Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

„Electrolux“ dėl dalių deficito ir pabrangusių žaliavų padidins savo gaminių kainas

Švedijos „Electrolux“, viena didžiausių pasaulyje buitinės technikos gamintojų, antradienį pareiškė nusprendusi padidinti savo gaminių kainas, nes pabrango žaliavos, o elektronikos dalių deficitas, jos vertinimais, dar padidės.
Siurblys – robotas „Electrolux PUREi9“
Siurblys – robotas „Electrolux PUREi9“ / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Bendrovės, kaip ir daugelio kitų gamintojų, gamybą varžo visame pasaulyje jaučiamas puslaidininkių – svarbių įvairių elektronikos gaminių ir buitinių prietaisų sudedamųjų dalių – deficitas.

„Trečiąjį ketvirtį pasiūla elektronikos sudedamųjų dalių rinkoje turėtų būti kiek labiau suvaržyta, taigi manome, jog, siekdami visiškai patenkinti produktų asortimento poreikius rinkoje, susidursime su iššūkiais“, – pareiškė „Electrolux“ vadovas Jonas Samuelsonas, cituojamas bendrovės pranešime, kuriame buvo paskelbti jos ketvirčio veiklos rezultatai.

Šių dalių deficito poveikis likusiais šių metų mėnesiais bus didesnis negu pirmąjį pusmetį, pažymėjo jis.

Pasak J.Samuelsono, „Electrolux“ dėl savo tiekėjų ir personalo pastangų iki šiol sėkmingai atlaikė suvaržytos pasiūlos poveikį. Jis, be kita ko, paminėjo, kad palyginamieji (angl. like-for-like) pardavimai antrąjį ketvirtį, palyginti su tuo pat laikotarpiu pernai, padidėjo 16 procentų.

Grynieji pardavimai smuko 4,4 proc. iki 30,3 mlrd. kronų (3 mlrd. eurų), bet veiklos pelnas pašoko 22,5 proc. iki 2 mlrd. kronų.

Grynasis pelnas sudarė 1,4 mlrd. kronų ir buvo mažesnis už analitikų prognozuotus vidutiniškai 1,5 mlrd. kronų, bet daugiau kaip penktadaliu didesnis negu atitinkamu 2019 metų laikotarpiu.

Tačiau J.Samuelsonas įspėjo apie padidėjusį spaudimą pelno maržai, „nes žaliavų ir elektronikos sudedamųjų dalių kainos bei išlaidos logistikai toliau didėja“.

Bendrovė dabar skaičiuoja, kad neigiamas padidėjusių žaliavų kainų, muitų ir darbo sąnaudų poveikis 2021 metais sudarys iki 3,5 mlrd. kronų, nors anksčiau buvo prognozuota, kad jis sudarys iki 2,8 mlrd. kronų.

Todėl, pasak J.Samuelsono, „Electrolux“ paskelbė apie papildomą savo gaminių kainų didinimą ir jau pradėjo tai daryti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius