Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2023 08 24 /2023 08 25

Sankcijų apėjimo grandinės Rusijai kainuoja brangiai, tarp labiausiai besipelnančių – ir Lietuva

Nors Rusijai dėl karo Ukrainoje įvesta daugybė prekybinių sankcijų, landų importui rusai vis tiek randa. Ir ne per kur kitur, o ES šalis, tarp jų ir Lietuvą. 15min kalbintas bendrovės „Amlyze“ finansinių nusikaltimų prevencijos vadovas Mindaugas Petrauskas teigia, kad Lietuva sankcijų apėjimo schemų kontekste neigiamai išsiskiria iš aplinkinių šalių ir kartas nuo karto paviešinamos pavienės istorijos greičiausiai yra tik ledkalnio viršūnė.
Rusijos rubliai ir Vladimiras Putinas
Rusijos rubliai ir Vladimiras Putinas / Scanpix ir 123rf.com

Lietuva pastaruoju metu vėl linksniuojama užsienio žiniasklaidoje kaip šalis, kurios įmonės padeda Rusijai gauti trūkstamų sankcionuotų prekių.

Estijos spauda šią savaitę rašė, kad aprūpinant Vladimirui Putinui priklausančią jachtą vienas siuntinys keliavo per Lietuvą į Kaliningradą.

Tuo tarpu Rusijos leidinys „ The Insider“ taip pat neseniai atskleidė, kad nepaisant eksporto kontrolės ir sankcijų prasidėjus Rusijos invazijai į Ukrainą, į agresorę šalį toliau buvo įvežama amerikietiškų mikroschemų iš „Texas Instruments“ ir „Analog Devices“ už dešimtis milijonų JAV dolerių.

Sankcijų apėjimo schema paprasta: privati užsienio bendrovė įsigyja „Analog Devices“ arba „Texas Instruments“ mikroschemas ir perparduoda jas Rusijos privačiai importuojančiai bendrovei.

Lietuva yra trečia pagal dydį „Texas Instruments“ produktų eksportuotoja į Rusiją, rodo „The Insider“ išanalizuoti muitinės duomenys.

„The Insider“ grafikas/„Texas Instruments“ mikroschemų eksportuotojai į Rusiją
„The Insider“ grafikas/„Texas Instruments“ mikroschemų eksportuotojai į Rusiją

Tokių landų išsiaiškinimas ir paviešinimas reikalauja nemažai žurnalistinio darbo ir laiko, tad panašios schemos nėra paviešinamos taip dažnai.

Skirmanto Lisausko nuotr. / 15min/Mindaugas Petrauskas
Skirmanto Lisausko nuotr. / 15min/Mindaugas Petrauskas

15min kalbintas „Amlyze“ finansinių nusikaltimų prevencijos vadovas M.Petrauskas patvirtino, kad sankcijų apėjimo mastas yra kur kas platesnis, o apie didžiąją daugumą atvejų visuomenė tiesiog neišgirsta.

„Viena tema – tai jachtos, tai puslaidininkiai, tai mikroschemos. Tai rodo, kad Lietuvos statistika yra prasta ir mes matome tik ledkalnio viršūnę“, – sakė jis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius