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2017 11 03 /13:32

E.Šatas: Konkurencijos taryba nepradėjo vertinti „Novaturo“ pardavimo sandorio

Didžiausiam Vidurio ir Rytų Europos privataus kapitalo investicijų fondui „Enterprise Investors“ atsisakius planų parduoti Lietuvos kelionių organizatorę „Novaturas“, nelaukiant Lietuvos Konkurencijos tarybos leidimo, pastaroji teigia, jog dar nebuvo pradėjusi išsamiai nagrinėti prašymo sandoriui.
Elonas Šatas
Elonas Šatas / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Konkurencijos tarybos narys Elonas Šatas BNS sakė, kad rugsėjo pabaigoje prašymą įsigyti „Novaturą“ pateikusi Lenkijos kelionių agentūra „Itaka Holdings“ bei „Novaturas“ pateikė neišsamią informaciją apie sandorį.

„Iš koncentracijos šalių gauta informacija buvo neišsami, taigi, neatitiko teisės aktų reikalavimų, todėl įmonės juos turėjo tikslinti, ir šis procesas užtruko ne dėl Konkurencijos tarybos kaltės“, – raštu atsiųstame komentare teigė E.Šatas.

Anot jo, negavusi visos informacijos, taryba dar nebuvo pradėjusi nagrinėti sandorio įtakos turizmo rinkai, juo labiau negalėjo siųsti jokių žinių rinkai, jog leidimas gali būti nesuteiktas.

„Informacija apie būsimos koncentracijos poveikį dar buvo renkama. Šioje stadijoje dar negalėjome įvertinti, ar tokia koncentracija nesukels problemų konkurencijai ir vartotojams. Atsižvelgdami į tokias aplinkybes, neturėjome jokio pagrindo siųsti žinios, kad leidimas nebus duotas, tokios žinios ir nesiuntėme“, – BNS teigė E Šatas.

BNS kalbinti turizmo sektoriaus dalyviai birželį teigė manantys, kad „Itakos“ atėjimas į Lietuvą privers konkurentus pasitempti ir kartu gali atverti naujų kelionių krypčių. Svarstyta, kad turėdama didelę derybinę galią „Itaka“ gali atpiginti keliones Lietuvos turistams, tačiau taip nenutiks, jei lenkai nuspręs susižerti didesnį pelną.

„Enterprise Investors“ įmonės „Novaturas“ akcijų už 40 mln. eurų įsigijo prieš dešimtmetį iš 5 kelionių agentūrų - „West Express“, „Delta-Interservis“, „Baltic Clipper“, „Baltic travel service“ ir „Saitas“.

Sandorių neuždraudžia

Pastaraisiais metais Lietuvoje nėra buvę atvejų, kai sandoris buvo nutrauktas, nesulaukus Konkurencijos tarybos leidimo ar bent preliminaraus vertinimo.

Verslininko Beno Gudelio įmonei „Fragrances International“ 2012 metais nepavyko įsigyti 49 proc. vieno didžiausių kosmetikos tinklų Europoje „Douglas“ padalinio Baltijos šalyse „Douglas Baltic“ akcijų, Konkurencijos tarybai preliminariai nesutikus suteikti leidimo ir B.Gudeliui atsiėmus prašymą.

2015 metais taryba neleido Suomijos kapitalo salyklo gamybos bendrovei „Viking Malt“ įsigyti Švenčionėlių salyklos įmonę „Maltosa“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius