-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

ES nepatenkinta PPO sprendimu, kad subsidijos „Airbus“ neteisėtos

Europos Sąjunga (ES) ketvirtadienį apskundė Pasaulio prekybos organizacijos (PPO) priimtą sprendimą, kuriame pripažinta, kad ES, kaip ir tvirtino JAV orlaivių milžinė „Boeing“, teikė neteisėtas subsidijas orlaivių gamintojai „Airbus“.
„Airbus A380“ lėktuvo modelis parodoje Tokijuje
„Airbus A380“ lėktuvo modelis parodoje Tokijuje

Ginčas dėl „Airbus“ Pasaulio prekybos organizacijoje vėl iškilo tuo metu, kai ES ir Jungtinės Valstijos stengiasi išsaugoti derybas dėl didžiausio pasaulyje prekybos susitarimo, dėl kurio žadamos naudos visuomenėje kyla nemažai abejonių.

„Boeing“ pareiškė, kad neteisėta pagalba „Airbus“ plėtrai ir pardavimams, kuri daugiausia buvo teikiama skiriant lengvatines paskolas, sudarė 22 mlrd. JAV dolerių.

Europos Sąjungai PPO nagrinėjamuose ginčuose atstovaujanti Europos Komisija pareiškė, kad tam tikrų „svarbių atitikties tarybos ataskaitos aspektų negalima laikyti patenkinamais“.

„Visų pirma ES nesutinka su teisine išvada, kad ES nevisiškai laikėsi ankstesnio sprendimo, nors dauguma subsidijų, kurias ginčijo Jungtinės Valstijos, jau nebeteikiamos“, – pareiškė Komisija.

PPO skundų tyrimo komitetas, priėmęs ES skundžiamą sprendimą šiame dar 2004 metais kilusiame ginče, rugsėjo 22 dieną pareiškė, kad ES nesiėmė veiksmų, kurių komitetas buvo nurodęs imtis 2011 metais, kad būtų panaikintos kelios „Airbus“ skirtos paramos ir subsidijų programos.

Tų programų vertės PPO nenurodė, tačiau „Boeing“ pareiškė, kad neteisėta pagalba „Airbus“ plėtrai ir pardavimams, kuri daugiausia buvo teikiama skiriant lengvatines paskolas, sudarė 22 mlrd. JAV dolerių.

Jungtinės Valstijos nori, kad PPO oficialiai patvirtintų skundų tyrimų komiteto išvadas, ir „reikalaus užtikrinti skubų jų vykdymą“.

„Netoleruosime atvejų, kai mūsų prekybos partneriai ignoruoja taisykles Amerikos darbininkų ir jų šeimų sąskaita“, – praėjusią savaitę pareiškė JAV atstovas prekybai Michaelas Fromanas.

„Boeing“ taip pat tvirtino, kad dėl rugsėjo 22 dieną priimto sprendimo Jungtinės Valstijos Europos Sąjungai dabar galėtų nustatyti atsakomuosius muitus, kurių vertė galėtų sudaryti iki 10 mlrd. JAV dolerių per metus.

Tuo tarpu ES ketvirtadienį taip pat pažymėjo, kad PPO vis dar turi priimti sprendimą dviejose bylose, kurias ES iškėlė „Boeing“ dėl milžiniškų neteisėtų subsidijų, kurias, kaip taria ES, gavo ši JAV įmonė.

Vašingtonas yra sakęs, jog yra pasirengęs derėtis dėl viso platesnio ginčo sprendimo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius